.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – DDM A 4,5:3,5

Premiéra byla úspěšná, i když ušněodřená.

V prvním kole naše Béčko přivítalo doma nedaleké a sympatické družstvo Domu dětí, děvčat, jinochů a ostatní mládeže. Nastoupili jsme v základní osmě, přičemž Martin Nečada tak učinil na revers a měl oficiálně povoleno dát partii kdykoliv za remis. Hosté byly mírně oslabeni. Na většině desek jsme drželi elo převahu, na některých i velmi výraznou. O favoritu nebylo pochyb, ale dravé mládí je dravé mládí, a věkový rozdíl byl dosti věkovitý, a to v náš neprospěch.

Na lichých bílé

 

Dukla B

  ________

DDM A

 

1

Bauma

2279

0-1

Štross

2281

2

Šiktanc

2149

1-0

Křivánek

2153

3

Pták

2161

0-1

Vlach

2023

4

Nečada

2146

%

Pokorný

2035

5

Krutina

2082

0-1

Slovák

2051

6

Kasalický

2025

1-0

Hacaperková

1984

7

Sakař

2093

1-0

Němec

1973

8

Sýkora

2045

1-0

Hacaperka

1884

Utkání byl velmi dramatické, bohužel jsem se nacházel v jeho epicentru, takže z finální fáze jsem byl schopen (alespoň trochu) sledovat stěží jednu třetinu závěrečné katarze.

Nejdříve trocha rychlých titulků:

Boj do poslední sekundy!

Skoro žádná remis!

Důkaz o bojovnosti? Šest černých výher!

Téma dne: Koncovka V+J.

Nejdříve hluboce přemýšlejí a pak jsou rádi, když nahmátnou nějakou figuru!

Když se skóre přelévá z jedné strany na druhou…

…a teď podrobný referát…

Je začátek soutěže, a tak svěží duch (skoro) všech hráčů velí volit neotřelé tahy, nacházet překvapivé ideje a hrát bojovně. I takový Martin Nečada (4.) podlehl novátorsko-bojovému ovzduší a v typové Pircce vyvíjí jezdce nečekaně na a6. Soupeř ho bere, a tak Martinovi drtí dámské křídlo (Pa7+a6), avšak není proč se bát koncovky, pootevřené sloupce b+c, budou za dvojchromce dostatečnou kompenzací. Remis nastala v okamžiku, kdy na převahu asi mohl pomýšlet jen Martin, ale protože měl za sebou emocionálně obzvlášť krušný den, tak je remis rozumným vyústěním. (%-%)

Druhá skončená partie padla do naší dížky. Miloš Sakař (7.) získal ze zahájení prostor a aktivní hru na dámském křídle, což přetavil do koncovky V+J s pěšcem více. Soupeř sice nebyl bez protihry, jeho volný krytý pěšec mohl vzbuzovat obavy, avšak partii rozhodly hezké kombinační vidle. Miloš sehrál partii zkušeně a po zásluze byl od kapitána pochválen. (1%-%)

Pak se výsledkový stroj zadrhl. První časové tísně nic nerozhodly, a šest partií se pomalu v napjaté atmosféře sunulo k náhlé smrti. Život Ivana Krutiny (5.) však byl ukrácen náhle a surově. Ivan nedokázal v zahájení nic vytěžit a ve střední hře byl náhle bez pěšce, s oboustranně velmi bohatou figurovou hrou. Nevím, kdo byl iniciátorem velkého měnění, avšak na jeho konci dokázal černý ze zbylých figurek (V+S+J) vyždímat neuvěřitelné množství šťavnatého jedu, kterým skropil Ivanova krále. Partii rozhodla neobvyklá baterie V+J na první řadě, před kterou se nemohl bílý král nikam schovat. Vyrovnáno (1%-1%).

Před gilotinokysnami obejdu zápas, vypadá to dobře, ale vyhráno ještě není. Jedenkrát stojíme velmi mizerně (Jirka Bauma – 1.) , což snad bohatě kompenzujeme čtyřmi lepšími pozicemi. Ale vyhrajeme z nich alespoň nějakou?

