.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – Dukla C 3 – 5

Toto je referát ze strany Dukly B. Proto zní slogan takto: Bojovná, avšak zasloužená prohra.

Po tříleté pauze došlo opět k diviznímu derby. Protože STK podivuhodně zamanipulovala s pořadím, v jakém se jednotlivá kola hrají, tak bylo duklózní derby odsunuto až na konec ledna. Obě Dukly v prvních kolech, jak jistě víte, nelenily, a tak se derby stalo mj. i bojem o první místo. Díky tříbodovému systému (za výhru 3 body, za remízu jen jeden) nikoho z účastníků (hráči, kapitáni, trenéři, maséři, rozhodčí, členové realizačních týmů a mnoho jiných) ani nenapadlo, že by se nehrálo. A tak se hrálo.

Zatímco Céčko nastoupilo v předpokládaném složení, my, Béčko, jsme museli zalátat dvě díry v základní osmě, protože Ivan Krutina a Petr Kasalický byli neodbytně zahlceni rodinnými povinnostmi. Povolaní náhradníci přišli včas a natěšeni, avšak bohužel se spolupodepsali na porážce (vinu na porážce však nese skoro celý tým, někdo víc, někdo míň).

Díky absencím se náš spodek celý posunul, což velmi citelně, ne-li zcela, narušilo domácí přípravu našich soupeřů, byla-li nějaká. Jirka Matyska, Jarda Novotný, Radim Pospěch i Honza Červenka sice chvíli přes šachovnici mžourali, kdože to proti nim sedí, ale rychle se (povětšinou) do nečekané situace vpravili a moment překvapení se příliš nekonal.

Na lichých bílé

 

Dukla B

 

3:5

Dukla C

 

1

Bauma

2279

0-1

Mašek

2199

2

Šiktanc

2149

%

Doležal

2285

3

Pták

2161

1-0

Soukal

2108

4

Nečada

2146

%

Němec sn

2041

5

Sakař

2093

0-1

Matyska

2034

6

Sýkora

2045

%

Novotný

2030

7

Štach

2053

%

Pospěch

2023

8

Světlý

2028

0-1

Červenka

1969

  

2119

  

2086

Na konci první hodiny hry přišel první kritický moment zápasu. Neodolali jsem dvěma, teď už víme, že zákeřným, avšak v okamžiku podání se nám zdálo, že hloupým, nabídkám remis. Na svoji (kapitánskou) omluvu musím říci toto: Obě remis byly na černých deskách, obě byly navýsost seriózní a především obě nastaly v okamžiku, kdy zápas vypadal tak dobře! Tak dobře! Tak nadějně! Nejdříve jsem chňapl po remíze já, Petr Sýkora – 6. V klidné pircce Jarda Novotný na chvilku odvedl (Jc3-d1) koníka z centra, a v takové situaci se černý vlomí do centra (d6-d5), celé pěšcové centrum zmizí a hraje se živá figurková hra, kde černý skoro nikdy nestojí hůře. Vzápětí se remizuje i u Martina Nečady 4. a Igora Němce, hraje se taktéž pircka, ale bojovnější a černý by se ještě do vyrovnané pozice musel prohrabat skrze několik přesných tahů (1-1).

Po zápase na mne směřovala oprávněná výtka od hráčů, kteří příkladně bojovali až do konce, proč jsme to, my dva ustrašenci, nehráli dále. Nojo, mělo se to hrát dále, kdy se mi zase podaří v pircce vcelku snadno vyrovnat, že? A Martin také po přijetí remízky našel tah Jc5-e6, po kterém se jeho pozice velmi zpevnila, značně zpružnila, docela oživila. Mělo se to hrát dále, ale to je ta proslulá pravda, která vyjde najevo vždy až po konci zápasu. A ten zápas v okamžiku těch remízek vypadal tak dobře! Tak dobře! Skoro až výborně!

Na první šachovnici se hraje zajímavá sicilka, nebo něco podobného, a se zajímavými pozicemi přece Jirka Bauma nemívá problémy!

