.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DUKLA D - ČERNÝ BARON A 5 - 3

Důležitá výhra posilující naše šance v boji o záchranu

 

 Ptáčník - Bouček   1 - 0

 

 Fikr - Plášek   1 - 0

 

 Dolínek - Koper   0 - 1

 

 Štach - Strnad   1 - 0

 

 Červenka - Kovář   0,5 - 0,5

 

 Pospěch Roman - Pataridis   0 - 1

 

 Mašek - Vass   1 - 0

 

 Rožumberská - Krňák   0,5 - 0,5

 

 

 

 na lichých bílé

 

 

 

 V důležitém zápase nenastoupili Jarda Novotný a Radim Pospěch a chyběl i Jirka Světlý, který posílil družstvo B.

 

 Své partie prohráli Láďa Dolínek a Roman Pospěch.

 

 Honza Červenka pouze remizoval, přestože měl převahu kvality a dvou pěšců. Poprvé za D-čko nastoupila Jitka Rožumberská a vzhledem k tomu, že černými figurami vybojovala důležitou půlku, lze její debut považovat za úspěšný.

 

 Petr Ptáčník si poradil s panem Boučkem, úspěšný byl i Lukáš Fikr, přestože přišel o 55 minut později a poněkud mě tím znervóznil. Honza Mašek potvrdil, že má letos "vyhrávající" období a pokud si dá pozor na čas, své partie spolehlivě vyhrává.

 

 Rozbor své partie jsem si nechal na konec. Jelikož měla téměř sto tahů a skončila těsně před vypršením časového limitu, ztratil jsem přehled o průběhu zápasu a teprve po jejím skončení jsem se dozvěděl, že zápas skončil pro nás úspěšně. Přitom partie zpočátku nijak dramatická nebyla. Brzy se vyměnily dámy a po klidném průběhu vznikla koncovka věží a stejnobarevných střelců při symetrickém rozložení pěšců. Soupeřovy figurky byly sice o něco aktivnější, remíza se však zdála velice pravděpodobná. Pak jsem však přehlédl triviální obrat a přišel o pěšce.Soupeř však nepokračoval přesně, chybně vyměnil věže a přešel do koncovky stejnobarevných střelců. Podařilo se mi zablokovat všechny jeho pěšce na polích barvy střelce a "logicky" nabídl remízu s tím, že partii už nemůžu prohrát. Bílý, který měl pořád pěšce navíc a výrazný časový náskok - více než půl hodiny proti mým asi osmi minutám - ji "logicky" odmítnul. Odsoudil se tím ve zbytku partie k zoufalému boji o remízu. Ukázalo se totiž, že koncovka je pro bílého přes materiální převahu velice obtížná, pravděpodobně prohraná. Realizace převahy z mé strany sice mohla být přesvědčivější, výhru jsem si však už nenechal vzít. A závěr partie jsem zvládl i časově, když na macení dámou, které se tentokrát již zcela logicky nekonalo, mi zbyla ještě minuta a půl.

 

 V zápase jsme byli tentokrát úspěšní na předních deskách. Vítězství, které znamená důležitý krok v boji o záchranu,  by nás mělo psychicky povzbudit v dalších kolech.

 

 

 

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024