.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B po zásluze deklasována Pragou B

Praga B - DA B 6-2 v 1. kole přeboru Prahy.

V 1. kole DA B podlehla nejsilnějšímu týmu soutěže.


1. Krňávek 2324 - Bauma %
2. Bakalář 2243 - Nečada %
3. Gregor 2247 - Krasnay 1-0
4. Řehák 2121 - Sýkora 1-0
5. Pfeiffer 2187 - Krutina %
6. Žáček 2195 - Sakař %
7. Hadžala 2151- Mašek 1-0
8. Mrňa 2083 - Červenka 1-0

Nejdříve tři rychlé remízy. Na 2. se ani nevyvinuly všechny figurky. Na 5. se sice rozehrál dramatický královský gambit, avšak po Ivanově De7+ přišla představba De2 a po chvilce výměna dam. Nabídku remízy nemohl Ivan oslyšet. Na 6. Miloš sehrál dobře zahájení a i kus střední hry, remíza cca v 20. tahu při přecházení do nějakých koncovek. Po následné analýze za mnou přišel roztrpčený Miloš, že byl skoro vyhraný.

Po těchto rychlovkách se ale zápas stočil do beznaděje. Peter Krasnay (3.) rozehrál slovanskou (nebo poloslovanskou - nevyznám se v tom) bez rošády, zato s tahem Dh4. Buďto to nebylo od počátku dobré, nebo to pokazil, v každém případě v cca 22. tahu Gregor už natahal všechny pěšce v centru do jedné lajny (d4-e4-f4-g4) a stál lépe (asi). V krátké zápletce dal Peter figuru, že jako svými 3 těžkými figurkami něco dokáže. Bohužel nic, a proto 1%-2%.

Po časové konrtole v 30. tahu přišel náš poslední dílčí úspěch, v zajímavé partii, leč bez kritické zápletky, remizoval Jirka Bauma (1.) - viz samostatný Jirkov pYíspvek "Zajímavá koncovka". V této partii se v plné nahotě ukázalo nesmyslné hrací tempo, kdy první kontrola je už v 30. tahu. Kdyby se kysna protáhla o deset tahů, určitě bychom viděli pěknou řežbu.

Pak prohrál Honza Červenka (8.) ze zahájení bílými nic moc, pak jakási zápletka a ztráta pěšce bez kompenzace do koncovky 4xS. Podrobněji viz "DA B". Od začátku koncovka vypadala dost nahnile a také tak dopadla. (2-4)

V tomto okamžiku už jsem stál (4.) i já na takřka na prohru, a tak jsem hrdě zavrhl loudění o remízku, která by soupeřům vyhrála zápas a zkusil aktivní plán. Trval půl tahu, pak jsem už jen koukal, jak volný černý pěšec zahraje nerušeně tahy e4-e3-e2 a e1D. Hrála se koncovka V+nestejní střelci, a já bez pěšce. Zahájení se nepovedlo, zápletku ve střední hře jsem nedopočítal a vzniklá skorokoncovka V+2S proti V+S+J se ukázala mizerná, protože mne soupeř chytil pomocí Sd4 a Jg4 za f2. Na tah h3 se výtlačbou koně už nezbyl čas (měl se stát kdykoliv) a tak jsem dal pěšce a přešel do zmiňované koncovky. Která byla nad pomyšlení blbá (obě mé figurky vůbec nehrály). Pokus o aktivitu byl záhy ubit a zápas rozhodnut (2-5).

Kalich hořkosti dopil za nás za všechny Honza Mašek, který černým rozehrál zajímavou pozici s aktivním koněm proti zatlučenému střelci a dvěma dosti rozházenými pěšcovými řetězci. Po určitých příhodách zvládl první kysnu, avšak pak cca v 36. tahu přehlédl jednoduchý tah v pozici 6 těžkých figur a J proti S. Soupeř mu napadl do té doby famózního jezdce na e5 tahem f2-f4 a ukázalo se, že koník, nemá kam by skočil. Honza v tomto okamžiku promyslel 22,5 minuty ze zbývajících 23 minut a dvoutahově nastavil věž. Byla to taková nepěkná tečka za tím naším zápasem. Pogratuloval jsem kapitánovi Pragy k úspěšnému vstupu do soutěže a pelášil domů. V hlavě se převaluje myšlenka: Dožijeme se lepších časů?


Tož tak

Petr Sýkora

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024