.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Rapid v Šárovcově Lhotě

Tři DuklaBorci se v sobotu 17.4. za rozbřesku vydali do dálav uplatnit svůj šachový um.

Někomu se to povedlo, jinému méně a dalšímu taky tak nějak obdobně. Zpočátku to bylo jako v redakci Rádia Jerevan. Ivan Krutina mne nalákal na blicák do Řešetákové Lhoty u Janských Lázní. Když jsem přislíbil účast, tak se ukázalo, že to není blicák, ale zrychlený rapid (15 minut na partii, 9 kol), Lhota je Šárovcova a neleží u Janských lázní, ale u Lázní Bělohrad (10 km východně od Jičína). Když se mi povedlo ukecat rodinu, že není třeba jet na chatu a ukecat sebe, že jedno ranní vstávání (5,30 a.m.) mne nezabije, tak nic nebránilo v tom do líbezné Lhoty odjet a v příjemném prostředí, mezi sympatickými šachisty turnaj odehrát.

Účastníků bylo 36, první nasazený byl Jaroslav Fiala z Jičína (2258). Dukla borci obdrželi startovní čísla: Ivan Krutina – 4., Petr Sýkora – 6., Miloš Sakař 7. Tato nasazení nás opravňovala k bojům na předních stolech, což se dařilo plnit do oběda. Po výborném gulášku nebo vepřovém řízku, však moje a Ivanova výkonnost výrazně poklesla, zatímco Miloš využil toho,že je neutahatelný a turnaj dokončil na čele.

Konečné výsledky (výběr):

  ______________   

1.

Mkitarian

2209

Jičín

7

2.

Tázlar

1880

Hořice

7

3.

Miloš Sakař

2022

Dukla

7

13.

Petr Sýkora

2053

Dukla

5

19.

Ivan Krutina

2098

Dukla

4,%

Jednoduchou taktiku: V posledním kole vyhrát na prvním stole – se nám nepodařilo dodržet. Nejblíže měl k tomu Miloš Sakař, který v posledním kole mladého chlapce Tázlara na první desce neudolal. Miloš odehrál velmi dobrý turnaj, hrál rychle a vynalézavě, a protože je na pééééro, tak byl schopen i po obědě vítězit – nakonec 5 výher a 4 remízy. Bohužel pomocná hodnocení mu nepřála, a tak je z toho jen bronzová medaile – přesněji zahradnické nůžky.

Já, Petr Sýkora, jsem podlehl poobědové únavě a turnaj zakončil finišem zlých snů – 0 ze 3. Ještě v 6. kole jsem na první desce udolal v napínavé partii (s pomocí mnoha štěstí) nasazenou jedničku, avšak pak přišel pád. Další partie mne bude strašit ještě dlouho. S mladým chlapcem Tázlarem jsem v zahájení sebral naprosto zdravého pěšce a v cca 10. tahu dal triviální pěšcové vidle e5-e4 na Sd3 a Jf3 – je opravdu zvláštní, jak někteří lidé pircku neumějí. Bohužel pro mne mladý chlapec Tázlar umí důležitější věci, než Pircku: zakalit vodu, dát (pro mne neviditelný) mezišach a chvíli poté mi udělit hezký mat. Touto příhodou horrrrrorového typu pro mne turnaj bohužel skončil. Turnaj jsem dokončil v “mírném útlumu”, což bych dokumentoval příhodou z posledního kola, kdy jsem táhl (ke králi) svázaným koněm. Za třinácté místo jsem si mohl na velikém stole s cenami vybrat dvě kvalitní značkové čokolády velikosti (takřka) pingpongového stolu, takže turnaj byl přece jen úspěšný!

Zatímco Miloš byl spokojen s celým turnajem, já s prvními šesti koly, tak Ivanovi Krutinovi se turnaj nepovedl skoro celý – pro zajímavost loni zde byl Ivan se sedmi body 3. Takže Miloš jeho výsledek do puntíku zopakoval. Ivan skončil na 50% a vyhrál velkou plechovku kvalitní kávy.

Když odhlédneme od (některých) výsledků a vražedného ranního vstávání, tak můžeme být s akcí velmi spokojeni. Za rok se do Šárovcovy Lhoty rádi vydáme znovu!

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024