.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Zápas DAP C - Teplárna A skončí u zeleného stolu

 

Dům armády Praha C – Teplárna A

    DA Praha C                              Teplárna A

1

Doležal

2192

=

=

Seifarth

2199

2

Šiktanc

2173

 

 

Adámek

2070

3

Soukal

2083

1

0

Penk

2017

4

Fikr

2039

=

=

Picek

2011

5

Rožumberská

2088

0

1

Smolka

1934

6

Pospěch

2071

0

1

Vimpel

1924

7

Matyska

2068

1

0

Kostlivý

1905

8

Novotný

2048

=

=

Němec

1872

 

Při psaní zprávy o průběhu zápasu, který měl být jednostrannou záležitostí a skutečně se tak zpočátku vyvíjel, ani nevím jak bych začal. Asi tím, že výsledek utkání bude znám až po vyřešení našeho protestu. Náš soupeř nastoupil téměř kompletní, my až na Igora Němce rovněž v plné zbroji. Jako první skončil svou partii Jarda Novotný, který v sicilské černými téměř rozbil pěšcovou strukturu před soupeřovým králem, pak však zapomněl na protivníkovi možnosti a jeho král se dostal pod palbu bílých figur a jednu chvíli dokonce musel řešit soupeřovy matové hrozby. Jeho houževnatost však slavila úspěch v podobě podpisu smíru. Pak přišly naše dva přímé direkt, když nejprve Jirka Matyska výborně rozehrál bílými královskou indickou a zničil soupeře mohutným nástupem dvojice pěšci c a d. Krátce poté jsem vyhrál i já, když jsem dostal soupeře ve španělce pod tlak, který vyústil v zisk a po výměně dam již nebyl problém vyhrát opět (jak jinak) věžovou koncovku. Vedli jsme 2,5:0,5 a já odešel spokojen domů, kde jsem usnul spánkem spravedlivých. Asi by\ se tak nestalo, kdybych znal hektický závěr zápasu. Martin  Doležal po pozičně velmi dobře vedené hře remizoval se silným Seifertem, i když se mi zdálo, že tam mohl být výsledek pro nás ještě příznivější. Lukáš Fikr ze začátku řešil těžké problémy, ale dostal se z nich, začal útočit a při mém odchodu jsem si myslel, že partii vyhraje, byla však jen remis. Těžkou roli měla Jitka se starým matadorem pražských přeborů Josefem Smolkou, který uplatnil své bohaté zkušenosti k udolání své mladé soupeřky. Radim Pospěch získal pěšce a do koncovky přešel ještě s daleko lepším jezdcem než měl soupeř střelce. Pak však, nevím jak, partii prohrál a ze zápasu se stalo drama. Na 2.šachovnici se hrál Jänischův útok, který však způsobil Petrovi jen těžkosti a moc nadějí jsme mu nedávali. Partie se přenesla do koncovky, v níž měl jeho soupeř střelce a pěšce proti Petrově pěšci, ale obrovskou časovou tíseň. Když zbývaly Adámkovi do překročení času dvě sekundy, tak vykřikl remis, aniž zastavil hodiny a zavolal rozhodčího. Mezi tím mu „spadl praporek“. Poté se dostavil rozhodčí a prohlásil partii za remis a stanovil výsledek na 4:4. My s tímto nesouhlasíme a podáváme řídícímu soutěže oficiální protest a žádáme výhru v zápase 4,5:3,5. Pro neznalé nebo méně informované, pravidlech FIDE se říká:  

Článek 10. Rychlé zakončení partie

10.1. "Rychlé zakončení partie" je fáze partie, ve které se všechny (zbývající) tahy musí provést v omezeném čase.

10.2. Jestliže je hráč na tahu a na hodinách mu zbývá méně než 2 minuty, může před pádem svého praporku požadovat remízu. Zastaví hodiny a přivolá rozhodčího.

  1. Uzná-li rozhodčí, že soupeř neusiluje o výhru normálními prostředky nebo že není možné vyhrát partii normálními prostředky, prohlásí partii za nerozhodnou. Rozhodčí může své rozhodnutí odložit nebo reklamaci zamítnout.
  2. Odloží-li rozhodčí své rozhodnutí, může žadatelovu soupeři přidat 2 minuty času na rozmyšlenou. Hra pak pokračuje pokud možno za přítomnosti rozhodčího. Rozhodčí své rozhodnutí vyhlásí v dalším průběhu hry nebo po pádu praporku. Prohlásí partii za nerozhodnou, jestliže souhlasí, že závěrečnou pozici nelze vyhrát normálními prostředky nebo že soupeř se nepokoušel vyhrát normálními prostředky
  3. Jestliže rozhodčí požadavek zamítl, přidá soupeři žadatele navíc 2 minuty k jeho času na rozmyšlenou.
  4. Rozhodnutí rozhodčího je ve vztahu k bodům 10.2. a., b., a c. konečné.

Postup rozhodčího byl tedy dle našeho názoru jednoznačně v rozporu s těmito pravidly, neboť v okamžiku dostavení se rozhodčího k partii již partie skončila překročením času, Petr Šiktanc měl navíc k dispozici matící materiál.

Autor: Soukal


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024