.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DAP E - Sokol Vršovice D

Vyrovnaný domácí boj.

1.Jahoda 0-1 Procházka 2071
2.Kolář 1-0 Rakovský 1938
3.Malijevský %-% Hýbl 1856
4.Rožumberská 1-0 Nentvich 1838
5.Fikr 0-1k Roučka 1800
6.Rožumberský 1-0 Wiener 1966
7.Šmíd 0-1 Šafář 1791
8.Staněk %-% Tolar 1718

coby domácí na lichých bílé

Družstvo se sešlo prakticky v plné síle, jen Fikr se naneštěstí nakonec nedostavil, takže po hodine hry 0-1 pro hosty.

Pan Malijevský bílými vytvořil jakousi Panovovu variantu ve francouzské, ale pres určitý tlak ve vyrovnané pozici přijal remis.

0.5-1.5

Pan Rožumberský se bránil sicilkou, soupeř dal 2.c3 a došlo k brzkému přechodu do koncovky se vzajemnými majoritami na křídlech. Pak ovšem soupeř v jednu chvíli něco přehlédl a ztratil figuru za pěšce.

1.5-1.5

Pan Šmíd včera neměl tak úplně svůj den a po skvělém začátku 2/2 celou partii,jak se u něj občas stává, nějak nezvládl. Přehnaně aktivní hra v zahájení ho stála 2 pěšce a vypadalo to s ním bledě. Soupeř pořád měnil a měnil, ale když jsem se znovu zašel podívat, s velkým překvapením jsem viděl pěšcovou koncovku už jen s pěšcem méně a soupeř vzápětí obětoval pěšce a podle mého letmého soudu už ta koncovka byla nejen nejméně remíza, ale mnohem spíš výhra za pana Šmída! (už jí nedám dohromady)Naneštěstí koncovky nejsou zrovna jeho hobby, takže soupeř stejně zaknihoval výhru.

1.5-2.5

Po čtyřech partiích stále v mínusu, a na 8. to nevypadalo moc dobre, Jitka stála dokonce prakticky na prohru a ja jen na remizu.
Abychom si to ještě víc užili, na Jahoda ve své oblíbené Vídeňské s 3.f4 stál sice útočně, ale soupeř naneštěstí ovládal umění protiútoku a přes nebezpečí hrozící jeho králi posadil věž na 2.řadu, Sc6 hezky mířil na g2 a když došlo na konzumaci střelce na h6, začalo to vypadat docela bledě. Soupeř pak odrazil všechny hrozby a před dalšími fatálními ztrátami se Jahoda vzdal.
Na druhou stranu to nebyla aspoň 15. tahová miniatura,jako v 1. kole.

1.5-3.5

Pak se ovšem karta začala obracet.
Jitčin soupeř hrál královský gambit, který po odmítnutí přešel do mé oblíbené varianty vídeňské. se Sc4 a f4. Nabídl po 8.Dxf3 Jd4 kvalitu, ale Jitka to odmítla hrálo se vesele dále. Pak náhle soupeř nabídl výměnu dam a k tomu kvalitu (Je2+-Jxg3-Jxf1) a po neuváženém vzetí Sc3xb2 přišlo Vxf7 a soupeř stál rázem na výhru. Když ale místo Sh4! a hrozbou dvoutažky zahrál jen Sg5,černé figury se najednou zaktivizovaly a po vrácení kvality došlo na víceméně vyrovnanou pozici, kdy si oba rozhodli promazat sve 2 volné pěšce na opačných křídlech. Soupeř se ovšem rozhodl být galantní za každou cenu a spáchal tam nějaké úplné harakiri kvůli černému b2, jehož výsledkem sice byli 2 bílí pěšci g6+h6 , ale jaksi proti střelci, věži a nějakým pěšcům. A protože bílý král se chudák vyskytoval na h sloupci, udělala vhodně umístěná věž s těmi opovážlivci krátký proces, po kterem už bílý jen rezignoval.

2.5-3.5

Pak se dořešila moje partie. Scénář byl obvyklým neprohraným CaroKannem: bílý nezískal žádnou fatální výhodu v zahájení, střední hra se moc nekonala a došlo na hlavní část mých partií,koncovku. V ní jsem úspěšně realizoval minoritní útok a po přechodu do věžové koncovky měl bílý slabého c3 a e5. Moje aktivní Va4 napadala pak jak a2, tak bránila postupu pěšce c3. Vyměnit jeho e5 za mého a5 (po Ve4-Vb5-Vxe5-Vxa5) se mi ani trochu nechtělo, tak jsem ho vyměnil za f-pěšce a vytvořil pěšcovou řadu h5-g5-e5-d5, oproti jeho h2-g3-f3-c3-a2.
Když pak soupeř nevhodně přestal krýt pěšce po Ke3, došlo na 39. .. Va3 40.Vc2 d4+ a bylo po slabém pěšci. Navíc ještě ke všemu táhl 41.Ke4?? a po Vxc3! 42.Vxc3 (poněkud hrozil mat) dxc3 43.Kd3 přišlo g4! a vyhraná pěšcová koncovka (a2f3g3h2Kd3-a5d5g4h5Ke6).

3.5-3.5

Zbýval už jen pan Staněk. Ve střední hře stál docela špatně, jeho figury tvořily neefektivni shluky, zatímco soupeř si je pohodlně přesouval, jak chtěl. Bílý se pak rozhodl zaútočit na dámském křídle, ale po nějakém taktickém vtipu jsem najednou uviděl koncovku, kde měl černý pěšce víc! Jelikož g4 byl hodně slabý, byla nejspíše remízová, ale bílý vyčistil královské křídlo od pěšců a začal jimi postupovat. 4erný sice dal za h-pěšce střelce,ale bilý ho musel vrátit za d-pěšce. Pak sice černému zůstal a-pěšec, ale bílý jezdec byl blízko a když se přiblížil i černý král, byla partie dána spravedlivě za remis, byť bílemu zbývala jen minuta proti několika minutám.

4-4

Takže vcelku úspěch. Soupeři nebyli nejsilnější, ale s tou kontumací jsme rádi i za bod.

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024