.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DUKLA D - VYŠEHRAD F 4,5 - 3,5

Zopakovali jsme úspěch z Vršovic a opět v sedmi porazili jednoho z favoritů

 

 Novotný - Rut   1 - 0

 

 Pospěch - Švach   1 - 0

 

 Červenka - Šneiberg   0 - 1   kontumačně

 

 Dolínek - Muzikář   0,5 - 0,5

 

 Štach - Klupka   0,5 - 0,5

 

 Mašek - Horák   0,5 - 0,5

 

 Světlý - Peka   0 - 1

 

 Baier - Malý   1 - 0

 

 

 

 na lichých bílé

 

 

 

 Po vítězství ve Vršovicích jsme stáli před dalším nelehkým úkolem - porazit Vyšehrad, který byl dva body před námi. Dát však dohromady sestavu, ktará by měla šanci uspět, bylo  velmi obtížné. Svoji neúčast dopředu avizovali Peter Krasnay, Jarda Novotný a Honza Červenka. Navíc došlo ke kolizi zápasů mezi družstvy D a E, přičemž E-čko taky bojovalo o postup, takže z náhradníků byl k dispozici pouze Honza Baier. Po řadě telefonátů a mailů mezi kapitány D a E i mezi hráči samotnými se podařilo sestavit aspoň sedmičku, když Jarda Novotný si "odskočil" na otočku z dovolené, za což dostává veřejnou pochvalu.

 

   Po hodině hry jsme prohrávali díky kontumaci Honzy Červenky. Pak však došlo k události, která měla na průběh zápasu dozajista velký vliv. Do hrací místnosti se dostavil coby divák Petr Sýkora, který se taky ujal kaučování zápasu. Jeho přítomnost jakoby vlila dukla borcům do žil novou krev. Od tohoto okamžiku jsme měli zápas pevně pod kontrolou a přes počáteční jednobodové manko a mrzutost, která postihla Jirku Světlého, jsme žádné vážnější komplikace nepřipustili.

 

 Honza Baier na osmé desce měl povolenou remízu, kterou taky několikrát nabídnul.Soupeř odmítnul, dostal se však do časovky. Honza obětoval jezdce, získal za něho kvalitu a dva pěšce a nakonec chytil bílou dámu.

 

 Pak se stala již zmíněná nehoda Jirkovi Světlému. V lepší pozici s pěšcem navíc měl všechny předpoklady k výhře. Pak však, domnívaje se, že do první kontroly stačí udělat 30 tahů, klidně ve 32 tahu spadnul.

 

 Ani to námi ovšem nijak neotřáslo. Následně zaúřadovaly naše první dvě desky a zápas prakticky rozhodly.

 

 Jarda Novotný stál lépe už brzy po zahájení. V zápletkách získal kvalitu a pěšce a materiální převahu bez problémů uplatnil.

 

 Radim v lepší pozici obětoval kvalitu, získal za ni dva pěšce a soupeř v  tísni nastavil celou věž.

 

 Vedli jsme 3 - 2 a zbývající partie slibovaly minimálně dva body. Honza Mašek stál dlouho vyrovnaně, pak to však soupeř pokazil a výsledkem byla věžovka se dvěma pěšci navíc.  

 

 Já jsem taky stál lépe díky slabému opožděnému pěšci na polootevřeném sloupci. V koncovce těžkých figur jsem ztrojil figury na d-sloupci proti pěšci d6 a černý ho třemi těžkými figurami bránil. Jelikož na jednu slabinu se obvykle neprohrává, bylo třeba něco vymyslet. V soupeřově časovce jsem otevřel h-sloupec, černý ho ihned obsadil věží a chystal se skočit na h4 dámou a dát mi mat. Na to jsem však čekal a klidně jsem sebral pěšce d6. Ukázalo se totiž, že bych byl rychlejší a mat by dostal černý král. S několika sekundami do první časové kontroly soupeř udělal to nejlepší, co v dané situaci mohl. Vyměnil dámy a věže a přešel do věžovky s pěšcem míň.Nebyla nijak triviální, šance na výhru jsem však určitě měl. Pak se však projevila únava, ztráta koncentrace, pocit uspokojení, že pěšec, o kterého šlo prakticky celou partii, nakonec padl a je hotovo či kdovíco ještě. Zkrátka jsem sebral ještě jednoho pěšce na a7, což se ukázalo být předčasné a vyloženě špatné. Nechal jsem si odřezat krále na první řadě a výhra již byla přinejmenším problematická. Remízu jsem měl pořád pochopitelně v kapse.

 

 Láďa Dolínek stál zprvu hůře, pozice se však postupně zjednodušila a nakonec přešla do věžovky se stejným počtem pěšců, která již byla za Láďu mírně lepší.

 

 Za této situace zapracovala šachová diplomacie. Nabídli jsme soupeřům dát všechny tři zbývající partie za remízu a ti na to po krátké poradě přistoupili. Zápas jsme tak vyhráli a to bylo to nejdůležitější. Zklamaný byl jedině vděčný divák Petr Sýkora, který tak přišel o možnost rozšířit si šachové obzory sledováním perfektní techniky tří dukla borců ve věžových koncovkách. I tak mu patří dík za morální podporu, dobré kaučování a v neposlední řadě za postřehy k jednotlivým partiím, se kterými se se mnou podělil a jichž jsem využil v tomto článku.

 

 Tímto vítězstvím jsme se posunuli na postupové druhé místo a pokud vyhrajeme zbývající dvě utkání, postup nám neunikne. 

 

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024