.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – zhodnocení sezóny 2010

Závěrečné ohlédnutí za úspěšnou sezónou.

Stručné hodnocení by mohlo znít takto: Sezóna byla úspěšná, Dukla B se vyšvihla na 3. místo (i když podle průměrného ela bychom měli být vděčni za každý bodík a za záchranu). Jenže už mnoho let víme, že soupisky našich konkurentů jsou (většinou) nadity zvučnými jmény a vysokými čísly z velmi vzdálené budoucnosti, avšak při soutěži je to jinak. Naši soupeři zoufale loví z náhradnických zásob, aby vůbec poskládaly 8 borců. Letos jsme na tyto situace měli obzvlášť velké štěstí, dokonce takové, že jsme si připsali k dobru celkem 5(!) soupeřových kontumací. A to je pak hned znát, když se od začátku vede – nebo jinak, to se to soupeřům hraje blbě, když “někdo způsobil”, že se od začátku prohrává.

Naštěstí naše docházka byla opět vzorná, léty vypěstovaný Pavlovův reflex : “DuklaBé hraje a jsme na živu, tudíž musím hrát” se všem DuklaBéBorců (i náhradníkům) zadřel natolik pod kůži, že stačí mírně zadout na “Pavlovovu píšťalku” a celý tým začne (obrazně) slintat po figurkách a těšit se na zápas, i když někteří – pravděpodobně proto, aby mě laškovně pozlobili – dělají mírné ciráty.

Oproti loňské sezóně (kdy nastalo několik kritických náhradnických kolizí) a předloňské sezóně (kdy host Pavel Podbrdský ujéchal v Moskvú) letos nenastal jediný docházkový problém a právě zde můžeme hledat hlavní příčinu toho, proč se celkový výsledek družstva oproti roku 2009 tak vylepšil. Můj subjektivní pocit z předváděné hry (v průměru celého týmu) totiž nebyl nijak nadšenější, než loni. Prostě a jednoduše: Měli jsme štěstí a nenastaly žádné nepříznivé okolnosti.

Pohleďme na jednotlivé DuklaBéBorce, zkusím je porovnat s loňským rokem. Myslím, že výsledný zážitek bude pro čtenáře poučný.

Pozn: U každého hráče uvádím jakýsi ideální elopřírůstek, v němž jsou smíchána jak národní, tak i FIDE ela soupeřů, proto výsledné oficiální národní a FIDE elo bude pro každého hráče mírně jiné.

Koef. dokončení určuje průměrné pořadí dokončení partií v zápase. Čím vyšší číslo, tím déle v zápasech příslušný DuklaBéBorec hrál. Průměr je 4,5. Vyšší číslo znamená, že se hráč s partiemi loudal, nižší, že s partiemi pospíchal.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2009

Jiří Bauma

2211

2244

3,5

11

32

+2-6=3

-22

5,45

3,5/11

Jirka Bauma přesně zopakoval loňský výsledek. Na mlýnici první desky začal velkou rošádou, ale pak se chytil a dva cenné skalpy (Krňávek a Jirka Plešek) týmu velmi pomohly. Závěr soutěže odehrál lépe a několikrát silné soupeře trápil, seč síly stačily. Zajímavé je, že Jirka bodoval především v těch partiích, kde opustil platformu “baumovských” experimentů a hrál normální strategické šachy – že by důvod k zamyšlení? Nejlepší partie: Na výběr jsou dvě, já bych vyzdvihl výhru s Jirkou Pleškem, už jenom proto, že jsme po ní museli Jirku Pleška chlácholit.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2009

Pavel Pták

2205

2169

3,5

10

35

+0-3=7

-30

3,90

7/11

Pavel Pták po loňské úspěšné sezóně povýšil o jednu desku, avšak letos se mu nedařilo, na vině je možná přebujelá zodpovědnost a zbytečná bojácnost. Jako jediný z celého týmu Pavel nevyhrál, někdy dal partii za remis v době, kdy se začala klonit na jeho stranu, jindy se sice vrhl do boje, ale v časových tísních se mu nevedlo. Jeho vynález, Ptákova trpělivá pružina (PTP) občas vůbec neměla tendenci se vymrštit, a tak Pavel byl párkrát nečekaně pobit. Nejlepší partie: Bez výhry se těžko vybírá, přesto mám jednu: Černými s Pickem (Pankrác C), kdy Pavel vydržel silný nápor ve střední hře, avšak v okamžiku, kdy odbrzdil svou PTP, tak obešel zápas, nechal se ujistit, že remis z jeho partie bude stačit, a pak svého soka vysvobodil.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2009

