.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – zhodnocení sezóny

Dukla B nezopakovala lichotivá umístění z předešlých dvou let: 3. a 4. místo, přesto můžeme být s výsledkem spokojeni.

Základní cíl – sehrát soutěž mimo pásmo ohrožení a skončit v první polovině tabulky – jsme splnili. V minulých letech jsme vždy měli špatný, hrozný, popř. úděsný start do soutěže, který jsme pak v druhé půlce napravili. Letos jsme výkonnostní sinusoidu natáhli přes jedenáct kol mnohem pravidelněji. Nepovedla se nám žádná drtivá výhra, o to více jsme si užili dramata, vášně a kuriózní okamžiky.

Jakmile se tým sešel v základní osmičce, pak nezaváhal. Stalo se tak pětkrát a v těchto zápasech jsme ztratili jen jednu remízu. Bohužel náhradníci, až na jednu mimořádně zářící výjimku – Jirka Světlý s Mahrlou – prakticky nebodovali, navíc velmi často museli hrát při vzájemných týmových kolizích za své mateřské, zachraňující se družstvo – Duklu D.

Mezi hráči základní osmy výkonnostně dominovala trojice ve středu soupisky, Pavel Pták, Martin Nečada a Ivan Krutina, kteří svorně pobrali +3, každý však k tomuto zisku použil jinou strategii.

Dobrý standard odvedl Petr Kasalický a Petr Sýkora. Trochu za svými možnostmi zůstal Petr Šiktanc a zklamáním je výsledek Jirky Baumy a Miloše Sakaře.

Pozn: U každého hráče uvádím jakýsi ideální elopřírůstek, v němž jsou smíchána jak národní, tak i FIDE ela soupeřů, proto výsledné oficiální národní a FIDE elo bude pro každého hráče mírně jiné.

Koef. dokončení určuje průměrné pořadí dokončení partií v zápase. Čím vyšší číslo, tím déle v zápasech příslušný DuklaBorec hrál. Průměr je 4, vyšší číslo znamená, že se hráč s partiemi loudal, nižší, že s partiemi pospíchal.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

elo přírůstek

Bílé/černé

Koef. dokonč

Jiří Bauma

2279

2268

3,5

11

32

-33

6-5

4,00

Jirka Bauma bohužel nenavázal na minulé úspěšné sezóny a vybral si několik slabších chvilek. Pozice rozehrával jako vždy zajímavé, ale několikrát se stalo, že na počátku střední hry se mu začali rozpadat – především bílými. Přesto několikrát tým podržel. Nejlepší partie: Ve Vršovicích s Danem Šeleljem, kterého přejel ve velkém stylu.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Elo přírůstek

Bílé/černé

Koef. dokonč

Petr Šiktanc

2149

2203

3,5

9

39

-7

4-5

6,78

Petr Šiktanc měl výborný start do soutěže, avšak v druhé části na něj dolehla únava – jeho velmi náročný styl (kdybych chtěl být vtipný, tak bych ho popsal jako velmi náročné a hluboké pošupování ve strategicky nejasných a dynamikou opředených pozicích) způsobil, že Petr se několikrát dopustil zbytečných chyb. Nejlepší partie: S Krňávkem ve Vršovicích, kdy silného střelce dlouho mačkal ve střední hře, aby pak projevil mentální převahu v napínavém doblicávání v dámské koncovce.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Elo přírůstek

Bílé/černé

Koef. dokonč

Pavel Pták

2161

2150

7

11

64

18

6-5

5,64

Pavel Pták byl jednoznačně základní oporou týmu, nenechal se zdeptat nešťastnou prohrou v prvním kole, a zbytek soutěže odehrál ve velkém stylu, a to ještě několik remíz uzavíral v situaci, kdy se pozice mohla hrát na výhru. Slabší soupeře svým typickým způsobem přehrával ve strategických nuancích střední hry, a silnější soupeře – vlastně taky! Nejlepší partie: Těžko se vybírá, protože všechny čtyři výhry byly hezké, plynulé a oku lahodící. Přesto bych výhru s Jandečkou z Viktorie postavil o něco výše, především proto, že následovala ihned po nešťastné prohře, byla se silným soupeřem a byla metodická.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Elo přírůstek

