.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – Vršovice B 4,5 – 3,5

Protože mne nebaví psát pořád dokola nudné referáty (a Tebe, milý DuklaBorče, je nebaví číst) , dozvíte se podrobnosti o tomto famózním zápase v:

Proslulém sýkořím testu!

Nejdříve holá, statisticky potřebná fakta (pozor, jsou sice suchopárná, ale mohou v nich být skryty odpovědi z PST!)

Na lichých černé

 

Dukla B

 

4,5:3,5

Vršovice B

 

1

Bauma

2279

1-0

Šeleljo

2348

2

Šiktanc

2149

1-0

Krňávek

2266

3

Pták

2161

%

Šedý

2209

4

Nečada

2146

%

Kohout

2173

5

Krutina

2082

%

Markovič

2193

6

Kasalický

2025

1-0

Toulec

2115

7

Sakař

2093

0-1

Vávra

2069

8

Sýkora

2045

0-1

Holub

2048

  

 

_____

 

 

Otázka č.1

Tým, který se schází málokdy v silnější sestavě, se plnohodnotně sejde:

  1. nikdy
  2. vždy
  3. Jen a jen na Duklu B

je správně. Vršovice se v prvních dvou kolech musely obejít bez hlavních opor (1. a 2. šach.). Na nás se však usadili ve velmi kompletní sestavě. Paradoxní je, že právě přes ony silné první dvě desky jsme zápas vyhráli! Abychom si ale nic nenalhávali do kapsy. Vršovičáci se sice sešli, ale jako líní šváby-abstinenti na pivo. Po 20 minutách ještě 4 (!!) nedorazili a některým čas docela chyběl.

Otázka č.2

Zápasy s Vršovicemi v jejich slavné HrM jsou pro Duklu/DA/ÚDU dlouhodobě zakleté. Co pamatuji (od roku 1981) tam prohráváme. Podařilo se nám výhrou konečně prolomit zakletí této HrM?

  1. Ano
  2. Ne
  3. Ano i Ne

je správně. Hrálo se sice v proslulé Vršovické sokolovně, avšak v jiné HrM. V pěkné, avšak velmi odlehlé klubovně. Šlo se budovou velmi, velmi dlouho (museli nás vršovičáci dovést), chvíli po schodech nahoru, chvíli dolů, některá schodiště vedla i vodorovně, mnohokrát se zatáčelo na pravou a bezpočtukrát na levou ruku. Už jsem myslel, že jsme došli přinejmenším do Michle, když se před nás rozevřela útulná klubovna. Gulliverovým cestám však nebyl konec, protože bylo třeba ještě během hry hledat cestu na záchod, a protože nebyla snadná, bylo třeba ji pokaždé hledat znovu.

Otázka č.3

Jak dlouho trvala partie Martina Nečady?

  1. krátce
  2. mžik
  3. pár tahů
Vše je správně. Martin se pravděpodobně rozhodl, že se letošní saissonou zapíše do Guinnesovy knihy rekordů. Průměrná délka jeho partií bude 12 tahů. “S Vráťou Kohoutem mám hrát? S ním se mi hrát moc nechce, zase slovanská!” Remíza byla knihována v době, kdy dvě jiné partie ještě nezačaly (viz otázka 2). Vráťovi se moc půlit nechtělo, protože hrál ve stínu potencionálních kontumací u vedlejších stolů, ale pak neodolal.

Otázka č.4

Když si na vás soupeř, známý šturmyč, udělá dlouhou rošádu a otevře h-sloupec, tak to znamená, že

  1. chce dát mat
  2. chce se bránit a jen markýruje aktivitu, aby vás zmátl
  3. připravuje se přijmout vaši nabídku remízy
1 je správně. A Miloš Sakař to pocítil jako rozpálený karabáč na holých zádech. Na mat sice nedošlo, protože Miloš cca v 26.tahu spadl, ale bylo to jen ukrácení trápení. Partie byla dosti lineární a jako jediná z celého zápasu se obešla bez zápletek a zvratů. (Pozn. Partii Nečada-Kohout pro tento okamžik nepočítám mezi partie)

Otázka č.5

Jak se jevil zápas z pohledu Dukly po první časové kontrole (stav %-1%)?

