.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - Loko A 5-3

Pátá výhra s Lokomotivou v řadě

není divu, že sympatičtí LokoBorci plačtivě brblali, opouštěje za husté noci naši HrM, chmurné věty o naprosté ochočenosti. Naše vítězství bylo zasloužené, plynulé a jen obzvlášť pesimistický škarohlíd (tj. Martin Nečada) mohl nevidět po první časové kontrole naši nevýhru.

Na lichých bílé

 

Dukla B

 

5:3

Loko A

 

1

Bauma

2279

%

Benda

2186

2

Šiktanc

2149

%

Větrovský

2186

3

Pták

2161

%

Růžička

2111

4

Nečada

2146

1-0

Jablečník

2134

5

Krutina

2082

1-0

Kamlach

2134

6

Kasalický

2025

0-1

Sedláček

2071

7

Sakař

2093

%

Bechyně

2098

8

Sýkora

2045

1-0

Tejkal

2008

  

_____

 

Začátek se nám hrubě nevyvedl, ale pak bojiště vykvetlo jen našimi květy. První byl skončen Petr Kasalický (6.), kterého jeho soupeř zaskočil v holandské tím, že holandskou vůbec nehrál. Zatímco si Petr vytvářel ve své pozici komplikovanou soustavu rozličných děr, soupeř se přirozeně vyvíjel, aby ještě v zahájení spustil na Petra útok, který za vydatné pomoci různých božstev a především Petra samotného, rychle prorazil. 20. tahů a ani to (skoro) nebolelo. Partii (včetně suchého Petrova komentáře) najdete v sekci Partie. (0-1)

Jirka Bauma 1. končí v zápětí. Remíza je nevyhnutelná, hraje se tupá 4věžovka. Partie se ještě v zahájení v centru zcela odpěšcovala a výměny rovnováhu nerušit nemohly. (%-1%)

Zbývajících 6 partií se hraje bojovně a zarputile přes první časovou kontrolu. Ve většině z nich držíme plus nebo významné plus my. Jedinou výjimkou je černá ovce Miloš Sakař, který houžví bez kvality.

Po časových tísních se vyjasnilo na 8. šachovnici. Podařilo se mi (Petr Sýkora) soupeře v zápletkách střední hry přehrát a jeho nachýlená pozice se v prach řítí pod strašlivou palbou dvou černých věží na 1. řadě. Partii naleznete v sekci Partie. (1%-1%)

Důležitý bod přisypává Martin Nečada (4.). Jeho vědecké pojetí pircovy obrany snadno přetrumflo jablečníkovské živelné popotahování tam a sem. Převaha střední hry vyústila v koncovku s pěšcem na b3 navíc, do dámy chybí jen dva kroky a nelze jim zabránit. I tuto pěknou partii naleznete, hádejte kde? (1%-2%)

Vedeme a je dost času se podívat na zbývající 4 partie, které se nezadržitelně sunou k finální kysně.

Na druhé desce drží Petr Šiktanc v koncovce 6 těžkých figur pěšce a lepší čas, ale k výhře je daleko. Na osmé desce má Miloš Sakař už z rané střední hry kvalitu míň za pěšce a hraje se koncovka D+J+6P proti D+V+5P. Milošova pozice je (co se týče pěšců) jakžtakž konsolidovaná, ale spíše prohraná, než držitelná. K prohře je však daleko a je jasné, že Bechyně bude muset pozici nějak otevřít, a jít do rizika.

Paradoxní situace nastala na třetí a páté šachovnici, protože Pavel Pták a Ivan Krutina hrají oba takřka totožnou černopolnou střelcovku. Pozice se jim liší jen v postavení pěšců na králkřídle, kde má Ivanův soupeř dvojpěšce, a Ivan má slušnou šanci si vyrobit volné háčko. Na dámském křídle v obou partiích stojí berani c4-c5 (černý pěšec na černém poli černého střelce, což by mohlo být docela důležité!) Pavel má lepší a Ivan výrazně lepší čas. Rychlý propočet pravděpodobnostních veličin říká: Jakmile vyhrajeme jednu střelcovku, tak je zápas doma.

A tak se i stane. Ivan Krutina využije nešťastné polohy černého střelce (resp. opozice bSf6, čSd4, čPe5), po tahu pf4 vynutí e5xf4 a následně pěšcovku, kterou přesně spočítal (volní bP c+h, volní čP d+f) a na tempo vyhrál. Partii nenajdete v sekci Partie, protože jsem si zapomněl Ivanovi říci o partiář. (3%-1%)

Zbývající partie se ocitly pod gilotinou. Zápas se tedy zdál napínavý do poslední minuty, protože se mohlo našimi hrubými chybami přihodit neštěstí. Ale to bychom museli být opravdu mimořádnými žabaři!

Nejdříve se Pavel Pták přeptal na stav a pak ulehčeně vyslechl informaci, že remis z jeho partie bude stačit. Pozici asi rozumnými prostředky na výhru tlačit nešlo. Jedna slabina – pěšec na poli barvy střelce) k výhře zpravidla nestačí. 4-2

Napínavé drama v rámci možností předvedla dvojice Větrovský – Šiktanc. Po výměně dam vznikla neuspořádaná 4Věžovka, kdy Petr Šiktanc drží pěšce více, ale bílé věže začínají dotírat, a kdyby Petr ledabyle mazal volným pěšcem, mohl by taky dostat mat. Michal Větrovský zdatně a rychle tahá – Petrova časová převaha je pryč a je nutné nahmátnout zadní vrátka: Po výměně jednoho páru věží má Petr 3P na 2P, ale krále odřízlého po 7. řadě. S časem oba cca 1 minutu je knihována remis, která nám vyhrává zápas. (4%-2%).

A tak Petr opět vyhrál svým výsledkem zápas, i když to tentokrát zařídila “jen” remis!

Zbývá poslední partie – “bezkvalitní” Miloš Sakař bojuje jako dva lvi, stále bez kvality, soupeř ho dohnal v čase, aniž by Milošovu pozici rozlomil. V závěru se chvíli míhají figurky všemi směry, pak Miloš zachytává slinu a šachuje takřka věčně. Bechyně by sice mohl představit dámu a hrát koncovku J+5P proti V+3P v níž by někdo spadl, ale rezignovaně si nechá 3x zopakovat pozici. Kvalitu uplatňoval cca 50 tahů, ale neuplatnil. V partnerských vztazích funguje, jak vám potvrdí každý psycholog, syndrom “předržené známosti”. Tady jsme byli svědky syndromu “předržené kvality”. (5-3)

Důležité vítězství! Příští kolo si totiž jedeme pro obvyklý výprask na Bohemku…

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024