.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Smutná zpráva

27.2 zemřel pan Jiří Veselý, šachista a významný publicista, člen Motorletu.

Tuto smutnou zprávu přebíráme ze stránek PŠS.

Dovoluji si připojit osobní vzpomínku:

Pan Jiří Veselý byl člověk, který mne nepřímo doprovázel celou mou šachovou kariéru. Jako dorostenecké ucho jsem se nechal radostně vést jeho komentáři v ČSŠachu. Vždy, když jsem se s ním setkal při nějakém turnaji či zápase - bydlel v Dejvicích, a tak často přicházel do ÚDY jako divák a vždy zvaný host - tak jsem k němu neopomněl alespň jednou uctivě vzhlédnout.

Jeho Psychologický průvodce se stal naší biblí, slabikářem i Kámasútrou. Žádnou šachovou knihu jsem tak nepotrhal, jako toto zábavné i poučné čtení.

V létě 1996 jsem měl tu čest sehrát s panem Veselým partii na turnaji v Poličce. Jakýmsi hnutím osudu se mi podařilo zvítězit a byl jsem na to velmi pyšný. Dodnes  si vzpomínám, jak se po partii (v zápletce přehodil tahy a dlouhý boj bez figury v koncovce byl marný) zachoval. Byl milý, moji velkou radost nijak neumenšoval, jenom ho mrzelo, že nám tu pěknou partii svojí nepozorností pokazil.

Naposledy jsem pana Veselého zahlédl na zářijovém (2008) Přeboru Prahy v družstevním diktátoblicání. Vyhlížel unaveně a smutně. Jeho pohyby byly pomalé a stařecké. To však seděl na židli a čekal na zahájení turnaje. Pak jsem ho zahlédl při jedné partii, Jeho mohutné tělo bylo navaleno nad šachovnicí a ruka rázně na "bílý-teď" hrnula figurky na černého krále. Jako za mlada... 

Čest jeho památce!

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024