.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – Bohemians D 5%-2%

Béčko zabralo, však už byl nejvyšší čas, třetí bodová ztráta by nás uvrhla do nezměrných potíží.

Výhra (její kvantita) vypadá dosti mohutně a pohodově, avšak bojovalo se do posledního dechu, hráčů i diváků. Naštěstí jsme naklonili štěstí na naši stranu kurtu, až mám obavy, že ho bylo tentokrát přespříliš, aby nám zase příště nechybělo…

Věrni nové zásadě, že sestava týmu se po prohře nemění, jsme nastoupili stejně jako v minulém kole při prohře na Lokomotivě. Pouze jsem jako svědomitý kapitán určil trochu jinou taktiku. Těm, co na loko prohráli (Bauma, Šiktanc, Sýkora), jsem nařídil, aby uhráli pohodovou remízu. Těm, co na loko pohodově remizovali (Pták, Nečada, Roman Pospěch), jsem nařídil, aby uhráli pohodovou remízu. Těm, co na loko vyhráli (Krutina, Sakař), jsem nařídil, aby vyhráli opět. Tento plán, ostatně jako každý jednoduchý plán, byl vcelku geniální a měl nás přivést k výhře 5-3. Plánu tomuto však stála v cestě silná Bohemka D. Nakonec jsme plán nejen splnili, ale i překročili, o kolik procent, nechť si laskavý čtenář spočte sám.

Bohemka dorazila oslabena, a jak se po hodině hry ukázalo, tak v sedmi, takže já (Petr Sýkora 6.) jsem si nezahrál, což mně sice trošilinku mrzelo, ale pro zdar zápasu jsme nemohli mít kontumaci na lepším místě. (Moje nedělní porážka v Áčku ukázala, že si s formou aktuálně netykám…)

 

Na lichých bílé kameny.

 

DuklaB

 

____5:3___

BohemiansD

 

1

Bauma

2211

0-1

Pekárek

2415

2

Pták

2205

%

Choleva

2212

3

Nečada

2143

1-0

Kropička

2124

4

Šiktanc

2141

1-0

Axamit

2230

5

Krutina

2098

1-0

Hořejš

2032

6

Sýkora

2072

1*-0*

(Zdeněk)

 

7

Sakař

2053

1-0

Modrová

1971

8

PospěchRo.

1954

0-1

Marek

1926

Zápas se s vykontumovaným bodíkem v zádech odvíjel od začátku dobře – a to především na zadních deskách. Roman Pospěch (8.) vzal v zahájení pěšce. Miloš Sakař (7.) chytře vyměnil co se dalo a postavil koncovku V+J s prostorovou převahou. Ivan Krutina (5.) stojí lépe, ale už jsou vyměněni všichni koňové, a tak není jasné, jak bude Ivan rejdit po desce bez svých oblíbených figurek.

Předek už tak dobře nevypadá. U Petra Šiktance (4.) se hraje holandská a dlouho se nic neděje (lechtavé oťukávání nepočítám mezi děje). Martin Nečada (3.) rozehrál výměnného grünfelda, došlo k jakémusi jansovu vylepšení – černý koník skočil na b4, a Martin žbrblá: zase je to remíza, hlavně abych nestál blbě, soupeř to nějak zná, to se nedá hrát, asi zanechám šachu. My, co Martina známe už více než 200 let víme, že to je jenom folklór a s potěšením sledujeme, jak Martin sice stále “drží” remízu, ale jak jeho figurky zvětšují akční rádius – určitě opticky, a dost možná i fakticky. Pavel Pták (2.) stojí sice veškerým vojskem úplně vzadu, ale stojí dynamicky. Jeho partie už sleduju nějaký ten pátek, takže jeho styl černými figurkami mám prokouknutý. Nazval bych ho Ptákova trpělivá pružina (PTP). Nepříjemný je snad jen Pavlův časový deficit, protože Zdeněk Choleva sehrál zahájení bleskurychle. Jirka Bauma (1.) se vrhl se svým proslulým soupeřem do bojovné pozice. Buď dá Aleš mat (postaví proti bílému králfianchettu Pf3+Pg4, zahraje Dh3, Jirka uhne králem na h1, mat na g2 pokryje Vg1, ale po Alešově tahu Vf8-f6 Jirka Bauma nepokryje mat Dxh2 a Vh6x.), nebo Jirka rozlomí centrum, ovládne ho svými střelci, věžemi, dámou a i jinou havětí a vyhraje nějak obyč. Možnosti to jsou zajímavé, ale ta první s matem Vh6 se nám zdá pravděpodobnější.

Před prvními tísněmi několikrát zahřmělo. A to jak nad našimi, tak i nad bohemáckými hlavami.

Nejdříve náš mínus. Roman Pospěch (8.) má sice stále floka více, ale jeho král se dostává pod velké tlaky, asi důsledek podcenění soupeřových možností. Bílý se netrápí s nějakými dlouhými propočty, využije pootevřeného f-sloupce, demoluje kryt černého krále (Roman musí dobrat figuru tahem f7xe6 a jeho “pěšec více” je nyní ve struktuře Pe6-e7-g6-h7, a protože se hraje 6 těžkých figurek a ty bílé stojí všechny na f-sloupci, tak se dlouho nehraje. (1-1)

A teď naše plus… Miloš Sakař (7.) hraje ve velké pohodě, jeho lepší koncovka je náhle s pěšcem více a o chvilku později vyhraná na sto způsobů. Miloš si nějaký vybral a je to 2-1.

