.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - Oaza A 0-8

debakl tisíciletí (takový od roku 2000 nepamatuji...)

I když tomu dosažený výsledek příliš nenasvědčuje, tak se skoro na všech šachovnicích urputně bojovalo, soupeřům jsme skoro nic nedarovali, avšak zkuste hrát zodpovědně šach, když mostní pilíře pukají, černá smrt sviští krajem, kulky hvízdají skrze uši, oko hurikánu pomrkává a člověku taky není dvakrát nejlíp!

Výsledek 0-8 přináší reportérovi jednu výhodu, může být stručnější než obvykle, protože některé kvantitantitantivní údaje si i mírně podprůměrně inteligentní čtenář odvodí sám. Například není třeba se podrobně rozepisovat o výsledcích jednotlivých partií.

 

DA B

 

Oáza A

 

1

Bauma

2278

Němcová

2342

2

Šiktanc

2162

Kubečka

2271

3

Pták

2138

Vedral

2213

4

Nečada

2142

Svoboda

2190

5

Krutina

2119

Pirklová

2181

6

Sýkora

2070

Čmiko

2091

7

Sakař

2090

Klecker

2075

8

Pospěch

2039

Němcová

2038

  

 

Na lichých bílé

První dohrál Miloš Sakař (7.), a to dříve, než jsem se stačil na jeho partii podívat, podle očitých svědků odblical zahájení, následně odblical kus střední hry a když byl ukrácen nejdříve o kvalitu a následně o dámu, tak se vzdal. Bylo to v době, kdy většina figurek v ostatních partiích ještě prodlévala na první a osmé řadě.

Pak se chvíli urputně na všech deskách bojovalo a nic nenasvědčovalo tomu, že by to mohlo skončit debaklem. Nepohodlně stál jen Petr Šiktanc (2.) a Martin Nečada (4.) ten ale držel pěšce.

Časová tíseň přinesla první kyselý plod, Martin Nečada (4.) přehlédl v pozici, kdy už soupeř “neměl” žádnou hrozbu, skrytý, dvoutahový úder. Už se, bojar udatný, těšil na koncovku D+J+S proti D+2S s pěšcem více, a pak náhle takový zákeřný zásah palašem přes hlavu.

Po časové tísni končí svou partii Petr Šiktanc (2.), který se z obtížné pozice nevyhrabal.

Černý čtyřlístek jsem chvíli poté zkompletoval já (Petr Sýkora, 6.), v typové Pircově, jsem soupeře zaskočil “obětí” dámy za V+J+P. Vznikla dosti iracionální pozice, kdy moje figurky byly od pohledu čipernější a měl jsem jasný plán v postupu pěšců na dámském křídle. Soupeř však reagoval přesně, rychle vyměnil mého černopolného superstřelce a rozehrál dámu. Mohl jsem se stáhnout do pružné obrany, avšak stav zápasu velel riskovat, proto přišla oběť figury a hraje se koncovka (2V + Pěšec na b2) proti D+V. Soupeř však pokračuje v přesné hře, otevře mi krále, nikoliv proto, aby dával mat, na to nemá sílu, ale proto, aby šachující dáma mohla krýt proměny mého b2 pěšce a zabránila také rozpojení mých věží. Ještě jsem chvíli hledal nějaké studiové obraty (pozice na to vypadala) ale buďto tam nebyly, nebo jsem je neviděl.

Marný boj od zahájení předvedl Ivan Krutina (5.). Zahájení se nějak nevyvedlo, pozice se otevřela s Ivanovým králem v centru, soupeřka na chvíli dala figuru, a když si ji při přechodu do koncovky dobrala zpět, měl Ivan pěšce méně a drť f2-f3-h2 na král. křídle. Jeho útrapy postupem času hypertrofují – někde potratil kvalitu.

Pak se chvíli urputně na všech třech zbylých deskách bojovalo a nic nenasvědčovalo tomu, že by to mohlo skončit naprostým debaklem.

Zajímavou koncovku bez pěšce (S+P-bcg) proti (J+P-bbcd) hraje Jirka Bauma (1.). