.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA D - USK A 6 - 2

Na první pohled jasné vítězství, které jsme si však museli tvrdě vybojovat

 

 

 Ptáčník - Veselský   0,5 - 0,5

 

 Novotný - Strahl   1 - 0

 

 Červenka - Macháček   0,5 - 0,5

 

 Dolínek - Vogl   1 - 0

 

 Štach - Košař   0,5 - 0,5

 

 Pospěch - Dvořák Bohumil   0,5 - 0,5

 

 Mašek - Skopec   1 - 0

 

 Naď - Dvořák Aleš   1 - 0

 

 

 

na lichých bílé

 

 Zápas s USK měl být teoreticky naší snadnou záležitostí. Přestože výsledek tomu nasvědčuje, na vítězství jsme se hodně nadřeli.

 

 Zahájili jsme výhrou na osmé šachovnici. Boris Naď svého nezkušeného soupeře přehrál, když jednudochým obratem získal pěšce a brzy i partii.

 

 Poté remizoval Roman Pospěch a brzy po něm i já po poněkud matné hře bílými figurami. Můj soupeř, se kterým jsem hrál v době svého hostování několik let v jednom družstvu, hrál pozorně, žádnou zřejmou chybu neudělal a výsledek partie ho evidentně potěšil.

 

 Zápas v tento okamžik vypadal vcelku dobře. Láďa Dolínek  měl pěšce navíc, útočil na bílého krále a jeho vítězství se zdálo být otázkou času.

 

 Honza Mašek potvrdil svoji letošní suverinitu, s níž přehrává své výkonnostně slabší soupeře. Ani teď nezaváhal. Ve čtyřvěžové koncovce měl dva spojené volné pěšce, které sice soupeř dočasně zablokoval, centralizace bílého krále s následným průnikem věže na sedmou řadu však rozhodla o výsledku partie.

 

 Ani za stavu 3 - 1 pro nás nebylo o výsledku zápasu zdaleka rozhodnuto. Ostatní partie ( snad s výjimkou druhé desky )  příliš důvodů k optimismu neskýtaly. Petr Ptáčník měl  koncovku těžkých figur, která přešla do horší pěšcovky. Nebylo jasné, zda se jí podaří Petrovi udržet. Jarda Novotný měl dynamickou pozici s volným c-pěšcem. Dalo by se říci pozice s oboustrannými možnostmi, ty Jardovy bych však hodnotil přece jen o něco výše. Honzovi Červenkovi se partie moc nepovedla a potýkal se se značnými problémy. A partie Ládi Dolínka se zcela otočila. Černý svůj útok nedokázal dovést do konce. Naopak bílá dáma pronikla na dámské křídlo a obořila se na opuštěného černého krále. Hrozilo, že do útoku se zapojí bílý střelec a Láďa rychle prohraje.

 

 Zápas se nakonec zcela převážil na naši stranu. Honzovi Červenkovi se podařilo konsolidovat pozici, přejít do vyrovnané koncovky dam a věží, která skončila remízou.

 

 Petr Ptáčník sice nedokázal zabránit průniku černého krále na dámské křídlo, pádu b-pěšce s následným nezadržitelným pochodem černého krajního pěšce do dámy. Na oplátku však zkonzumoval černého g-pěšce a běžel do dámy krajním pěšcem na královském křídle. Černý si sice stavil dámu o tah dříve, dámskou koncovku však už Petr udržel.

 

 Definitivní pojistku na naše vítězství dal Jarda Novotný. Získal výrazný časový náskok a partii zakončil pěkným obratem, po kterém vynuceně vznikla snadno vyhraná koncovka jezdce proti střelci se dvěma pěšci navíc.     

 

 A v poslední partii došlo opět ke zvratu. Láďa Dolínek se ubránil, vyměnil dámy i lehké figury a vznikla divoká věžovka. Bílý měl tři volné pěšce na dámském křídle, černý zase na křídle opačném. Přestože měl Láďa již necelých pět minut do konce partie, situaci zvládl. Černí pěšci byli rychlejší, dva z nich se dostali na předposlední řadu a před perspektivou vzniku nové černé dámy se bílý vzdal.

 

 Opět jsme výrazně vyhráli i když vzhledem k průběhu zápasu je výsledek pro USK dost krutý. My jsme naopak zdolali další překážku a k postupu nám stačí již jen jedna výhra 

 

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024