.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – Pankrác C 4:4

Remíza, ale velmi, opravdu velmi bojovná!

Skóre se po celý čas v drobných vlnkách přelévalo mezi oběma týmy, avšak ani jeden z nich neměl dostatek sil, aby ho pevně zachytil a udržel u sebe. Už už to vypadalo na počátku finální kysny, že ho Pankráci nevyrveme, ale naštěstí jsme do finálního klinče nominovali velmi těžkou váhu – Ivana Krutinu, který svému protivníkovi – mimochodem taky docela dost těžké váze – nakonec rozhodující půlku uzmul. Pohleďmež však na zápas v jeho statistické podstatě:

Na lichých bílé

 

Dukla B

 

4:4

Pankrác C

 

1

Bauma

2279

%

Polášek

2347

2

Šiktanc

2149

0-1

Plešek

2138

3

Pták

2161

1-0

Hála

2168

4

Nečada

2146

1-0

Soural

2223

5

Krutina

2082

%

Mrkos

2096

6

Kasalický

2025

0-1

Urbánková

2117

7

Sakař

2093

0-1

Flek

2003

8

Sýkora

2045

1-0

Straka

1825

  

2123

_____

 

2115

Veškeré mírotvorné očuchávání se zredukovalo na okamžitou remis na 1. šachovnici – Jirka Bauma i Jarda Polášek za ni byli dosti alibisticky vděčni. Na zbytku stolů se však o žádném mírovém procesu nedá mluvit a strhává se sedm řežeb. Až před první tísní se dřímající ukazatel skóre má důvod probrat. Krátce po sobě končí dvě partie. Nejdříve prohrává Petr Kasalický 6., kterému se holandská nějak nepovedla, sice se po výměně dam nebude konat nahánění černého krále, ale i tak jsou bílé lehké figurky hnusně přidrzlé a černá pozice je děravá. Příčinu Petrova úhynu jsem neviděl, ale tipoval bych to na nějaký materiální úron. Za okamžik naštěstí srovnává Martin Nečada 4., který poměrně snadno dokázal, že královská indická je za černého vyhrána – tzv. radžaboidní axiom. Stačí k tomu málo. Musí být splněny tři faktory. A) Černý musí pozici rozumět. B) Černý se nesmí bát být odvážný C) Bílý nesmí pozici rozumět. Vše bylo v této partii splněno měrou vrchovatou. Panu Souralovi se partie prostě nepovedla, sehrál ji pomalu, a v pozici, kdy ještě mohl klást odpor (tahem Sd1), překročil čas. Předtím sice bílý něco nacvičoval na dámském křídle, ale byl to jen “matný odlesk stínohry”. Martin mezitím spořádaně nastoupil na královském křídle. Bílý ještě zkusil (bylo to zbytečné) dát kvalitu, ale pak stejně po chvilce spadl. (1%-1%)

Vzápětí prohrál Petr Šiktanc 2., který v zápletkách na konci střední hry přehlédl (nečekanou) ztrátu figury. Uzlík černých figur vypadal takto: Vd8 (nekrytá), Jb6, Pb7,c6. Po strašlivém Sd2-a5! Petr ztratil koně, sice se snažil něco aktivní věží nacvičit, ale bylo to marné. Skórový deficit po chvilce srovnává Pavel Pták 3. Ze zahájení stál lépe, protože se Martin Hála nepěkně oslabil u krále (Pf7,g5,h6). I když se materiál před tísní zredukoval na D+V+S (Střelec Strašlivý) proti D+V+J (Jezdec Jalový), tak Pavlova výhoda narůstala. Důvod výhry jsem bohužel prošvihl, takže se teď nemohu květnatě rozepsat, snad příště! (2%:2%)

Zbývající tré partií se převalily přes první kontrolu. Jedna z nich však jen na chvilku. Můj (Petr Sýkora 8.) soupeř jen smutně koukal do pokysnové dámské koncovky bez dvou pěšců, aby se dalšího odporu vzdal. Hráli jsme královskou indickou, která záhy přešla do typové Mároczyho sicilské výstavby. Po chvilce lavírování jsem nevydržel a rozhodl jsem se, že to Sosonkovi ukážu!

(Vysvětlení: V posledním čísle ŠachInfa je esej od pravidelného přispěvatele – Gennadije Sosonka o “stáří v šachu”. Jak se šachistova výkonnost a způsoby uvažování mění s přibývajícím věkem. Je to smutné a bohužel i pravdivé čtení. Jediné – pro mne potěšitelné zjištění z tohoto “obecného nekrologu” bylo, že Sosonko hranici stáří posunul na 30 let (?!).

Sosonko má možná pravdu! Ale já proti takové pravdě budu bojovat, řekl jsem si a pozičně obětoval kvalitu. Takřka nehybná pozice se náhle v časové tísni velmi rozdynamičnila, abych ji po několika příhodách zakotvil v pohodlně vyhrané dámské koncovce. Poprvé vedeme (3%-2%), ale zbývající partie nenesou dobré zprávy.

Zvláště Miloš Sakař 7. je už za pokrajem prohry. Kdybyste viděli, jak stál po zahájení dobře! Aktivita, lepší figurky, lepší čas. Matové hrozby se rychle draly na šachovnici, protože nebyly za humny. Stačilo nepropadnout euforii a pěkně založenou partii dotáhnout. Jenže Miloš nejdříve jednotahově přehlédl šach věží na d2, po kterém se “něco vymění” a útok už nebude tak mohutný. A po chvilce přichází jednotahový zvedák (Vf2) po kterém Miloš musí do koncovky bez figury. Tu sice tahá docela dlouho, ale i kdyby to byla jen pěšcovka, tak by to prohrál. (3%:3%)

Poslední nadějí na zápasovou neprohru je Ivan Krutina 5. Ve složité střední hře prošel jeho pěšec na d6, avšak v dlouhé “koncovce” 2V+J je jen otázkou času, kdy padne. V komplikované pozici V+J se Ivan uchýlí do (asi prohrané) pěšcové struktury BP: a3+h4, ČP: d5+e4. Kritický přechod do věžovky jsem neviděl, takže nevím, kdo byl jeho iniciátorem, avšak po chvíli vznikla pozice, která by měla být (podle mne) za černého (Mrkos) vyhrána. B: Kg3, Va8 Č: Ke4, Vf6, Pd4. Černý dal Vf3+, což asi není dobře, protože věž je třeba k tomu, aby se s ní na 5. řadě stavěl most. V dramatické dohře se Ivanovi podařilo krále přiblížit k pěšci a následně ho (černý pomohl) odebrat. Uf! 4-4

Pankráčtí borci byli trochu zklamaní, protože nám neoplatili loňskou, předloňskou a předpředloňskou prohru. DuklaBorci byli trochu zklamaní, protože se jim nepodařilo protáhnou vítěznou šňůru. Kdo byl nadmíru spokojen byli diváci, kteří odcházeli z HrMDukla (v počtu 1 ks) do mokré noci spokojeni a s očima navrch hlavy! Dokonce ani nelitovali, že jim odpadl pravidelný čutální fotbálek.

Douška pro milovníky královských indických. Obě KI DuklaVýhry z tohoto zápasu najdete v sekci Partie!

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024