.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Bohemians C 2,5:5,5

V závěru se nezadařilo

 Dukla C    Bohemians C 
1Doležal2294      0 :1Zvára2419
2Muroň21790 :1Erneker2282
3Novotný21050 :1Pokorný2196
4Soukal20860 :1Korsa2120
5Matyska20590.5 :0.5Liuba2151
6Pospěch20201 :0Vevera2080
7Dolínek20060.5 :0.5Daniel2101
8Kolář19000.5 :0.5Drahorád2015
  2081  2,5 :5,5 2171

Na lichých šachovnicích jsme měli černé.

Na odložené utkání s Bohemians C jsme dorazili v takřka optimální sestavě a doufali jsme, že bychom mohli dosáhnout nerozhodného výsledku. Elo soupeřů, v porovnání s naším, tomu sice nenasvědčovalo, ale my jsme byli silně motivováni, anžto okraj sestupové propasti byl (a bohužel stále je) zatraceně blízko.
Zahájili jsme vcelku rozumně, téměř všichni jsme rozehráli „svá“ zahájení. Martin Doležal černými francouzskou, dost rychle začal stát dobře, posléze získal pěšce a hrál na výhru. Mirek Muroň postavil nějakou strašně složitou variaci na italskou se všemi pěšci a figurami na desce. Jarda Novotný výměnný systém ve staroindické, Ruda Soukal Jaenischův gambit, Jirka Matyska standardně „něvazmožnoje načalo“, já královskou indicku, ale systém s g3, protože se mi zdálo, že soupeř se na mě připravil, Vláďa Dolínek dámský gambit a Dan Kolář tuším nějakou slovanskou. Našim ambicím zasadil krutou ránu hned zkraje Jarda, který ještě v zahájení nešťastně prohodil tahy a přehlédl dvojtahovou ztrátu figury. Neštěstí nechodí nikdy samo, Ruda zapomněl včas vyměnit soupeřova koně na c6 a v pozici pak nadále tahal za kratší konec provazu, Jirka tak trochu nezvládl zápletky v přechodu ze zahájení do střední hry a musel dát figuru za 2 pěšce. Nyní mi laskavý čtenář musí prominout, ale víc jsem sledovat nemohl, protože jsem se od cca 23. tahu nacházel ve stále krutější časové tísni, navíc v ostré pozici, kde mi soupeř, obětovav figuru, prostě chtěl dát mat. Když jsem usoudil, že už máme dost tahů a nechal jsem svůj praporek spadnout, zrekonstruovali jsme hru a zjistili, že máme 43 tahů a znovu usedli k dohrávání. Současně jsem se dozvěděl, že stav utkání je 1,5:5,5. To mě teda opravdu, ale opravdu nepotěšilo. Vše prý rozhodly tísně, bohužel v náš neprospěch. Dohrávala se tedy už jen naše partie, v níž jsem naštěstí stál už na výhru se 3 pěšci víc (V+S + 4p : V+S + 1p).
 Nyní se ve hře objevila nová baba, tedy ne že by si někdo z nás proměnil pěšce, ale skutečná baba-vrátnice, proti níž byl Kerberos hodným pejsánkem. Už od dveří začala strašně řvát, že ve 22:00 zavírá, zhasíná a ať vypadneme, jede jí tramvaj s intervaly asi 3 hodiny, atd. Kapitán domácích Jindra Korsa se ji neúspěšně snažil zadržet, nejdříve verbálně, pak když se sápala směrem k nám, tak i fyzicky. To však neměl dělat, protože, i když se zdálo, že to není možné, se rozeřvala ještě víc. Pak nastala fáze, kterou bych nazval světelnou přestřelkou. Baba začala vypínat osvětlení a Jindra ho vzápětí zase v bleskovém tempu zapínal, prostě taková pěkná hra na vypínanou. Jelikož se jednalo o zářivky, které si po zapnutí ještě zablikají, tak výsledkem bylo něco jako stroboskopické osvětlení, to vše za kontinuálního láteření útočnice. Navíc se nám blížila 2. tíseň. Proto jsme se rozhodli čelit hrubému nátlaku dle slavného hesla generála Kutuzova (Kdo uteče vyhraje!) a přesunout se do restaurace o patro výš. Aby se nám v závěrečné tísni dobře a svižně hrálo, barman zesílil hutné disko. Můj mladší soupeř zřejmě postřehl, jak si to užívám, a proto tahal tu zdechlinu skoro až do matu. Patie skončila pádem jeho praporku v 65. tahu. Řeknu vám, že jsem si už dlouho nezahrál v takové pohodě. Rozloučili jsme se s bohémáky, kteří se mocnými doušky piva jen zvolna vzpamatovávali z trapného závěru utkání a zamířili k domovu. Cestou ve tmě k autu jsme se ještě kradí ohlíželi, zda se někde z temného zákoutí nevyřítí s rykem a vyceněnými klektáky ta osoba, ale štěstí nám přálo a vyvázli jsme. Jako třešnička na dortu nám pak připadala namátková kontrola policajtů, kteří nás odchytli na Míráku. Jarda s nimi při kontrole dokladů vesele žertoval a oni ho na oplátku při odjezdu jemně upozornili, že si tašku s papíry nechal ležet na střeše auta. Tím byl pro tento večer (naštěstí) příděl neobyčejných příhod vyčerpán, a i já, zcela vyčerpán, jsem mohl ulehnout k neklidnému spánku.

Autor: Radim


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024