Bílé/černé

Koef. dokonč

Martin Nečada

2146

2123

6,5

10

65

18

4-6

2,70

Martin Nečada opět při svém úsporném stylu nezklamal. Neprohrál žádnou partii a pokud byl donucen k boji, tak předvedl velmi oduševnělý výkon. Bohužel k boji je Martina možno přivést jen někdy. A lety se to zhoršuje… Nejlepší partie: S Gustou Jablečníkem v zápase s Lokomotivou, kdy předvedl drtivé porozumění pircovské pozice a nedal soupeři černými šanci.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Elo přírůstek

Bílé/černé

Koef. dokonč

Ivan Krutina

2082

2109

5,5

8

68

27

5-3

3,44

Ivan byl pilířem týmu, bohužel dvě jeho absence tým nepříjemně oslabily – třetí jeho “nehra” byla kontumační výhra s Mahrlou. Podobně jako Pavel Pták prohrál jen jednu partii, a to v prvním kole. Ivanův styl je velmi hospodárný, takřka funkcionalistický, a mohlo by se zdát, že vyhrává snadno a že soupeři pomáhají, jak mohou. Je to však jen zdání, Ivan má “pouze” trochu jednodušší styl hry, avšak dokáže i z rádobyplytkých pozic vytěžit pro soupeře velmi nepříjemné maximum. Nejlepší partie: S Mírou Kamlachem z Lokomotivy, protože drobnou výhodu ze zahájení Ivan protáhl až do umělecky svébytné střelcovky.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Elo přírůstek

Bílé/černé

Koef. dokonč

Petr Kasalický

2025

2079

3,5

7

50

8

2-5

3,43

Petr Kasalický odehrál slíbených sedm partií a nezklamal, jeho zdánlivě nenápadná, avšak povětšinou pevná hra, přinášel ovoce, dvakrát se mu sice černými nepovedlo zahájení, ale dvěma důležitými výhrami manko smazal. Nejlepší partie: Obě výhry byly hezké, já bych možná výše stavěl tu s Lenkou Hacaperkovou (DDM Praha 6), protože Petr předvedl “řádné tlaky” s omezeným materiálem v situaci, kdy zápas pro nás nevyhlížel příliš dobře.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Elo přírůstek

Bílé/černé

Koef. dokonč

Miloš Sakař

2093

2060

3,5

11

32

-38

9-2

5,27

Mít v družstvu Miloše Sakaře znamená – nikdy se nenudit! Bohužel sledovat Milošovi partie podrobným okem je i pro psychicky odolného jedince značná zátěž. Miloš zpravidla dobře postavil v zahájení známé schéma, aby pak pozici značně, popř. fatálně zkazil. Paradoxní je, že čím pozici zkazil dříve, tím byla větší šance, že ji nakonec neprohraje. Podařilo se mu tak udržet třikrát velmi ohroženou pozici, čímž nás – své spoluhráče – přece jenom potěšil. Miloš je neodmyslitelnou a integrální součástí týmu Dukla B, pokud s ním na jaře, v létě a na podzim budeme aktivně politicky, mentálně a sociopatologicky pracovat, pak se jeho výsledek v příštím roce jistě zlepší! Nejlepší partie: Miloš sice jednu partii vyhrál, avšak já bych vyzdvihl jednu z jeho remíz, kterou vytáhl ve střední hře z opravdu velkých (omlouvám se čtenářkám) sraček. Partii s Jindrou Melichem z posledního kola s Pankrácí D.

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Elo přírůstek

Bílé/černé

Koef. dokonč

Petr Sýkora

2045

2020

6,5

11

59

10

2-9

4,91

Po slabším začátku jsem se dostal do tempa a slabší soupeře se mi dařilo porážet a se silnějšími hrát na výhru, aby partie nakonec skončily remízou. Trochu jsem změnil styl a výsledky se naštěstí dostavily. Nejlepší partie: S Jardou Líznerem v posledním kole s Pankrácí C, kdy se mi podařilo rychle a názorně ukázat soupeři, že jeho strategie na zkušeného pircaře neplatí.

Na závěr musím ještě všechny hráče a náhradníky pochválit za skvělou docházku, nikdo nechyběl zbytečně. Bohužel náhradníci z Dukly D si příliš kvůli četným kolizím nezahráli… Snad za rok! Už se taky těšíte?

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024