.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – Kobylisy B 2-6

Ani jedna sezóna bez debaklu

Béčko má takový zlozvyk, i kdyby se sezóna – jako celek – sebevíc vydařila, tak v ní musí nastat alespoň jeden kolaps. Tato “singularita” nás letos postihla v Kobylisech. Podmínky k tomu byly ideální: Nikdy se nám tam nedařilo, a navíc se zápas hrál v jarnoprázdninovém týdnu a ještě navíc hrálo i naše Déčko, takže jsme se museli obejít bez potřebných náhradníků.

Neúčast tří DuklaBorců ze základu se ukázala jako kritická.

Na lichých černé

 

Dukla B

 

2:6

Kobylisy B

 

1

Bauma

2279

0-1

Kopta

2299

2

Šiktanc

2149

0-1

Řehůřek

2220

3

Pták

2161

1-0

Jančařík

2008

4

Sakař

2093

0-1

Janda

2169

5

Sýkora

2045

%

Žďánský

2112

6

Světlý

2028

%

Grus

2082

7

Malijevský

1829

0-1

Stejskal

2040

8

Staněk

1624

0-1

Chmel

1916

  

2026

_____

 

2106

Nejdříve musím pochválit všechny náhradníky, že i přes dílčí problémy obětavě přijeli a dali všanc své šachové schopnosti. Bohužel rozdíl ve výkonnosti byl patrný. Pan Staněk 8. ještě v zahájení nastavil figuru a vzdal. Pan Malijevský 7. se držel výrazně déle, v hluboké střední hře 6 těžkých figura a 2 střelci však doplatil na slepou skvrnu a nastavil jednotahově věž. Mezi tím sehrál zajímavý duel Jirka Světlý 6. Asi to byla nimcIndická se zavřeným centrem, chvíli měl navrch (aktivní fiigurky na králKřídle) soupeř, chvíli měl navrch (aktivní fiigurky na králKřídle) Jirka. Remis nastala v rovné, avšak podle mne napínavé pozici. (%-2%).

Zbývajících pět partií se bojovně hraje, a zdá se, že to nemůže být pro nás horší, než těsná prohra, a když trochu zabereme, tak bychom mohli zápas ještě zvrátit. Dva DuklaBorci stojí od pohledu lépe (Pavel Pták a Petr Sýkora), jeden zamotaně: Jirka Bauma, dva možná nadějně, možná líp (Petr Šiktanc a Miloš Sakař).

Bohužel tato naděje netrvá dlouho. Petr Šiktanc se dopustil vážné nevynucené chyby, spustil kombinaci – oběť kvality, aby pak napadl dámu a koně, s tím, že dáma ustoupí a on dobere koně. Bohužel dáma mohla ustoupit tak, že koně pokryla… Bez kvality se hrát nedalo… (%-3%).

Zápas by už mohl zachránit jen kondenzovaný zázrak. Navíc jsem (Petr Sýkora 5.) nezvládl soupeřovu (!!) tíseň a nedokázal ho nějak dorazit. Pracně získaného pěšce jsem vrátil. Stojím sice stále lépe, ale na desce je spousta figurek a soupeř má v zádech nejen dobrý pocit z dobře rozehraného zápasu, ale i skvělý pocit, že přežil smrt.

Naštěstí se v nejlepším světle předvedl Pavel Pták 3., který ze zahájení vyšel s lepším koněm, ale s 2pěchem v pozici D+V+J. Lepší kůň byl názorně a skvěle použit při pěšcovém nástupu na Král.Křídle. Obrana to asi byla za bílého těžká, a mladý soupeř ji nezvládl, ze závěrečné pozice jen malý střípek: B: Kg1, Pg2. Č: Dg3,Pf3,h3. (1%-3%)

Poté se pozice rozpadla Jirkovi Baumovi 1. (hrdinně odmítl remis a byl po zásluze potrestán, kapitán ho po mači vyznamenal řádem za statečnost II. stupně in memoriam…). Kuriózně, takřka komicky prohrál Miloš Sakař 4.. V koncovce D+J proti D+S by mohl stát lépe, kdyby rozehrál koně. Pozice je dost zablokovaná a černý střelec nemá takřka žádnou perspektivu, kromě jediné. Miloš všechny figury převedl na dámské křídlo, vyměnil dámy, rozehrál koně, a pak už jen zoufale zíral na “nebohého” černého střelce. Na KrálKřídle stojí bílí pěšci f4-g3-h2, a černí f5,g4,h3. Janda si počkal, až bude bílý kůň co nejdále, a zahrál Sf6-h4… (1%-5%)

Moje partie rozhoduje o tom, zda jen těžce prohrajeme, nebo zda budeme dodebaklováni. Jenže jako kdyby tíha marného zápasu na mne dolehla… Promrhám značný časový náskok. A za aktivní hru v koncovce V+2S proti V+S+J dám pěšce. Kde jsou ty doby, kdy jsem měl aktivní hru a pěšce více… Pak najdu pozici, kdy moje figurky vládnou a která je od pohledu vyhraná. Šup do ní! Avšak soupeř je na výši, nebo má štěstí (v důsledku je to jedno) a nachází nečekanou kombinační obranu. Nezbývá mi, než zatáhnout za záchranou brzdu a partii forsírovat do tupé remízy. Dodebaklováno 2-6.

Příští kolo musíme tento výpadek napravit, snad bude stačit, že se z horských výšin vrátí tři odpočatí DuklaBorci a zbývající DuklaBorci zvítězí nad svou únavou…

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024