.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Pravidla - reklamace remizy

Reklamuji-li něco, musím to doložit.

Honza Štach na závěr své reportáže s Mahrlou nás rozhodčí vyzval k vyjádření se jejich "sporu" ohledně reklamace trojího opakování pozice.
Obecně platí, že chci-li něco reklamovat, musím to nějak podložit. Nevedu-li zápis nemám to jak doložit. Co by jste dělali, kdyby soupeř nechtěl uznat remisu a svůj partiář by třeba polil kafem, aby se to nedalo přečíst?. V obou bodech pravidel týkajících se remisy (50 tahů a 3xopakovaná pozice) se explicite píše jen: pokud po tahu hráče vznikne reklamující pozice, zapíše svůj tah do partiáře a rozhodčímu oznámí svůj úmysl tento tah zahrát a požaduje remis. Když ale reklamovaná pozice vznikla po tahu soupeře, tak se tam nic o partiáři nepíše.
(Malá pozn.: Kapitánem domácích byl předpokládám Jakuš, ústřední rozhodčí, který má řády v malíčku, tak bych mu docela věřil.)

Já osobně, kdybych to utkání řídil a jeden soupeř by něco takového chtěl a neměl by zápis, poslal bych ho okamžitě do háje, žádost bych zamítl a bez jakýchkoliv diskusí bych nechal pokračovat ve hře (to jsem už jednou udělal na Pragovce, i když jsem partii přihlížel a viděl jsem, že k opakování došlo). V tomto případě je možné využít jen jedno pravidlo: 10.2: Pokud má hráč na tahu méně než 2 minuty na hodinách (ZDŮRAZŇUJI MÉNĚ NĚŽ 2 MINUTY), může požádat o přiznání remisy s tím, že soupeř neusiluje o výhru. Pokud bych jako rozhodčí viděl, že soupeři opakují tahy, žádosti bych vyhověl, pokud bych partii do té doby nesledoval, nechal bych v ní pokračovat.
Tož tak, to je ode mne vše. Mohou se k tomu vyjádřit jěště i jiní pánové.
Jirka Mat.

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024