.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA Praha C - Holdia DP C 5 - 3

Doufejme, že včera večer hráči C týmu zahájili další úspěšný týden klubu...

...a potvrdili velmi dobré výsledky letošní sezóny a definitivně si otevřeli dveře k postupu, který by jim při normálním vývoji neměl uniknout.   Celkové skóre by mohlo vypovídat o dramatičnosti včerejšího duelu, ale opak je pravdou. Letos snad poprvé se zápas od počátku vyvíjel tak dobře, že to vyvolávalo oprávněné obavy, ale k jejich naplnění naštěstí došlo až ve chvíli, kdy na se na ukazateli skóre usadila čtyřka s půlčičkou.

Zde jsou výsledky jednotlivých šachovnic s dalším komentářem :

 

1

Doležal

%

%

Adámek

2210

2

Šiktanc

0

1

Fraas

2190

3

Soukal

1

0

Rous

2064

4

Fikr

1

0

Tocháček

2009

5

Pospěch

0

1

Stojkovič

1998

6

Matyska

1

0

Hinz

1992

7

Němec

%

%

Zimák

2081

8

Novotný

1

0

Kozák

1882

 

 

5

3

 

 

Nedlouho po začátku se začínají profilovat pozice na třech šachovnicích, na kterých hrajeme černými. Petr Šiktanc stojí velmi nepohodlně ve Francii a je vidět, že ho bude čekat těžký boj o přežití, ale jeho partie je kompenzována pozicemi na 6. resp. 8. šachovnici.  Na nich bilí soupeři nalézají do oblíbených variant Jirky Matysky a Jardy Novotného a v nich volí špatná pokračování. Strategicky stojí špatně, oba odevzdávají nejprve  pěšce, aby se vzápětí téměř současně vzdali  2:0.

Mezitím lze říci, že na všech ostatních šachovnicích (s výjimkou 2.) stojí naši hráči v tak dobrých pozicích až to nahání strach. Naštěstí se končí téměř současně další dvě partie a to remízou partie Martina Doležala a výhrou partie Rudy Soukala.  3½ : ½ 

Zatímco Martin svého silného soupeře k ničemu nepustil a s ohledem na vývoj utkání ale i vyrovnanou věžovku o stejném počtu pěšců i věží dal za remis, Ruda svého soupeře bílými ve španělce naprosto přehrál a rozvrátil. V partii měl od počátku všechno. Poziční převahu, prostorovou převahu, útok na krále a nakonec i materiál. Ruda se v posledních kolech rozehrál a nechtěl bych proti němu v jeho současné formě nastupovat.

Následně se utkání se přehouplo do závěrečné fáze a ze zbývajících partií bylo třeba vydolovat bod. Ten byl naštěstí již dlouho vidět v partii Lukáše Fikra. Jeho partie se v  podstatě dost podobala partii Rudy. Od počátku stál černými lépe a svůj tlak přetavil v zisk materiálu, za který získal kompenzaci v podobě drtivého útoku na naprosto holého krále. Král byl v rošádovém postavení, ale chyběli mu v něm jak pěšci tak věž. Odolávat útoku dámy , střelce, věže a asi devíti pěšců se soupeři dařilo ještě dva tahy. Ukazatel říká 4½ : ½ a tak se můžeme již bez emocí věnovat zbývajícím partiím. Ty končí v závěrečných časovkách, ale také prakticky současně.

Na druhé šachovnici se zázrak nekonal. Petr se sice urputně a vynalézavě bránil, ale pozice to vydržet prostě nemohla. Radim stál v dámském gambitu poměrně dlouho dobře, ale zhruba od poloviny hrací doby se mně začalo zdát, že se jeho výhoda dál nenarůstá. Nevím přesně jestli ho soupeř pomalu přetlačil nebo jestli udělal Radim nějakou chybu, ale jisté je, že partii nakonec prohrál. To partie Igora Němce se dostala po zahájení do fáze, kdy bílý stál ve francouzské velmi solidně, ale soupeři povolil oběť kvality, po které se dostal pod tlak. Od této chvíle se vývoj několikrát přehoupl na tu či onu stranu  a ne nejlépe hrajícímu černému se nepodařilo útokem prosadit. Naopak Igor zcela zkonsolidoval pozici a s dvěma střelci, věží a dámou stál proti soupeři, kterému jeden střelec chyběl zcela jasně na výhru. Naneštěstí po hrubce figuru vrátil a partie přešla do koncovky V+4 proti V+3. Igor byl ta slabší strana co se týká materiálu, ale na hodinách měl zhruba 15 min proti soupeřově dvěma. Když zbývalo soupeři 36 sec, domluvili se oba hráči na remíze i když by partie skončila zcela jistě pádem praporku černého.  Konec. 5:3.

Autor: Novotný


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024