Na druhé šachovnici se hraje něco zavřeného, jak to má Petr Šiktanc rád. Náročné strategické posunování, pozice mu sedí a on sám si pochvalně, i když neslyšně pomlaskává.

Na třetí šachovnici stojí už skoro koncovka, Zatímco Pavel Pták má prostor a lepší figurky, tak Ruda Soukal má na d7 a c7 od pohledu neškodné, políčka ke skákání nemající koníky. Pozice je dobrá a Pavlovi bude vyhovovat.

Na čtvrté šachovnici je odpůleno.

Na páté šachovnici se hraje jakýsi “Matyskův pasquil”, možná že to zahájení má nějaký název, ale podle mne si ho snad ani nezaslouží :-). Jirka už někdy v pátém tahu loudí remis, ale Miloš Sakař nad touto opovážlivostí jen máchne rukou, pak dá Jirka pěšce za výrazné oslabení svého krále a vzápětí figuru za chvilkovou vazbu po e-sloupci. Zápletka trvá asi tak dva tahy a Miloš drží figuru za dva pěšce a především pocit, že se už je vyhraný, že se nemůže nic stát.

Na šesté šachovnici je odpůleno.

Na sedmé šachovnici se musela stát cca ve 4. tahu nějaká Radimova prstová chyba, protože Honza Štach (krom hezké a aktivní pozice - hrála se sicilka s c3) drží čistého pěšce.

Na osmé šachovnici se sice hrála pircka, ale už je to transformováno do jakéhosi draka s malou bílou rošádou, černé figurky Jirky Světlého nám připadají potencionálně lepší.

Jenže se hraje dál. Od stropu se nesnáší na kladce žádný Deus ex machina, který by zakřičel “Konec, odhad!” a odehnal všechny DuklaBorce od šachovnic a pak béčku přiřkl výhru 5-3.

Zbytek zápasu byl pro DuklaBéBorce trestem, martýriem a nevyžádanou návštěvou BSDM salónu. Čím byl pro DuklaCéBorce nevím, snad o tom i oni napíší referát.

První problém DuklaBéBorcům nastal na sedmé desce. Když jsem šel naposledy okolo, tak Honza Štach stále drží pěšce typu “zcela navíc”, ale hraje v  dynamické pozici, kdy každé tempo je důležité a některé fižurky ještě nejsou vyvinuty, tah a2-a3. Buď to je zbytečný tah, nebo je třeba ho zahrát, ale pak už se stala chyba někde předtím… Závěr jsem neviděl, ale oba DuklaBorci se rychle domluvili na remíze.

Druhý razgrom do DuklaBéplánů přišel na poslední desce. Jirka Světlý nezahrál nabízející se oběť kvality za pěšce, akci viděl, ale nebyl ji, jak se po partii přiznal, schopen dopočítat. Svatá prostoto! Vždyť to dopočítat nešlo! Prostě jsou takové akce na šachovnici, u nichž se člověk dopočítat nemůže, ledaže by se jmenoval Fritz nebo Rybka. Varianta se po partii urputně probírala v kuloáru, a bílí měli co dělat, aby pozici drželi. Fritz sice o oběti vynesl jednoznačný soud: Remis, ale co by se dělo za deskou? Tahy černého se v zápletkách hledaly mnohem snadněji, než tahy bílého. Prostě: Jirka Světlý prošvihl zajímavou možnost a byl za svou ustrašenost ihned ztrestán, protože nepokryl napadeného pěšce, tak ho ztratil a po chvíli triviálně prokombinoval figuru. Partii naleznete v sekci Partie. (1,5-2,5)

Špatným zprávám není konec. Figuru navíc u Miloše Sakaře 5. se nějak nedaří přetavit v očekávaný bod. Výměny jdou k duhu černému Matyskovi, protože jeho slaboučký král každou výměnou trochu posílí. Aktuálně stojí na desce D+V+S+3P proti D+V+5P. Koukáme na to a nevíme, je ta koncovka po výměně dam vůbec vyhraná? Nebo tam dámy nechat a inscenovat něco jako útok? Nebo to nějak kombinovat? Nebo něco jiného? Bohužel neví ani Miloš, zatímco před chvílí do maličké kuličky skrčená Matyska, se začíná nebezpečně rozpínat.

