.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Tábor 2010

4 DuklaBorci na letním turnaji. Obstáli?

Při výběru letošního letního turnaje padl los na Tábor. Ještě jsme tam nebyli, a jiné termíny – především začátek července a konec srpna nebyly pro někoho volné. Na turnaj se chystalo 5 Duklaborců (Miloš Sakař, Ivan Krutina, Jirka Bauma, Jirka Matyska a Petr Sýkora) – tradiční účastníci z minulých let – Radim Pospěch a Martin Nečada dali přednost rodinám popř. chalupaření. Martin chyběl poprvé od roku 1994 (i když loni už nehrál a působil v Náchodě 2009 jen jako nehrající trenér, psycholog, sociolog, masér a instruktor výletové činnosti). Bohužel Jirku Matysku postihly pár dní před turnajem vážné rodinné události a musel táborský turnaj skrečovat. Jirka se zúčastnil alespoň jako host v neděli na 1. a ve středu na 5. kole.

Ubytování jsme nalezli v novém a skvěle zařízeném (vše fungovalo, bylo dost skříní, ramínek, ručníků, nádobí…) penzionu U Lužnice, na okraji Plané/Lužnicí. Nebyla to sice naprostá samota v lesních hlubinách jako jindy, avšak nijak to nevadilo. Pokud budete v těchto končinách hledat ubytování, můžeme tento penzión jen doporučit. Poučen určitými nejasnostmi v kompetencích z předešlých let, jsem navrhl ostatním DuklaBorcům, že se budu celý týden starat o úklid kuchyně (mytí nádobí, odpadkový koš apod.), avšak oni se na oplátku nebudou smát mým partiím. Až je budu přehrávat. Chlapci na tento obchod okamžitě přistoupili, ale moje partie byly tak směšné (rozuměj: slabé až pitomé), že se stejně smáli. A navíc drze tvrdili, že se smějí tahům soupeře. Po druhé porážce jsem rezignoval a dovolil jim, ať se chlámají bez omezení.

Tím se dostáváme k výsledkům turnaje. Byly tristní. Jen Ivan Krutina (+2) může být spokojen, protože krom jedné odevzdávky (bohužel v důležitém 7. kole) kráčel hrdinně turnajem se vztyčenou hlavou. Výsledek Jirky Baumy (+2) nevypadá zle, ale soupeři byli buď slabí, nebo slaboučcí. Mých (Petr Sýkora) 50% by se mohlo jevit jako “jakž-takž” počin, avšak můj nejsilnější soupeř měl elo 1980 (!!!). Jednou jsem dostal hráče s elem 1324, to je v stejné, jako kdybych hrál s Ánandem… Další komentář netřeba. Dobře rozjetý turnaj nakonec pokazil i Miloš Sakař (-1), který zakončil 0 ze2 a také opouštěl Tábor rozladěn a neuspokojen. Miloš naštěstí měl alespoň obstojné soupeře.

Hráč

Nasazení

Pořadí

Body

Elo soupeřů

výkon

Ivan Krutina

33

24

5,5

2075

2155

Jiří Bauma

20

35

5,5

1917

1998

Petr Sýkora

37

73

4,5

1764

1764

Miloš Sakař

34

80

4,0

1949

1906

 

Turnaj byl uspořádán skvěle. Hrací místnost v hotelu Palcát byla nejlepší, jakou jsme zatím zažili. Nepřímé osvětlení, klimatizace, vedle místnost na analýzy, u ruky bufet, u pravé nohy restaurace obyč, u levé nohy restaurace čínská, před HrM CukrárnoPekárna s mnoha dobrotami. Rozhodcovsko-pořadatelský tým šlapal jako hodinky.

Už výsledky prvního kola ukázaly, že turnaj nebude procházka růžovým sadem. Můj soupeř (1693, 13 let) a soupeř Jirky Baumy (1830) se nás nelekli a porazili nás. Já jsem fatálně pokazil “už-takřka-bezpečně-vyhranou” pozici, Jirka dostal mat. Ivan a Miloš byli za výhry obdarováni losem 2. kola – zasedli na 1. a 2.desku proti GM cca 2490, prohráli oba, Ivan však po urputném boji, kdy se v závěrečné koncovce projevila velmistrovská rutina. Ivan celý turnaj vyhrával s hráči, kteří byli k poražení, za stavu 4 z 5 dostal druhou silnou veličinu – Radoslava Doležala. A opět lítý boj, kdy rozhodla zkušenost a větší – říkejme tomu: “šachovitost” soupeře. V zápětí Ivan bohužel prohrál rychle s panem Mojžíšem (2184) bílými a v posledním kole už proti mladému Rusovi chyběly síly a odhodlání – rychlá remis. Ivanovi se tedy nepodařilo prorazit do úplné špičky, i když na to měl zaděláno (4 z 5). Až si budete z DuklaBorců utahovat, tak z toho Ivana, prosím, vynechejte.

Jirka Bauma odehrál turnaj nemastně-neslaně. Dvě nečekané prohry v 1. a 6. kole zapříčinily, že nemohl pomyslet na boje na předních šachovnicích. Několik partií se Jirkovi vcelku vyvedlo, takže mohl z Tábora odjet sice se vztyčenou hlavou, avšak s pokrčenými rameny a ohnutým hřbetem.

