.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - Loko A 5-3

Napínavý boj ve 2. kole přeboru Prahy

S tradičním soupeřem se nám v posledních letech dařilo, a právě proto byl tento zápas vyhlížen týmem DAP B s obavou. Lokomotiva vstoupila do soutěže velkolepým vítězství 6,5-1,5 s ASIXem, kdežto DA B zatím sehrála oba zápasy pod psa. V zápase se od začátku výsledek klonil na naší stranu (na lichých bílé kameny).

1. Bauma - Větrovský %
2. Nečada - Rozkovec %
3. Krasnay - Jablečník %
4. Sýkora - Růžička 0-1
5. Krutina - Kamlach 1-0
6. Sakař - Bechyně %
7. Mašek - Hlaváček 1-0
8. Červenka - Pavlíček 1-0

Nejdříve se rozhodovalo vzadu (ukázalo se, že náš zadek je silnější!) a už po 2,5 hodinách jsme si vybojovali rozhodující náskok.
A) Výhra Honzy Červenky (8.) přišla náhle a o to více potěšitelně. Bílému se zatoulala dáma na královském křídle - někde okolo polo g5 a po napadení si mohla vybrat ze dvou ústupů: na g3 s následnou vidlí Je2+, nebo na pole, kde by byla ihned odchytnuta.
B) Následná remis Miloše Sakaře (6.) byla přijata týmem s povděkem, v typické zablokované holandské pěšcové struktuře byl Milošův bělopolný střelec o poznání horší, ale jinak byla jeho pozice bez slabin.
C) Výhra Honzy Maška (7.), jehož soupeř si nechal zavřít černopolného střelce na h8 (bílí pěšci g5-f6) a vzápětí ještě něco musel přehlédnout, protože Honza hrozil neodvratitelným Je7+ se skoromatem.

Před časovou kontrolou vedeme 2%-%, ale nic rozhodnuto není.
1. Jirka Bauma stojí podivně. Víme sice, že jeho partie nemá cenu nikdy hodnotit před tím, než skončí, ale má dva pěšce méně, útočit se už nebude (dámy vyměněny).
2. Martin Nečada má (asi) stálé mírné potíže s Pirckou značky Rozkovec (bílý nehraje d2-d4, ale jen d2-d3).
3. Peter Krasnay vyšel ze zahájení (asi španělka) do koncovky V+S proti V+J s optickým (a možná i faktickým) plusem. Jeho střelec je lepší koně a má aktivnější hru králem a věží.
4. Já jsem sehrál Pircku bázlivě a v kritické okamžiku vběhl bezhlavě po hlavě do varianty, na jejímž konci jsem ztratil pěšce. Vzniklá pozice 2V+2LF na každé straně vyhlíží nejedle. Jsem bez pěšce, mám slabiny na dámském křídle a figurky nehrají.
5. Ivan Krutina hraje sicilku se Sg2 a prostorovou převahou a skoro všemi figurkami, avšak soupeř jistě nějak pozici otevře a bude se to řezat.

Po kontrole ve 30. tahu se nejdříve vyjasnilo na 4. desce. I druhou krátkou zápletku jsem nedopočítal a ztratil dalšího pěšce. Moje poslední naděje - lepší kůň proti mizernému střelci je záhy utlučena třetí zápletkou - "blbý střelec" náhle zasazuje rozhodující úder a procpává jednoho z bílých pěšců do dámy. Vůbec jsem si nezahrál a mám dojem, že můj soupeř taky ne... Debakl na 4. desce byla naštěstí jedinou kaňkou na vydařeném zápase.

Velmi se změnila pozice u Jirky Baumy (1.) - Jiří má v koncovce kvalitu a pěšce méně, ale všechny jeho figury (VSJ) stojí aktivně a pevně, zatímco soupeřovi obě věže a především nestejný bělopolný střelec nemají co na práci. Když Jiříka pěkně poprosíme, tak by mohl tuto kuriozitku zveřejnit. Navíc Ivan Krutina (5.) má náhle za pěšce nebývalé tlaky. Martin Nečada (2.) drží pozici-koncovku D+2LF, ale mohlo by se snadno stát, že některá dáma s některou lehkou figurou dá některému z hráčů mat. Peter Krasnay drží stále malé plus (možná), ale protože má v dohrávce o dost horší čas, dostane povolení dát partii za remis. A tak vedeme 3-2.

Ivan Krutina (5.) soupeře sadou přesných tahů drtí a Martin Nečada (2.) spočítal, že když vyběhne dámou na bílého krále, tak jeho černému králi hrozí maximálně věčný šach. A také tak partie končí. (4%-2%)

Pak už jen sledujeme, jak Jirka Bauma bere pěšce a černé figurky se marně snaží na pracovním úřadě sehnat nejaký džob. Partie je dána za remis, nevím z čího popudu, ale myslím si, že to bylo pro Michala Větrovského vysvobození. Protože to asi nijak hrát na výhru nemohl.

VELMI potřebné vítězství! Nebýt černé skrvny na 4. šach. mohla být spokojenost naprostá. Jako hlavní a jediný záporný hrdina dne děkuji všem zúčastněným za odvedenou práci, a to i divákům z týmu DA C, kteří nás svojí přítomností vybudili.

Jsme odlepeni ode dna, ale slunce na naší obloze ještě nevyšlo... Je třeba podobné výkony odvádět častěji.

PeS

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024