Martin Nečada

2143

2149

6,5

11

59

+4-2=5

+17

3,71

6,5/10

Martin Nečada takřka zopakoval (o šachovnici výše) loňský výsledek. Letos hrál Martin rezultativněji a dvě porážky ho sice zamrzely, avšak povedlo se je v druhé půlce soutěže vykompenzovat. S hráčem typu “Nečada” se musí kapitán sžít, a pak se to dá vydržet. Pokud by se konalo mistrovství světa šachistů, kteří vůbec nechtějí hrát šachy, tak by byl Martin velkým favoritem – jenom nevím, jakým měřákem by se odpor k šachům měřil (možná OhmoNečadometrem). Ze čtyř výher vyzvedávám tu poslední, s panem Pokorným (Bohemians C), který ještě dlouho poté, co se vzdal a Martin už byl dávno doma, přestavoval v analýze figurky sem a tam nemoha přijít na to, co se mu v partii stalo.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2009

Petr Šiktanc

2141

2137

5,5

10

55

+5-4=1

+6

6,18

3,5/9

Petr Šiktanc byl po loňském nepříliš vydařeném ročníku přesunut níže a změna mu prospěla. I když po dvou prvních kolech – prohry po hrubých chybách jsme měli o Petra obavy. Petr naštěstí zmobilizoval co se dalo (síly, um, podzemní proudy, spřátelené šamany apod.) a ztrátu dohnal a výrazně přispěl k týmovému úspěchu. Petr hraje velmi rezultativně, avšak pomalu - nikoliv časově pomalu, ale šachově pomalu, jeho partie se rozhodují (pokud přežijí potencionální chyby v první časové) až v době, kdy už je skoro vše odehráno (viz koeficient dokončování). Jakmile ustalo chybové období, začal Petr soupeře kosit svým přísným a především urputným stylem. Nejlepší partie: I když by Petr asi vybral jinou, mně se líbila koncovka s Čihákem (Kobylisy), protože Petr ve střední hře postupně překlápěl partii na svou stranu a v koncovce s horším časem si počínal obratně a nedal soupeři šanci.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2009

Ivan Krutina

2098

2084

5,5

10

55

+3-2=5

+5

4,70

5,5/8

Ivan je jistota týmu, sice občas taky vybouchne, ale to se přihodí tak jednou za sezónu. Jeho úsporný styl mu přináší body po půlkách, občas se přihodí výhra. Zpravidla tehdy, když je to hodně potřeba. Například letos jsme v zápase se šesticí PankrácDéBorců sice vedli po dvou kontumacích 2-0, avšak teprve vydřená Ivanova výhra s Jindrou Melichem nám zápas dovyhrála – tuto výhru bych si dovolil označit za letošní Ivanovu nejlepší partii.

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2009

Petr Sýkora

2072

2067

4

9

44

+3-4=2

-9

4,18

6,5/11

Po loňské vydařené sezóně jsem byl povýšen o dvě desky a na výsledku se to projevilo. Ze začátku to ještě šlo, hra, partie i výsledky byly příznivé. Ale závěr jsem odehrál v unaveném útlumu a ve stínu velké rošády. Nejlepší partie (s obětí dámy – kterou by však fritz nehrál, protože by dal mat jinak a rychleji) se mi povedla ve Vršovicích s Procházkou.

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2009

Miloš Sakař

2053

2036

8

11

73

+7-2=2

+34

4,36

3,5/11

Miloš byl po loňském neúspěchu jako vyměněný. Poté co udržel a v závěrečné kisně vyhrál partii s Radimem Pospěchem, tak si začal věřit a to mu do jeho optimistického šachu vlilo koňskou dávku povoleného dopingu. Miloš navíc hrál zodpovědně, při partiích netelefonoval (měl to ode mne zakázáno) a soupeře snadno drtil. Navíc jedna jeho prohra byla utržena v době, kdy byl velmi nastydlý, skoro až nemocný, a proto je třeba mu vyjádřit poděkování za obětavost. Vybírat ze 7 výher není snadné. Já hlasuji pro tu s vršovickým Vávrou. Byla důležitá, byla černými, byla odvetná (loni porazil Vávra Miloše) a hlavně po ní Vávra nechápal, jak se mu mohla pozice – skorokoncovka – s 2 pěšci více tak náhle rozpadnout. Miloš však měl po partii jasno: “Dva pěšce míň? To přece nevadí, vždyť to bylo vyhraný!”

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2009

Petr Kasalický

2040

1984

3

7

43

+1-2=4

-16

4,14

3,5/7

Petrovi se příliš nedařilo, jediná výhra byla – podle jeho slov – s opravdu slabým hráčem. Proto bych na nejlepší Petrovu partii nominoval napínavý boj s vršovickým Holubem, který bohužel Petr nedotáhl do vítězného konce (naštěstí to v zápase nerozhodovalo).

Náhradníci se díky dobré docházce zapojili jen okrajově. Honza Štach svou jedinou partii prohrál po hrubé chybě. Jirka Světlý dramaticky bojoval na Bohemce C, avšak soupeř byl na výši a remis (která Bohemce vyhrála zápas) udržel. Roman Pospěch jednou získal remis, podruhé neudržel čistého pěšce více a byl náhle a na maděru rozútočen. Všem náhradníkům patří velký dík za to, jak poctivě a věrně drželi pohotovostní polohu.

Pět kontumačních výher zaznamenali: Sýkora 2x a Šiktanc, Světlý a Roman Pospěch po jedné.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024