Ještě hůře se to vyvíjí na první desce, protože pozice Jirky Baumy začíná děravět. Klid, říkáme si, je to Baumyč a jeho pozici přece nemá cenu nikdy hodnotit při partii, ale červík pochybnosti hlodá…

Petr Šiktanc 2. stojí rovně a pravděpodobnost, že se zavřená pozice rozkomíhá je minimální, ledaže by se nejméně jeden z DuklaBorců pomátl. Pavel Pták 3. stojí na pokraji koncovky o poznání líp, ale toto “líp” nemůže vykompenzovat ta všechna “hůř”, která se líhnou okolo.

Zápas definitivně do DuklaCé torny nasouvá partie na první šachovnici. Jirkovi Baumovi z pozice zbylo něco, co velmi připomíná hrad Trosky po týdenním nepřetržitém bombardování. Totiž totální drť. (1,5-3,5)

Zápas může zachránit jedině zázrak, protože na 5. šachovnici už to je koncovka V+S+2P proti V+4P, a na šach věží Miloš Sakař 5. představuji věž, jinak by ztratil po 3. řadě dalšího pěšce a3 a černý řetěz Pa7-b5-c4. Jenže v jednostřelcovce je výhra v naprostém nedohlednu, Milošovi stojí čtyři kameny (K+S+2P) tak nešťastně, jako by je po šachovnici rozestavěl krutý bůh výsměchu. Všichni DuklaBéiCéBorci nad tím stojí a počítají pěšcové dostihy. Závěr je jasný, Miloš snad, doufejme, pokud jsme něco nepřehlédli, zremizuje koncovku pěšec h7 proti dámě. Jenže Miloš hraje jinak, pravděpodobně ztrácí rozhodující tempo a pěšec Jirky Matysky je ve sprintu o půltah rychlejší… Půltah by asi neměl při babostavech vadit, říká si pozorný čtenář, jenže Jirka Matyska, vtělená zákeřnost!, neběží béčkem, ale ká hrůza! Áčkem!! Takže závěr tohoto dramatu mohl být tento: 60.h6 a2 61.h7 a1D 62.h8D Da1xh8 (jeden z geometricky nejdelších tahů v dějinách šachu) kterému by bílý král z pole g6 jen bezmocně přihlížel… Na tento závěr už z pochopitelných důvodů nedošlo.

Málem jsem při té vší hrůze zapomněl na Pavla Ptáka, jediné Sluníčko týmu!, který těsně předtím vyhrál. Na začátku koncovky obral Rudu Soukala o kvalitu a i když byl materiál docela omezen, tak si počínal zkušeně. Navíc dvé černých koní se né a né nějak rozumně naladit. Ruda ještě z vypětím všech sil vyměnil, co se dalo, avšak pozice V+S+2P proti 2J+2P se nehrála dlouho, protože koně byly opravdu chromí a nebozí. Asi opravdu platí známý antikoňský bonmot, že dva koňové jsou velmi slabá figura… (2%-4%).

Zápas je rozhodnut, a tak bojovnost Petra Šiktance zamrzá. Mohl sice pokoušet štěstěnu riskantními akcemi a průlomy “takřka” zablokované pozice, už už se k tomu chytal, ale takové akce by měly oprávnění při stavu 3-4. Protože však Miloš Sakař zahodil bod celý, nebyl pro Martina Doležala problém remízu usmlouvat. (3-5)

DuklaCéBorci pokračují ve spanilé jízdě, a po třech výhrách pevně vedou divizi, my se musíme oklepat a nepřipustit, aby se porážky množily, chceme přece odehrát pohodlnou sezónu bez sestupových komplikací!

Nebo ne?

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024