.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

TJ Sokol Kobylisy A - TJ Dukla Praha A 4:4

Po napínavém průběhu remíza.

Na lichých šachovnicích jsme měli černé figury.
Hinks Edward Thomas - Fajman Petr remis
Kopta Pavel - Bauma Jiri remis
Dvorak Jan - Muron Miroslav remis
Paulovic Martin - Soukal Rudolf remis
Cihak Jiri - Krasnay Peter 1-0
Janda Jiri - Fikr Lukas remis
Routner Jakub - Siktanc Petr 0-1
Jancarik Joel - Necada Martin remis

Jako první skončila partie na 3. šachovnici, kde se černému (autorovi toohoto příspěvku) podařilo postavit bez zbytečné ztráty času rozumnou pozici, bílý se zalekl a nabídl remízu, kterou černý po chvíli uvažování nejsa přesvědčen o reálnosti snah o celý bod přijal, mj. také s ohledem na nadějné pozice na zadních deskách.

Ruda svoji prostorovou převahu ze zahájení nedokázal přetavit v něco reálného a tak při přechodu do věžové koncovky nabídl také remízu.

Jirka Bauma sice ze zahájení získal standardně nestandardní pozici, ale ani tady se výhoda nerýsovala, takže třetí remíza.

Následovala remíza i na první šachovnici, kde Petr černými dokázal možná více než vyrovnat, ale ELO jeho soupeře vzbuzovalo respekt.

Takže 2:2. Po 4 remízách na předních deskách jsme byli celkem spokojeni s tím, že jsme zde eliminovali jistou ratingovou převahu soupeře a na zbylých deskách jsme měli vesměs nadějné pozice:
Peter měl pěšce navíc, Lukáš měl v koncovce lepšího střelce (pravda, jeho král se na pvní řadě cítil trochu nesvůj, ale po krátké diskusi jsme se shodli, že by to měl hrát dál), Martin divoce útočil a Petr měl pěšce navíc.

První zvrat aspoň z mého pohledu nastal v partii Lukáše, který nepostupoval kupředu (možná to nešlo, možná to byl jen můj přelud), ale stáhl se do pasivní obrany a záhy bylo jasné že jej čeká těžký boj o remízu jako maximum možného.
Následně Martin vynutil remízu opakováním tahů, ačkoliv posléze ukázal, jak může dobrat zpátky obětovanou figuru a získat koncovku se 2 pěšci navíc - bohužel se zalekl chiméry, že mu soupeř odchytí koně. 2.5:2.5.
V té chvíli ale ještě stáli na výhru Peter i Petr, takže to pořád vypadalo nadějně.
Peter se ale dostal do trvalé časové tísně a následovaly chyby, které partii zcela otočily a rázem bylo vše opačně i v zápase. 3.5:2.5
Nic na situaci nezměnilo ani to, že Petr uplatnil svoji převahu (již v zahájení soupeře přehrál, sebral mu pěšce, posléze přidal při přechodu do 4-věžové koncovky druhého a tuto výhodu přesvědčivě realizoval). 3.5:3.5.
Lukáš zatím sváděl zdánlivě beznadějný boj. Houževnatý odpor se ale vyplatil: soupeř nenašel způsob, jak prorazit (po partii mu jej kolegové předvedli) a tak nakonec přeci jen remiz v partii i v zápase !!!

Autor: Mirek


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024