.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

VRŠOVICE D - DUKLA D 3 - 5

V oslabené sestavě a pouze v sedmi hráčích jsme zdolali lídra naší skupiny

 

 

 Szirmay - Krasnay   1 - 0   kontumačně

 

 Kaiser - Pospěch   0,5 - 0,5

 

 Mikšátko - Dolínek   0 - 1

 

 Noha - Štach   0,5 - 0,5

 

 Pokorný - Mašek   0,5 - 0,5

 

 Rakušan - Světlý   0 - 1

 

 Weiner - Heřman   0,5 - 0,5

 

 Nentvich - Šmíd   0 - 1

 

 

 

 na lichých černé

 

 

 

 Po vysoké výhře v minulém kole nás čekaly vedoucí Vršovice, které dosud neprohrály. Na tento zápas se mi však omluvilo pět hráčů a bylo nutno sáhnout do rezerv a povolat pány Heřmana a Šmída. Aby toho nebylo dost, v den konání zápasu mi oznámil Peter Krasnay, že taky nemůže přijít. A jelikož žádný další náhradník již nebyl k dispozici, nastoupili jsme pouze v sedmi. Za této situace byl případný úspěch dost nepravděpodobný. Veškeré předpoklady však vzaly za své, favorita jsme zaskočili a i s trochou štěstí zápas dovedli do zdárného konce. 

 

 Již z výkopu jsme prohrávali o jeden bod, jelikož na první desce jsme prohráli kontumačně. Na ostatních deskách se však situace vyvíjela příznivě a bylo zřejmé, že Vršovicím vítězství nespadne samo do klína.

 

 Bílými figurami jsem získal v zahájení lepší pozici. Prostorová převaha a aktivní figury signalizovaly výhodu. Pak jsem však - pokolikáté již letos? - přehlédl jednoduchý obrat, nechal si vyměnit svého pěkného černopolného střelce za jezdce a veškerá výhoda byla najednou pryč. Černý za této situace nabídl remízu a tu jsem po kratším váháni a s ohledem na situaci v ostatních partiích přijal.

 

 Následovaly ještě dvě remízy. Radim Pospěch podnikl na svého soupeře těžký psychologický útok, když po prvním tahu 1. d4 e6 zahrál 2. g4. Pan Kaiser byl jistě překvapen, jelikož nad odpovědí přemýšlel asi čtvrt hodiny. Partie se postupně dostala do normálu, bílý se snažil o útok na královském křídle, protihra černého na opačné straně však byla dostatečně silná a tak i zde byl uzavřen smír.

 

 Příjemně překvapily poslední dvě desky. Pan Heřman stál možná o něco hůř, dobrou obranou však dokázal eliminovat soupeřovu dvojici střelců a partie nakonec vyústila v remízovou koncovku věží a jezdců.

 

 Pan Šmíd stál dost podezřele, černý však udělal blundr a ztratil dámu za dva střelce. Sice se pokoušel zbylýma figurama o jakési hrozby bílému králi, pan Šmíd se však nenechal zaskočit a svoji šanci již nepustil. Vynutil výměnu věží  a v situaci, kdy bílý pěšec šel do dámy, černý překročil čas.

 

 Stav byl nerozhodný a rozhodovaly poslední tři partie. Láďa Dolínek hrál pozici s opačnými rošádami. Žádné bodákové útoky se však nekonaly a vznikla čtyřvěžová koncovka, ve které bílý nabídl remízu. Ta byla po kratší poradě odmítnuta vzhledem k tomu, že bílý měl slabého pěšce na d5 a černý si mohl udělat volného pěšce na dámském křídle. Došlo k výměně jednoho páru věží a černý volný b-pěšec došel až na druhou řadu.  Bílá věž sice zabránila jeho bezprostřední proměně v dámu z b8, Láďovi se ale podařilo překrýt b-sloupec svojí věží a bylo rozhodnuto.

 

 Bod, znamenající naši výhru, udělal Jirka Světlý. V pozici s těžkými figurami a nestejnobarevnými střelci má mít výhodu strana, která útočí na krále. O to se však pokoušeli oba hráči a nebylo jasné, kdo stojí vlastně lépe. Pak Jirka poněkud neopatrně otevřel h-sloupec a dostal by se do značných obtíží, pokud by jeho soupeř zvolil správné pokračování. Ten však byl v časové tísni, obsadil volný sloupec dámou a věží předčasně a přehlédl pětitahový mat.

 

 Poslední partii, která již nemohla nic změnit na našem vítězství, dohrával Honza Mašek. Hrál se volžský gambit podle osvědčených vzorů. Vznikla vyrovnaná koncovka s věží, jezdcem a čtyřmi pěšci na každé straně a jelikož partie již nic neřešila, souhlasili oba hráči s remízou.

 

 Vítězství v oslabené a nekompletní sestavě nad vedoucím družstvem je překvapující a potěšitelné, jenže...... Velký problém nastane v příštím kole. Hrajeme s dalším adeptem na postup Vyšehradem a musíme vyhrát. Minimálně dva hráči základní sestavy nenastoupí, což by nebyla žádná tragédie, pokud by za ně mohli nastoupit náhradníci. Ve stejném termínu však hraje naše E-čko, které zatím hraje fantasticky a má reálné šance na postup. A hraje s Černým Baronem, který má  o bod míň a  na postup určitě myslí taky. Pokud by tedy dva náhradníci nastoupili za D, znamenalo by to značné oslabení E-čka, pokud ne budeme hrát opět nekompletní. Jo,jo, těžký je někdy úděl kapitána.

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024