.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

2.liga Říčany - Dukla A 3.5 - 4.5

Ač těsné tak pohodové vítězství.

2.liga Říčany - Dukla A 3.5 - 4.5
1. Orsag,Milan - Hába Zdeněk 0-1
2. Bartoš Jan - Šťastný Jan remis
3. Fajman,Petr - Kořenová Martina remis
4. Bauma Jiří - Pospíšil Evžen remis
5. Muroň,Miroslav - Voráček Miroslav 1-0
6. Krasnay Peter - Vojta Pavel 0-1
7. Soukal,Rudolf - Fojtů Jan 1-0
8. Sýkora,Petr - Straka Jaroslav 1-0
Na sudých jsme měli bílé.
Tenokrát mi připadalo, že jsme zápas měli celou dobu pod kontrolou, ale možná se na mém pocitu podílely dva subjektivní faktory: jednak moje partie byla po cca 15 tazích již prakticky rozhodnutá a celou další hru jsem si jen dával pozor, abych nevlezl do nějakého soupeřova triku, jednak jsem v kritických chvílích seděl u této své příjemné pozice a tak mi možná unikly některé události jinde.
Když jsem se poprvé zvedl od partie (soupeř přemýšlel nad svým 6. d4 cca 20 minut) tak mne nejdříve šokoval Petr Fajman dotazem, co budu hrát na oběť jezdce Jxe5. Přiznám se, že jsme o tomto tahu vůbec nepřemýšlel, zahájení jsem blical automaticky a navíc jsem ještě neměl kafe. Po partii jsem si ověřil, že je pozice za černého v pořádku, ale na chvilku jsem byl trochu out. Druhý šok mi připravil Milan Orság, který mi oznámil, že je již prohraný. Pohled na partii to jen potvrdil: soupeř hraje zavřenou Sicilskou (a její hodnocení je známý axiom)!!! Tady nezbylo než doufat, že se bílý někde splete. Jinak se ale partie nevyvíjely špatně:
Milan (pomineme-li, že šlo o ZS) černými vyrovnal, Honzova pozice byla sice plná taktiky, ale zdála se mi perspektivní, Petr Fajman neměl problémy, Jirkova pozice se mi suce zdála trochu nepříjemná, ale v mezích normy, já jsem začínal stát dobře (soupeřovy tahy 8. Jf5 a posléze 13. Je4 mne vyloženě potěšily, zřejmě právem), Peter stál podle mne celkem pohodlně, Ruda stál vyloženě dobře a Petr S. měl malé plus.
Když za mnou po chvíli přišel Petr Sýkora, zda může nabídnout remízu, že se mu zdá pozice zcela vyrovnaná, po krátké úvaze jsem to schválil s tím, že moje a Rudova partie jsou již na pokraji výhry a nikde nestojíme zřetelně hůř. Soupeř ale odmítl a v zápětí s pocitem, že musí zahrát něco, aby bylo vidět, že hraje na výhru, zahrál a6 a v jeho pozici se objevila trvalá slabina, kterou dokázal Petr rychle využít. Takřka současně skončily remízou partie Petra Fajmana (Petr asi stál lépe, ale nechtělo se mu jít do rizika, které tam zřejmě ani nebylo) a Jirky Baumy (v závěrečné pozici Jirka již zřejmě stál dokonce lépe). Remizoval také Honza (to jsem neviděl, ale výsledek zřejmě odpovídal průběhu partie). Posléze vyhrál Ruda, který měl brzy 2 pěšce navíc a jako vyhranou si partii netroufnu označit jen proto, že pozice byla poměrně divoká. Takže jsme vedli 3.5:1.5 . Moje partie pak jistila vítězství, a byť trvala přes 60 tahů, 2-3 pěšci navíc předurčovaly výsledek.
Za stavu 4.5-1.5 jsme zanechali na místě Milana a Petera (a nimi Jirku), protože někteří z nás potřebovali co nejdříve zpět do Prahy. Ještě jsem stihl vidět, jak Milan s pěšcem míň hraje tvrdě na výhru, ačkoliv se možná pozice dala remizovat. Podle jeho slov remízu měl v pozici několikrát. Posléze pak v časové tísni pozici - při vyhýbání se remíze - zkazil.
Peter měl ve střední hře pěšce méně, ale měl kompenzaci v aktivních figurách (při nestejných střelcích). Zdálo se mi, že na jednom místě propásl pěknou šanci k nepříjemnému útoku - namísto Se7-b4 mi připadalo drtivé Se7-d6 (Df4 a Vc7 útočí na f7 a na rozdíl proti tahu v partii černý nemůže sedmou řadu překrýt tahem Sd7, musí tedy f6, ale po Dg4 útok bílého pokračuje), ale byl to jen pohled z boku, jsem zvědav na zápis partie. Bohužel Peter s útokem neprorazil a v koncovce dam a nestejných střelců měl 2P méně a tak bylo jen otázkou času, kdy jej soupeř ušlape svou pěšcovou majoritou. 
Takže nakonec jen těsné vítězství, ale přeci jen se mi zdá, že rezervy byly tentokrát na naší straně.

Autor: Mirek


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024