.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla E - Smíchov E 8-0 (bez kontumace!)

Fortifikované vítězství s outsiderem z Prahy 5

V 6. kole jsme doma přivítali zájezd ze Smíchova.

Před zahájením jsme si celkem oprávněně dělali naděje na jasné vítězství, asi 6-2 (outsider je outsider). Ovšem jako v tomhle ročníku už vícekrát, skutečnost se ( tentokrát pozitivně )  od našich představ nečekaně odlišila.

Nařídili jsme tedy hodiny (kdopak s nimi zase blical a nenařídil, no?!) a započali nemedleně hru. A výhry...

 


Dukla E
Smíchov E
1 Jahoda 1958 1 0 Bainhofer 1713
2 Naď 1902 1 0 Král O. 1540
3 Kolář 1900 1 0 Krásný 1621
4 Malijevský 1789 1 0 Přichystal 1612
5 Volek 1718 1 0 Jícha 1551
6 Šmíd 1672 1 0 Broda 1452
7 Němec 1657 1 0 Kohout 1560
8 Staněk 1634 1 0 Špačková 1392



8 0

 

První, kdo skončil, byl ani ne za půl hodiny pan Šmíd. Ve své (skoro až zákonnité odpovědi černými) skandinávské soupeře zcela zmátl, a než ho poceloval matem, sebral nejdřív dámu (dle starého bonmotu "Když můžu dát mat, nebo sebrat dámu, seberu dámu, mat už pak dám snadno!") 1-0. Pak se hrálo delší dobu, během které většina našich partií působila opticky moc hezkým dojmem ( to už jsme tu dlouho neměli!), tedy až na tu moji. Dalším, kdo byl bez práce, se stal Staněk, když ze své zvláštní Pircky vydoloval mocného volného pěšce s kvalitou víc, kterého snaha soupeřky nedokázala zdolat, ba naopak 2-0. Naď , jehož soupeř zahájil královským gambitem (omlouvaje přitom svému kapitánovi, což Boris vztáhl na sebe a odtušil "Nám to nevadí, to my rádi.") finálně drtí svého soupeře, který v zahájení evidentně neorientoval dostatečně (připomnělo mi to mou poslední partii tímto zahájením, kde jsem stál a také dopadl jako on) a 3-0. Mezitím už většina partií došla do koncovek (kromě té mé, protože jsem stál jako brav) a Malijevský bezpečně prosazuje svého pěšce, soupeř dává za něj střelce a tuná je koncovka zcela vyhrána 4-0. Němec také nemešká a vyrábí zajímavou věžovku se spoustou pěšců, kde ma e5-f5-g5  proti f7-g7, najednou se věže pomění a vzniká  velmi nemilá koncovka pro bílého, černý ovšem ihned páše svou záhubu tahem f6?? a vše je s nástupem nové bílé dámy jasné 5-0. Pak jsem se musel věnovat své partii a nezaznamenal jsem zbylé 2 partie. Jahoda už v zahájení svou vídeňskou soupeře zcela přehrál, zobl špatně postavenou figuru a zbytek byl, jak se říká, věcí techniky 6-0.Tím byl splněn předběžný plán. Volek ve své pozici zahrál místo pozičnějších tahů sobě antipodobné g4 a slavil, kupodivu,  dokonalý úspěch 7-0. Poslední, kdo se s tím ještě babral, jsem byl já. Soupeř mi v Panovově útoku brutálně nečekaně obětnul Jxd4 a měl jsem na vybranou, zda-li dát pěšce, nebo jako Korčnoj trpět za figuru. Vybral jsem si nebojácně, což mi soupeř svou snahou o mat dosti znepříjemnil. Naštěstí nehrál jak Fritz a tak jsem se postupně uvolnil, vyměnil zbytečné figury, nějaké ty pěšce nazpátek získal a v dámské koncovce s dvojicí střelců byl najednou odhalen mnohem víc král soupeře, než ten můj 8-0.

 

 

Původní plán byl tak překročen o 33%. Tím se tento zápas vymkl běžné výhře, vždyť kanára jsme tu v Dukle E (a DAP E ) neměli NEJMÉNĚ 10 let! Aspoň tak daleko se mi o tom podařilo přesvědčit na stránkách Pražského šachového svazu, kde Kropík zpřístupnil úplné výsledkové tabulky až do sezóny 2000 (konečně!), takže ho musíme zařadit vedle památného zápasu s Pragou C v roce 2004, kdy jsme dojeli jen v 6 a přesto udělili na Pragovce pětigólový nášup, když se soupeři zmohli jen na 2 umouněné remízky.

Když jsme si nyní tak hezky polepšili skóre, zbývá nám jen porazit, či aspoň remizovat s Černým Baronem, abychom už téměř postoupili. Ti v tomto kole roznesli Fimu 5.5-2.5 a vyřadili je tak z boje o postup. Pragovka je zatím pořád stíhá, byť ještě nevíme, jak dopadli tento týden, ale hráli s oustidery.

Vše tedy závisí na příštím čtvrtku! 

 

Autor: Morv


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024