Dobře rozehraný turnaj pokazil Miloš Sakař dvěma prohrami se soupeři
<2000 v posledních kolech. Do té doby hrál Miloš vynalézavě a odpovědně. Bohužel mu to nevydrželo.Já jsem vrchovatě naplnil pravidlo, že v liché roky mi letní turnaj vyjde a v sudých letech se nedaří. Tentokrát se nedařilo strašlivě a elový pád bude hluboký (raději jsem to ještě nepočítal…). V prvním kole třináctiletý hošík, šoupe to zdatně, přesto po oběti pěšce v zahájení získám velkou převahu, stačí drobná nepozornost, moje dáma je skoro chycená a vzniklá koncovka je blbá, a když ji ještě pokazím, nula je na světě. V pondělním dvoukole nejdříve rychlá remis černými – přece nebudu lámat rovnou pozici z KrálIndické?! Odpoledne rychlá a nadějná výhra s odevzdaným hráčem. Jenže ve čtvrtém kole s panem Laukem (65 let, 1980) si ani neškrtnu, oběť dvou pěšců v zahájení je zjevně nekorektní a trápím se až do koncovky bez figury. V pátém kole je katastrofa završena. Místní borec pan Procházka (65 let, 1774) má právě šťastný den a v klíčové zápletce (jako z Limonádového Joea – Pal-Nepal! – zde: Ber kvalitu, Neber Kvalitu, Obětuj kvalitu, Uhni s kvalitou!) mne přepočítal, nebo měl jenom štěstí – v důsledku je to jedno, dostávám v koncovce mat. (Mám 1% z 5 a žádný ze soupeřů nebyl přes 2000). V šestém kole se propadám na dno, naštěstí pan Fakan (50 let 1324) nastavil už v zahájení dámu. V sedmém kole jediný světlý okamžiku turnaje. V zahájení po přechodné oběti figury získám materiál, jasnou převahu, útok na krále, útok na dámském křídle, převahu v centru, těžké figury na 7. řadě a výrazně lepší čas. A to jsem ještě určitě na něco zapomněl. Polský soupeř (50 let 1846) se však nevzdává a donutí mne k ještě jedné hezké oběti. Po ni se pozice rozpadá, ale nikoliv jeho, nýbrž moje. Dvakrát (možná i vícekrát) jsem jednotahově prohraný – vidí to všichni, jen soupeř ne. Hraji D+V proti D+V+J, už se hraje gilotina, avšak pánbů nebyl doma a udál se zázrak. Když jsem pokryl největší hrozby, zůstalo mi na hodinách 29 sekund do konce, soupeř má 3 minuty. Za těchto 29 sekund, jsem stihl dát dlouhý šach (Df2-a2->g8), který soupeř neviděl. Pak jsem vyměnil věže, dobral koně, v dámské koncovce vyměnil dámy, sehrál pěšcovku s pěšcem více, postavil dámu, sebral zbývající černé pěšce a stihl dát mat. Pamatuji si jen jediné, že s 9 sekundami jsem si uvědomil, že ten mat dát stihnu. Vše ostatní je v mlze. Ve zbývajících kolech jsem s místním mládím (obojího pohlaví) rychle remizoval, i když i v těchto 2x 20 tazích došlo k určitým příhodám, které mi nedělají čest. Při partii s Pavlem Novákem jsem dvakrát pří zapisování tahu zboural celé své nevyvinuté dámské křídlo, do druhé demolici to soupeř už nevydržel a řekl: “Vždyť u toho spíte, nabízím remis!” V partii se slečnou Pekárkovou (tuto partii mi ostatní DuklaBorci a nejen oni velmi záviděli!) jsem přehlédl její dámský výpad, naštěstí se mi podařilo pozici bez pěšce zamotat a v pravý čas vystřelená nabídka remízy trefila cíl.

Bohužel ani turisticky se táborský pobyt moc nevyvedl. Hezky bylo v neděli a v pondělí (to jsme přijeli a hráli dvoukolo), v úterý pršelo – krátký výlet, ve středu bylo hezky – výlet do Bechyně a pak už jen déšť a liják.

Ale jinak jsem se měli skvěle! Pokud budu mít čas a chuť, tak sepíšu i nešachové zážitky. Zatím uvádím seznam témat:

  • Bydlíme v penziónu U Lužnice nebo je Lužnice v penziónu?
  • Ukradená peněženka, aneb jak se rychle skamarádit s táborským policejním týmem.
  • Ivan hraje Durcha, Miloš však flekuje betla!
  • Bechyňský zámek, Benešova vila, zřícenina Choustník aneb co všechno jsme neviděli.
  • Neměli jsme jít po druhém břehu?
  • Je lepší si vzít gejšu nebo lékaře nebo zábavní pyrotechniku?
  • Matyskova navigace aneb kde to jsme?
  • Ať děláme, co děláme, tak na špatnou hospodu nenarazíme!
  • Ivan a rozpálený lávový kámen (pohádka pro všechny přítomné chuťové buňky)

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024