.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Policie ČR zasahuje do šachového utkání!

Dukla C - Vršovice B 5,5 : 2,5

 Dukla C    Vršovice B 
1Vinklárek21950,5 :0,5Svatoš2288
2Muroň21791 :0Markovič2200
3Němec21090,5 :0,5Kohout2196
4Novotný21050,5 :0,5Erban2136
5Soukal20860,5 :0,5Procházka2092
6Matyska2059       1* : 0*Vávra2066
7Pospěch20200,5 :0,5Toulec2080
8Dolínek20061 :0Holub2071
  2095     5,5 :2,5 2141

Hráno 29.3.2010, na lichých šachovnicích jsme měli bílé figury.

Zdá se vám bulvární titulek v záhlaví podivný? Věřte nebo ne, v posledním letošním mači Dukly C k tomu skutečně došlo.  Ale popořádku...
V závěrečném zápase jsme museli vyhrát, abychom měli jistotu, že nesestoupíme. Remíza také nic neřešila, protože pak by o našem osudu rozhodovaly výsledky ostatních družstev na chvostu tabulky v posledním kole.  Začali jsme 2 rychlými remízami na 1. a 3. šachovnici, které se nám hodily do plánu, protože v obou případech naši borci výrazně zaostávali v Elu za svými soupeři. Oproti tomu na 2. desce se bojovalo nekompromisně, když Milan Markovič rozehrál proti Mirkovi Muroňovi královský gambit. Jarda Novotný na 4. šachovnici spěl černými mílovými kroky k remíze ve výměnné staroindické a velmi podobný remízový charakter měl i holandský stonewall na 5., který postavil Procházka proti Rudovi Soukalovi. Na 6. šachovnici se zatím nehrálo, Jirka Matyska čekal na soupeře, který měl dopravní potíže. Já jsem se dámskou indickou vyhnul Nimcovičovi s úmyslem držet výhodu bílých, ale nic nehrotit, dokud nebude zápas jasnější. Na 8. stole se bylo na co dívat, Vláďa Dolínek zvolil dračí variantu v sicilské proti panu Holubovi, který sám draka hraje černými. Odvážné to rozhodnutí, avšak drak ve Vláďově podání ho přivedl ještě před 20. tahem do prohraného postavení, pro pravověrné dračí bojovníky to byla trýzeń sledovat. Naštěstí pan Holub pořád ne a ne zasadit rozhodující úder, figurky se mění, černý je stále prohraný, ale prodlužování agónie černého ukazuje, že i bílý nemá svůj den. Po hodině je jasněji, Jirkův soupeř, pan Vávra, nedorazil a na 6. šachovnici tedy vyhráváme kontumačně. Poté smírně končí partie na 4. a 5. desce.  Když vidím situaci u Mirka, nabízím i já remis v rovné pozici, která je po chvíli přijata. Rozhodující bod přináší Mirek, jenž se v ostrém boji orientuje lépe než jeho soupeř – celou partii naleznete v záložce „Partie“. Závěrečného milého překvapení se dočkáváme na 8. prkně, neschopnost vyhrát vyhranou pozici je potrestána a Vláďa vítězí. Tak dlouho měnil figurky, které mu hrozily dát mat, až se dobral do věžovky s 1-2 pěšci více a hlavně centralizovaným králem, kterou dotáhl k vítězství. 5,5 : 2,5 – jsme zachráněni.
No a teď k té policii. Pan Vávra dorazil asi po hodině a půl značně rozrušen. Nebylo divu, k utkání vyrazil autem z Vraného nad Vltavou, v Lahovicích byl zastaven Policií ČR, která mu zkontrolovala papíry a stav vozu, aby posléze, dle nového nařízení policejního presidenta, provedla dechovou zkoušku na alkohol. Po dýchnutí do testeru panu řidiči policisté sdělili, že nafoukal 0,15 promile, aniž by mu ukázali displej přístroje. Na otázku, zda před jízdou požil alkohol odpověděl záporně, a protože na tom trval, byl odvezen ke krevní zkoušce do nemocnice Na Bulovce (!). Ta je zřejmě z Lahovic podle policejních předpisů nejblíže, Policie přece musí šetřit svůj čas a peníze daňových poplatníků. Samozřejmě, svůj vůz musel odstavit v Lahovicích. Před nasednutím do policejního vozu mu bylo nařízeno vyndat všechy věci z kapes (co kdyby v nich měl minomet, syrečky, nebo jiné zbraně hromadného ničení) a byla mu nasazena pouta (!). Během jízdy autem to dvěma mužům a jedné ženě zákona přece jen přišlo jaksi blbé a pouta mu byla benevolentně sejmuta (nejsem si jist zda tím  nebyl porušen ZáklŘPolicie ČR a neměly-li jim býti uloženy přísné kázeňské tresty). Po krevním testu, jenž prokázal 0,00 promile alkoholu, byl pan Vávra uvolněn ze spárů úředního šimla. Ano, nikoliv odvezen zpět ke svému vozu, kde jeho lapálie začala, kde byl jat a podroben zacházení silně připomínajícím šikanu, nýbrž beze slova omluvy propuštěn. Zpět do Lahovic ke svému autu musel dojet MHD. Co kdyby s sebou neměl peníze ani mobilní telefon?  To Policie ČR neřeší, jste pro ni stále jen „sprostý podezřelý“ a podle toho s vámi jedná. Bohužel, i po 20 letech od Sametové revoluce.
Můžete namítnout, že i kdyby se pan Vávra dostavil včas a i kdyby Jirku Matysku porazil, stejně bychom vyhráli 4,5:3,5, ale to zjevně není důvod proč vyprávím tuto povedenou historku.
A jaké z toho plyne poučení? S policií jednejte korektně, ale buďte důslední, vyžadujte, aby se vám policisté legitmovali, poznamenejte si jejich služební čísla a stěžujte si. Pokud si nikdo nebude stěžovat, chování policie se nezlepší.
Anebo: Nejezděte na šachy autem!

Autor: Radim


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024