  1. Zoufalý boj o odvrácení debaklu
  2. Napínavý boj se nejasným koncem
  3. Jako naprostá pohoda
3 je správně. Všech 6 zbývajících partií stojí a především se vyvíjí v náš prospěch. Někde stojíme jen líp, jinde je k výhře krůček. Kdybychom zápas zakončili dvojnásobným hattrickem, nikdo by se nemohl divit. 4x čistý pěšec více: Bauma, Pták, Krutina, Kasalický. 1x jasné poziční plusy: Šiki. 1x značné, takřka matové tlaky: Sýkora.

Otázka č.6

Proč zápas DuklaBorci nezakončili dvojnásobným hattrickem?

  1. Protože to jsou paka (někteří)
1 je správně. Snad pohled na ostatní vyhraniny kolegů vedl ke snížené ostražitosti, možná že na některé DuklaBorce na chvíli zavál mrtvolný dech “přední”, prokleté HrMVršovic, možná, že Vršovičáci zkusili na poslední chvíli zaangažovat karibského vúdúmága. Příčiny polevení v ostražitosti a preciznosti hry se ještě vyšetřují. O výsledcích vás budeme informovat v pravidelných zpravodajských relacích.

Otázka č.7

Může hrát hráč s elem nad 2300 ve druhém tahu 2. h2-h4?:

  1. Může, ale pak se nesmí divit
  2. Může, ale v rychlé blicce na chessbase.com
  3. Může, ale pak musí rychle prchnout před hněvem kapitána
Vše je správně. Partie Šeleljo-Bauma začala (s půlhodinovým šeleljím zpožděním) 1.d4 g6 2.h4… Takto na mne hrají při rychlých internetových blickách i docela silní hráči. Tady to však byla docela vážná a docela důležitá partie. Jirka nemusel hrát své obvyklé postupy (1. Ja6… 4.Jb4 apod.) a nechal “tvorbu” na soupeři, po chvíli měl toho h-pěšce navíc a přes určité peripetie vyžužlal jasně lepší koncovku 2V+J proti 2v+S, přičemž kůň byl king a střelec ňouma. Co rozhodlo nevím, ale možná mat, možná vidle, možná obojí najednou.

Otázka č.8

Může bílý střelec ve střelcové koncovce vstoupit na pole f6, když je na g7 černý pěšec?

  1. Má to zakázané
  2. Může, ale je to pěkná blbost
  3. Musí, protože je to vyhrávající tah
3 je správně. Tento unikátní tah zahrál Petr Kasalický ve střelcové (černopolné) koncovce s pěšcem více, toho pěšce drží na dámském křídle. Na královském křídle vládne zdánlivý mrtvolný klid (BP h5, ČP g7). Vše se schyluje k těžkému a dlouhému boji na křídle dámském, když tu náhle přichází tak strašný zvedák, že strašnější už snad ani být nemůže. Sh4-f6!! A černý má na vybranou: Buď střelce vezme, pak po h5-h6 nechytí bílého pěšce, nebo střelce nevezme, pak ale přijde Sxg7 a h-pěšec stejně dojde do dámy.

Otázka č.9

V koncovce D+V je soupeřův král hlídán 2 pěšci, kolem vašeho krále máte 4 pěšce. Který král je ohroženější?:

  1. Oba stejně
  2. Soupeřův
  3. Váš, protože se hraje v HrMVršovic, sice jiné ale furt je to zakletá HrMVršovic
3 je správně. Po napínavém průběhu, kdy střídavě oba soupeři nevěděli, která bije, a kdy se figury neměnily, ale buď obětovaly, nebo vracely, nebo dobíraly, dospělo ptačí derby Sýkora-Holub do napínavé “koncovky” D+V+6P. V ní můj král byl jako v pelíšku, zatímco “dům holubí” byl samá díra. Zhrdl jsem opakováním tahů a nabídl soupeři přechod do věžovky, kterou jsem pečlivě spočítal ze všech stran a správně odhadl jako vyhranou. Sympatický soupeř věžovku neakceptoval (ké překvapení!), dal mi šach a vzápětí pohrozil jednotahovým matem – opravdu 4 pěšci kolem krále někdy spíše překážejí, než aby ho kryli. Zbytek partie bylo kličkování před jednotahovými a dvoutahovými maty, až jsem se musel před nevyhnutelným třítažcem vzdát.

