.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Vršovice B - DA B 5-3

Ve svém 4. zápase se DA B ve Vršovicích nevedlo.

1. Šeleljo 2258 - Bauma %
2. Kohout 2137- Nečada %
3. Šiktanc 2145 - Sýkora 1-0
4. Markovič 2147 - Krutina %
5. Pták 2150 - Sakař %
6. Šimeček 2101- Mašek %
7. Toulec 2106 - Červenka 1-0
8. Karkuš 2008 - Světlý %

na lichých černé

Zatímco soupeř se sešel v plné síle, nám chyběl Peter Krasnay, kterému na poslední chvíli přeložili zkoušku z rána na odpoledne. Ve Vršovické sokolovně se týmům DA tradičně nevede, kam moje paměť sahá, tak z posledních sedmi zápasů jsme dvakrát prohráli a pětkrát utrpěli debakl. Tentokrát to byla "jen" prohra. Avšak zasloužená, domácí využili příznivého průběhu - tedy pro ně příznivého, a doremizovali, co potřebovali. Podle ela měly Vršovice skoro všude převahu (50-100 bodů) jediná výjimka byla na druhé desce.

(Pozn. Nemohu se zbavit dojmu - několikaletého -, že se na na naši soupeři scházejí mnohem lépe, než je jejich scházecí průměr. Asi to bude tím, že se nás bojí a nezanedbatelnou roli asi hraje i umístěni DAPu u metra v centru, proto navrhuji urychlené přestěhování hrací místnosti, vím o pěkné hrací místnosti na dně Prokopského údolí...)

Opět nastalo několik rychlých remíz. Na 2.se Martin Nečada nějak netrefil do správného pořadí tahů ve slovanské a černý pohodlně vyrovnal a možná měl i iniciativu, remis cca v 16. tahu. Po chvilce následoval na 5. Miloš Sakař a i zde jsme byli, my ostatní s výsledkem spokojeni. Ještě pár tahů před remízou měl dr. Pták náskok ve vývinu a Milošovi pěšci byly roztodivně nataháni. Na 4. Ivan bojoval také relativně krátce, avšak až do koncovky V+S proti V+J. Ivan měl 2pěšce na f sloupci, ale toto mínus bylo asi velmi zanedbatelné. I zde remis s mírnou úlevou. Ivan si po partii sztěžoval že při opačných rošádách (ale už bez dam) sice dobře obětoval pěšce, avšak Markovič ho rychle vrátil a už se nic dělat nedalo.

Zbývajících pět partií vypadalo velmi dramaticky a mohli (každá v jistém okamžiku) dopadnou jakkoliv. Bohužel se v nich projevil rozdíl ve výkonnosti tak, jak je daný elem.

Na 8. desce se Jirkovi Světlému vymkl otevřený Gründfeld a jeho král zůstal trčet v centru. A vypadalo to dosti mizerně, pak se ale něco muselo stát, protože Jirka rošádu udělal, dal figuru a došel pěšcem na d7 v pozici D+V proti D+V+J. Nevím, jestli to Jirka měl dobře spočítáno, nebo jestli chytil za ocas kliku v pozici, v každém případě černý sice Pd7 zablokoval, ale už nezabránil věčnému šachu. Čtvrtá remis v řadě, přivítána s velkou úlevou.

Jenže v té době Honza Červenka přehlédl v dosti nepřehledné pozici triviální vidle a ztratil věž. Hrála se otevření španělka a bylo to velmi divoké už cca od 10. tahu. Před ztrátou věže Honza Č. naběhl na bílého krále a podle mne už měl navrch. Podrobnosti doufejme podá HonzaČ sám. Bez věže se ještě chvíli hrálo - bílý král byl dosti holý, ale ubránit ho asi nebyl problém. (2-3)

Zápas rozhodla partie na 3. desce. Se svým velmi častým soupeřem Petrem Šiktancem (většinou mne mastí) jsem se vrhl do zápletek a v desátém tahu už bylo na desce velmi živo. Šiki postavil d2-d4 a obě fianchetta, já měl jenom jedno. Pozice se otevřela a na jeho Jf3-e5 jsem tohoto drzého koně nevyměnil, nýbrž kontroval odvážným Jc6-d4. V jednom okamžiku se v centru a blízkém okolí mlelo šest lehkých figur, ale pak jsem se své vlastní zápletky lekl (Šiki měl 8 minut na 15 tahů, já ještě 20 minut - nebylo proč se lekat!), a šel forsírovaně do pozice bez pěšce, s vidinou kompenzace: 6 těžkých figur a S proti J, bílý král mírně oslaben a ovládnu jediný volný sloupec. Bohužel jsem přehlédl triviální dvoutahové vidle a partie skončila. Je to moje čtvrtá nula v řadě a situace si žádá radikální řešení. Tentokrát to však bylo "lepší" než minule, protože jsem soupeře "alespoň přinutil k obavám"... Slabá útěcha, ale musím si nějakou dopřát, aby mi z toho nepřeskočilo.

Za stavu 2-4 se po časové kontrole hrály dvě zapeklité pozice. Jirka Bauma na 1. desce sehrál napínavou, avšak dlouhou dobu zavřenou pozici s Danem Šeleljem. V kritické pozici se oba zároveń vrhli na soupeřova krále, Šeleljo hrozivěji, a tak JirkaB rychle vzal zavděk věčným šachem, což rozhodlo zápas, ale Jirka asi na víc neměl.

Na závěr dohrával na 6. desce Honza Mašek. Také velmi živé utkání s různými rošádami a plnou deskou figur. Na závěr Honza dal pěšce s tím, že by mohl být ve šturmování rychlejší a nabídl remis. Ta byla s úlevou přijata a zápas byl podtržen.

Závěr: Tým sehrál obstojný zápas proti silnějšímu soupeři, avšak opět se našli černé ovce, které úsilí ostatních zkazily

P.S. zápas Smíchov - Bohemians D 0-8 (domácí nastoupilipouze ve 4) Zdá se, že jedno sestupové místo zaberou smíchovští. Kdo bude ten druhý nešťastník?

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024