.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – Viktoria B 4 – 4

Vydřená, asi zasloužená remíza.

V druhém kole Béčko zavítalo do podvěžové HrMViktorie, kde se nám zpravidla nedaří, loni jsme odtud byly vypráskáni 3-5, ač elopřevaha byla značně na naší straně. Odveta se letos nezadařila, za remízu můžeme být vděčni.

Na lichých černé

 

Dukla B

 

_____

Viktoria B

 

1

Bauma

2279

0-1

Kopecký

2221

2

Pták

2161

1-0

Jandečka

2213

3

Nečada

2146

%

Koubek jn

2071

4

Krutina

2082

1-0

Koubek sn

2075

5

Kasalický

2025

%

Krutina

2007

6

Sakař

2093

%

Kalousek

1984

7

Sýkora

2045

0-1

Bernášek

2106

8

Staněk

1624

%

Bludský

1668

  

   4-4

 

Za náhle nemocného Petra Šiktance nemohl zaskočit žádný obvyklý náhradník, protože Déčko hrálo také, a tak jsme museli povolat pana Staňka, který obětavě zalátal díru v sestavě. Viktorka se na nás seskupila bez tří hráčů ze základu, a tak jsme přece jen (i bez Šikiho) zasedli za desky jako mírňoučtí favorítci.

…jenže nás zasedlo jen sedm, protože Miloš Sakař – 6. “trochu nestíhal”. Dorazil po 45 minutách, zadýchaný a splavený a časový deficit v jeho partii se projevil, se svým o poznání slabším soupeřem rozehrál mírnou a přehlednou variantu, z ní sice vyloudil lepší koncovku 2S proti 2J, avšak tu dal neprodleně za remis. Avšak do té doby se už udála spousta věcí.

Remízovou žeň zahájil Václav Staněk 8., který získal po zahájení znatelnou převahu v prostoru, ale když byl ukrácen o pěšce, tak rychle nabídl remis, která byla na druhé straně mladým chlapcem s ulehčením přijata (0,5-0,5)

Chvíli poté exceloval Ivan Krutina 4., i když by možná bylo správnější říci, že “exceloval” jeho soupeř. Ivan má Koubka sn. ochočeného, protože z naprosto tupého zahájení (v 11. tahu symetrická Italská), náhle získal lepší plus v koncovce, když lépe postavil koně. Načež soupeř přehlédl jednoduché, leč okotěšící kombinační vidle a jezdcovka se třemi pěšci více se nehrála. (vedeme 1,5-0,5)

Radost netrvá dlouho, protože soupeř záhy vyrovnává. “Povedla” se mi (Petr Sýkora 7.) jedna z nejméně povedených Pircek za mnoho let. Soupeř si v ostré variantě (mé oblíbené, o to je to horší!), počínal nečekaně přímočaře, otevřel centrum a dlouze zarošoval. Také jsem mohl dokončit vývin a krátce zarošovat a hrálo by se, jenže jsem pojal čtyřtahový aktivní až agresivní plán, během kterého však přestávám krýt pole d7 (do té doby kryté 5x) a efektní varianta je zakončena Dd2-d7
#. Sice jen v propočtu, ale v důsledku je to jedno… Do povětří neletí soupeřovo centrum, ale moje sebevědomí, ještě šmátrám po záchranné brzdě, ale nahmátnu jen vzduch. Soupeř si chvílí vybírá, a pak ve forsírované variantě zachytí mého krále v centru a následuje velmi rychlý a velmi snadný průplesk. Opět se ukázalo, že Pircka, když se nepovede, tak to stojí za to. (1,5-1,5)

Chviličku poté remizuje Petr Kasalický 5., jehož Holandská vypadala zakřiknutě a děravě. Pak naštěstí jeho figurky trochu povyskočily a soupeř se jich pravděpodobně lekl. Poté remizoval i Miloš Sakař. (2,5-2,5)

Drobná kapitánská poznámka: Žádná ze tří remíz nebyla se mnou, tedy s kapitánem nijak konzultována, všichni remizovači si ode mne pouze vyžádaly dodatečný souhlas, který jsem jim nemohl po svém krvavém debaklu odmítnout.

Po časové kontrole zůstaly první tři desky, a je jasné, že bojujeme o 4-4. Jirka Bauma má sice ještě střední hru, ale bez čisté kvality, Pavel Pták drží koncovku D+J, proti D+S a má pěšce více, lepší dámu a lepšího koně. Martin Nečada postavil střední hru pasivně a ještě potratil pěšce, naštěstí něco povyměnil a hraje se koncovka dámy a nestejní střelci, ale do remízy je daleko, protože nestejní střelci s dámama, ono je to potvora! Do pozic jistě promluví i čas, Jirka Bauma ho má o půlhodinu lepší, Martin Nečada o půlhodinu horší a u Pavla Ptáka jsou na tom soupeři časově stejně.

Dopadá to podle předpokladů. Jirka Bauma 1. sice dělá co může, ale soupeř si nechá právě tolik času, aby partii dovalil přes několikaterý transformátor k výhře. Hraje se postupně střední hra bez kvality, pak koncovka D+V bez dvou pěšců a na závěr zcela beznadějná věžovka s triem fgh volných pěšců. Jirka ještě pohrozil několika paty, ale tato volání o zázrak zůstala oslyšena. (2,5-3,5)

Naštěstí se pozice Martina Nečady 3. nehorší, soupeř není schopen naladil lepší dámu, a nějak kombinovaně hrozit (mat+odběr pěšce na dámském křídle+postup volného f-pěšce). Partie končí prozaicky, mladý Koubek sice odebere černého střelce, ale Martin má dost času a sil utkat zběsilou dámou věčný šach. (3-4)

Poslední slovo má Pavel Pták 2. Počíná si v bohaté, avšak výrazně lepší koncovce D+J+5p proti D+S+4p zkušeně. Nedá soupeři prostor k rozehrání dámy a vytvoří si na dámském křídle volňáska. Černý sází vše na jednu kartu, otevře si král. křídlo, aby jeho černopolný chromec za pěšcem e5 se mohl dostat alespoň do nějaké hry. Pavel neriskuje a mění dámy. Zbývá poslední problém. Získat za postouplého c-pěšce černého střelce, udržet si svého posledního h-pěšce a chytit černého mažguta na sloupci d. Pavel vše dobře spočítal a hopsajícím koníkem vše stihl. Avšak stačila drobnost, kdyby bílý pěšec nebyl na h4, ale na h5, nebo černý král na h6, místo na g6, tak by partie byla neodvratně remis. Ale to jsou jen “kdyby”… (4-4)

Na závěr mi dovolte udělit několik virtuálních cen.

Zlatá plaketa Varšavského povstání za dlouhý a marný odpor: Jirka Bauma

Capablankova cena za precizní koncovku: Pavel Pták

Cena Dubové houžve za velkou výdrž v blbé koncovce: Martin Nečada

Cena Prince Štístka za vytěžení videlního maxima z tupého minima: Ivan Krutina

Cena Ingmara Bergmana za klidnou nepaniku: Petr Kasalický

Speciální cena Emila Zátopka pro nejrychlejšího běžce: Miloš Sakař

Záhlavec Franty Kocourka za odevzdávku: Petr Sýkora

Pochvalná zmínka za obětavý příchod: Václav Staněk

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024