Ani Jirka Bauma 1. se nedožil do finálové kysny. Partie měla bohužel příliš lineární vývoj. Hrála se tuším střelcova hra, Jiřík dlouze zarochoval, avšak jeho král na dámském křídle dlouho nespočinul, protože se Frantovi Štrossovi povedlo k němu vyslat demoliční četu, a tak se Jiříkovi pěšci nezvykle schumlovatěli do tvaru Pc2-c3-d3-e4, a Frantovi zůstal volný krytý a-pěch, který partii rozhodl. V koncovce D+S+J proti D+2J si Franta Štross počínal zkušeně, Jiřík musel za áčko dát jezdce a po výměně dam se rychle ukázalo, že černí koníci nebudou skákat po desce naprázdno, že se občas trefí na pole, kde svou smrt ždá bílý pěšec. Zdá se, že si Franta Štross nějak podezřele snadno Jirku Baumu ochočil, protože loni to bylo dost podobné…(1%-2%)

Nastaly krušné časy. Čtyři zbývající partie už v souhrnu nevypadají tak dobře, jako před chvílí. Především Pavel Pták má velmi málo času a jeho nadějná pozice se né a né dolomit v náš prospěch. Vyrovnání naštěstí zajišťuje staronový muž našeho týmu, Petr Kasalický (6.). S Lenkou Hacaperkovou rozehráli Jänische, tzv. měkkou variantu. Partie měla zpočátku strategicko-mírný ráz, avšak když se vyměnily černopolní střelci, bylo jasné, že Petrovy figurky budou mít více ze hry. S materiálem D+V+J dokázal Petr starostmi velmi obtížit bílého krále, nejdříve zinkasoval pěšce a pak partii rozhodl přímým šturmem. Dobrá práce! (2%-2%)

Zbývající tři partie vpluly do rozdivočených vod závěrečné blicky. Nic není rozhodnuto a zápas ještě může dopadnou jakkoliv. Nejtěžší situaci má Pavel Pták (3.), který byl s velmi špatným časem (1min proti 10min) zavlečen z nadějné, avšak velmi složité střední hry do koncovky V proti J+S, která by nemusela být prohraná na pozici, ale je-li okořeněna takovým časodeficitem, moc nadějí do ní vkládat nelze. Petr Šiktanc (2.) soupeře ve střední hře trpělivě přežužlal a hraje koncovku V+J s pěšcem více, ale pozice je spíše zavřená a do výhry je daleko, navíc Petr má časodeficit 3 proti 6 minutám. Trojlístek doplňuje moje partie (Petr Sýkora 8.). Hrála se tzv. rozjívená pircka, kdy se soupeři příliš nevyvíjejí, a snaží se protivníkovi a i sobě udělat v pozici co nejvíce děr. V kritickém momentě jsem se odhodlal (po dlouhé vařbě) k zajímavé oběti kvality, kterou soupeř ignoroval a raději si vzal pěšce, naštěstí dočasně, avšak napětí z pozice na chvíli zmizelo, a oba jsme mohli na konci střední hry konečně udělat rošády. V první kysně jsem měl času více, a tak jsem mohl lépe přeskupit koně a věže – hraje se 2V+2J a 6 pěšců. Pozice je asi rovná, ale i při své poměrné zavřenosti, dosti dynamická. Klíčovým faktorem je bílý volný Pa5, o kterém se neví, zda je při struktuře BP: a5-b2, ČP:b4,c5 slabý nebo silný. Rozhodující situace pro tuto partii nastává po 30. tahu, zatímco já už koně nějak rozumně postavil, soupeř to ještě musí udělat, a tak ztratí dost času, stále si udržuji časopřevahu (40/26, 20/11, 9/2 a na závěr 4 minuty na 1 minutu). Časový zisk je důsledkem mé aktivní, i když slabé hry. Snaha zahrát pokud možno ty méně čekané tahy sice drží časový náskok, ale pozice se neodvratně kazí. V kritické chvíli (4/1) to vypadá, že budu muset opakovat tahy, nebo přijdu o pěšce. Ivan (dozorčí této fáze zápasu) mi nařizuje, že musím hrát… Naštěstí se mi podaří variantu dopočítat a vidím, že v poměrně přehledné pozici V+J ztraceného pěšce doberu zpět. Kruté poznání, že perně vybojované floka nelze držet, výrazně krátí soupeřův čas. V situaci (55s/15s) nastává ještě jedna “krize”, v pozici se potácí dva králové dvě věže a dva jezdci. Než riskovat nějaký zázračný vidlózní obrat, tak vynucuji přechod do tupé věžovky s 3 pěšci (b+g+h) na každé straně. Soupeř ještě s 5 sekundami nabídne “oprávěnou” remis, avšak je po třech tazích sražen. Pokud by si partii někdo přehrál bez časového itineráře, tak by viděl po 30. tahu moji slabou hru, která vyústila v tupou remízu a výsledek by považoval za překlep.

Zbývá se alespoň telegraficky dozvědět, jak dopadly přední desky. Pavel Pták svou kysnu nevydržel, naštěstí Petr Šiktanc soupeře udolal, takže nakonec upachtěná, avšak přese všechno výhra!

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024