Otázka č.10

Soupeř má při závěrečném doblicávání velmi málo času. Vy času hafo. Co uděláte?:

  1. Necháte na desce co nejvíce kamenů, aby měl šanci se splést
  2. Vyměníte úplně vše až na pár koní a jednoho pěšce na každé straně, aby remis byla nevyhnutelná
  3. Hrajete takové tahy, aby z nich soupeř byl co nejvíce paf
1 a 3 je správně. Bohužel Ivan Krutina zvolil možnost 2. Nutno však uznat, že to neměl lehké, protože finální tíseň sehrál soupeř velmi oduševněle a možnosti A i C Ivanovi velmi ztížil. Abychom byli spravedliví… Ivan ve střední hře (Po králgambitu) stál s králem na d7 připozdechle, a jen Markovičova první klisna ho zachránila. Takže remis byla asi spravedlivá.

Otázka č.11

Jak vyhrávat koncovku S+4P (jeden vzdálený) proti J+3P?:

  1. Různými způsoby
  2. Nějak jednoduše
  3. Hlavně rychle

Vše je správně. Bohužel Pavel Pták nedokázal korunovat hezkou partii v této koncovce výhrou. Na vině byla aktivní úporná obrana soupeře, Pavel sice odevzdal vzdáleného a-pěšce, ale i tak byla pozice velmi blízko výhry, protože by Pavel vyhrál jakoukoliv jen trochu rozumnou pěšcovku 3 na 2, a bílý kůň měl jen omezené možnosti, jak se nenechat vyměnit. Pavel se však lekl slabého času a zaknihoval remis. Závěrečnou pozici jsem neviděl, ale kdo ji zahlédl, tak se remíze velmi divil.

Ano, počítáte správně, před poslední otázkou je stav 3%-3%. A kdo nám chybí do výčtu? Kdo jiný než Petr Šiktanc! V posledních deseti zápasech se stalo už počtvrté (!!), že zápas za stavu 3%-3% dohrává Šiki! A nedosti na tom. Ve všech čtyřech případech vyhrává a zápas tak sype do naší mošny! Řeknu vám, my Šikiho nemít, tak si ho asi musíme nechat vysrážet v kádince!

Otázka mimo soutěž

Kdo použil ve své tvorbě výrok “vysrážet v kádince” v souvislosti se vznikem neteře:

  1. Jan Vodňanský
  2. Ian Fleming
  3. Jana z Arcu
A je správně.

Otázka č.12

Při doblicávání máte vy i soupeř 2 minuty a hrajete dámskou koncovku, která je zdechlá, pokud nenajdete věčný šach. Máte černou dámu na e1, bílý král právě ustoupil na h2. Kde dáte další šach?:

  1. d2
  2. e2
  3. f2

2 je správně, protože tento věčný šach funguje na bílých polích d1,e2 a h5. Bílá dáma na d5 mu může jen přihlížet – na d4 je BP a na e5 taky. Krňávek naštěstí šachuje na f2, je to králi blíže a je to tedy “logičtější” šach, jenže z f2 na h5 dáma nedosáhne, bílý král uniká přes f6 a zároveň dopletá se svojí dámou mat. Před dámskou koncovkou stál Petr Šiktanc po skvěle vedené partii jasně lépe, v pozici D+J+S na každé straně má všechny figurky lepší. Forzíruje přechod do dámské koncovky s volným pěšcem navíc. Černému zbývá poslední naděje – netriviální věčný šach, který naštěstí o políčko minul.

A tak porážíme silného soupeře, domnívám se, že zaslouženě, protože jsem ho na několika šachovnicích nechali udělat pár půlbodíků navíc.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024