Jedno malinkaté plus pro nás. Vzápětí remizuje černými Pavel Pták. Pozici nerozumím, ale PTP (připomínám: Ptákova trpělivá pružina) už pracuje a černé figurky se krčí vzadu jen některé. Podle mne remis z pozice síly, ale nerad bych si naběhl na nějakou vtipnou poznámku Zdeňka Cholevy… 2%-1%

Jedno malinké plus pro Bohemku: Ivan Krutina (5.) už nestojí lépe, soupeř ožil a především postavil svého bělopoláka na ideální pole d5. Tady to vypadá na remis.

Jedno velké plus (dalo by se říci, že to je plus jako krááááva) pro nás: Petr Šiktanc (4.) svého soupeře hrubě zahákoval, a ten musí prchat králem ze zdánlivě pevného domečku na g1. Zatímco bílý král upaluje z pod matu, Petr bere 2 pěšce (g+h), mění dámy a čeká ho naprosto bezpečná pozice s pěšci g+h navíc. Výhra by neměla být problémem. Avšak Petr nám připomene, že naposled vyhrál partii v dubnu, takže to ještě není definitivní…

A ještě jedno “kravské” plus pro nás. Karel Kopička se tahem g7-g5? Jednak oslabil, druhak tak promrhal důležité tempo, Martin Nečada (3.) dokončil vývin a především skočil koněm na klíčové pole d4. A Karel Kopička neví, co s takovým koněm počít. Mohl za něj dát kvalitu a asi by stál jen mírně hůř (jeho 2S by v otevřené pozici zle bílým věžím zatápěly). Vybírá si však “přirozenější” cestu, Jd4 mění střelcem, ale v tom okamžiku bílý černopolák ovládl desku, především pole u černého krále. Martin nám sice na chodbě ještě stačí oznámit, že má v pozici remízu, ale po jeho následujícím tahu Vh1-f1+ se ukazuje, že černý král v mlýnici dvou bílých věží a střelců dodýchává. 3%-1%

Zápas vypadá vyhraně, ale Bohemka se nevzdává! Pohleďme na první desku. Rafinovaným svíjením vlastních figur sice Jirka Bauma pokryl maty, ale hraje se “koncovka” 2V+S, kdy černému zůstal Pf2. Když ho Jirka zablokuje, nebo dejbože, sebere, tak bude stát dobře, až na výhru, ale to se bohužel nepovede. Aleš v analýze po partii tvrdil něco o ztraceném tempu. Jedno tempíko a partie se v prach řítí. 3%-2%

Zbývající partie se blíží pod gilotinu. Petr Šiktanc má stále 2 pěšce více, ale blbej čas (8 minut proti 19) a bílé figurky V+S (Petr má V+J) jsou nepokojně aktivní, Robert Axamit zdechlou střední hru velmi oživil a není bez šance na značné komplikace. Ivan Krutina má naopak lepší čas, ale tupou mnohapěšcovou věžovku. Diváci mi radí, abych to trápení ukončil a nabídl dvě remízky. Nápad to není špatný, ale když Šikimu řeknu, že bych mu to dal za remis, tak se na mne Petr podívá tak strašlivým pohledem, že byl ještě strašlivější než pohled sedminásobného otcovraha Vitáska na předsedu senátu po vynesení rozsudku. A tak jsem nechal partiím volný průběh. Petr Šiktanc si naštěstí počínal zdatně, správně a svou rychlou hrou v kysně dostatečně svůj strašlivý pohled odůvodnil. Nejdříve jednoho pěšce vrátil, pak postoupil pěšcem na h3, pak zaktivizoval krále a sebral pěšce a+b a začal mazat áčkem. Vše jistí aktivní černá věž a superkůň na e4. Robert Axamit ještě stihne přejít do věžovky V+2P(a+h) proti V, ale ta je elementárně vyhraná, protože bílý král je na d6 úplně mimo.

Veselá historka: Miloš Sakař dokončil na chodbě telefonování a přišel se podívat, jak nám to stojí. Nad Šikim pokýval hlavou a pak mi smutně a zcela přesvědčivě oznámil, že to Petr zase prohraje. Protože jsem poslední tři tahy na této šachovnici neviděl, koukaje na Ivanovu partii, tak na mne šáhla smrt. Naštěstí se ukázalo, že Miloš myslel, že Petr Šiktanc má bílé, takže po důležité informaci, že poslední pěšci na desce jsou naši pěšci, a ne jejich pěšci, Miloš pozici přehodnotil a prohlásil, že Petr vyhraje, čímž se shodl se ostatními čumily. Milošova úvaha nebyla až tak překvapivá, protože koukl přibližně na takovouto pozici: B: Kd6, Vh1 Č. Kd3, Vh4, Pa4, h3. Takže to opravdu mohlo vypadat, že Petr má bílé. Zajímavé je však to, že Milošovo chybné pesimistické hodnocení nezvrátilo ani to, že viděl, jak Petr hraje tah h3-h2.

Chvíli po Šikiho výhře, zaskóroval i Ivan Krutina, protože jeho soupeř rovnou koncovku s blbým časem nezvládl. Ivan se však o výhru velmi zasloužil sám, protože jeho tzv. krutinovská decentralizace krále zanechala na všech hluboký dojem. Jedná se o manévr, kdy je bílý král šachováním černé věže zahnán z d3 na a1, aby pak po chvíli sebral černé pěšce c6 a b5, a uvolnil bílému c-pěšci cestu do dámy. Hraje se koncovka V+Pc5 proti V a protože černý král se na c-sloupec nedostane, tak Ivan předvede něco málo ze své brilantýnové techniky, zavěsí závěrečný gól a upraví výsledek napínavého zápasu do podoby “takřka-debaklu”.

Uděluji kolektivní pochvalu celému družstvu, i těm co nevyhráli, protože vyhrají příště!

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024