.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A - Šakal Kozolupy A 4-4

Na závěr sezóny se nám přihodil zápas typický pro závěr sezóny.

 

Na lichých černé.

 

Dukla A

 

4-4

Kozolupy A

 

1

Orság

2428

%

Michálek

2320

2

Bauma

2279

0-1

Česal

2235

3

Muroň

2198

0-1

Janoušek

2212

4

Soukal

2108

1-0

Maleček

2074

5

Krasnay

2117

%

Kracík

2082

6

Šiktanc

2149

1-0

Cvikl

2058

7

Mikuev

2256

0*-1*

Chmelík

2127

8

Sýkora

2045

1-0

Lněnička

1727

  _______________

2198

 _______ ______________

2104

Skončíme nakonec čtvrtí, nebo sedmí? Tak s takovýmto rozechvěním jsme se vlahým jarním povětřím vydali zaz Plzeň. Bohužel jen v sedmi, protože, ač je naše soupiska bohatě onáhradníkovaná, nepodařilo se Rudovi Soukalovi na poslední chvíli za onemocnělého Lukáše Fikra sehnat záskok. Fiktivního hráče jsme nakonec postavili tak, aby to nebyla příliš velká provokace (mohl “hrát” Petr Fajman), ale abychom alespoň optimalizovali bílé kameny. Určitou elo převahu jsme sice drželi, avšak postačí na kompenzování kontumační nuly?

Zpočátku to tak nevypadalo, protože Mirek Muroň 3. upadl uprostřed zahájení do ďábelské léčky triviálního typu a musel odevzdat dámu za dvě figury. Sice se tvářil, že bude něco nacvičovat, dokonce něco i nacvičil, ale jakmile se pozice trochu otevřela a bílá dáma mohla do něčeho píchat, tak bílá dáma začala zlobit. Partii tuto jsme (i přes úctu k Mirkovým schopnostem) odepsali, avšak zápas je nadějný, protože všechny bílé pozice vypadají velmi dobře.

Ukazatelem skóre první pohnul Milan Orság 1., který postavil proti Mároczymu v sicilské ježka (BTW: taky vám ten profesionální slang připadá někdy docela vtipný :-( ?). A pak neodolal přátelské, avšak důrazné nabídce remízy. (%-1%). Podobně se vedlo i Petrovi Krasnayovi 5., který přečkal v zahájení (odmítnutý MorrGambit) určité tlaky, pokryl jednotahový mat a jakmile se soupeř zbavil izolátora a pohrozil vyměnit úplně všechno (včetně propisovaček), byla remis neodvratitelná. (1-2)

Naštěstí se dvě bílé pozice velmi zdárně klubaly směrem k výhře. Petr Šiktanc 6. a Petr Sýkora 8. si kamarádsky zazávodili. Oba jsme ze zahájení vyšli s pěšcem více a jednoduchým aktivním plánem. Interní závod jsem vyhrál já (Petr Sýkora), protože soupeř se neuchýlil do nějaké rozumné koncovky bez pěšce, ale šel odvážně do zápletky, na konci které ho čekala vidlička na dvě nekryté figury. (2-2)

Vzápětí byl udolán Mirek Muroň 3. (očekávaný odpis): (2-3)

A ještě o něco vzápětěji vyhrál Petr Šiktanc 6. – který všechno, co se dalo vyměnil a soupeře proškolil v krátké, avšak výživné střelcovce. (3-3)

Za napínavého stavu se do napínavých tísní řítí dvě zbylé napínavé partie. Jirka Bauma 2. obětoval – pravděpodobně korektně věž za strašlivé, ale opravdu strašlivé tlaky na černého krále. Počítejte se mnou: Na černého monarchu se štelují dáma, věž, střelec a kůň. A to nepočítám hrnoucí se pěšce. Černého krále chrání pouze střelec a věž, a to ještě tak, že se mu spíše pletou. Ruda Soukal 4. svoji nadějnou pozici možná trochu pokazil, a mohlo by mu při dvou krátkých rošádách být na volném g-sloupci horko. Soupeř ale má málo času, anžto je “na sekundách”.

Pokud by měly v Kozolupech digitální ukazovatel potencionálního konečného stavu, tak by se tento musel v posledních třech minutách utkání zavařit. Protože by neustále blikal od 3-5 do 5-3. To, že se nakonec ustálil na 4-4 je spíše náhoda, než nějaký “vyšší záměr”. Jirka Bauma místo matu jen získal zpátky spoustu materiálu a hraje “koncovku” D+V+S proti D+2S, ale ožila černá dáma, a jestli ožijí i černí střelci bude s Jirkou možná zle. Ožili a bylo zle! (3-4)

Přibližně tou dobou naštěstí Ruda Soukal nedostal dvoutahový mat. Sice netriviální, ale dvoutahový. Po této klinické smrti bílé pozice se naštěstí černá pozice hroutí, a Ruda rázně vítězí. (4-4)

Partie (stály opravdu za to, ostatně jako vždy!) naleznete později (cca středa) v Sekci Partie.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024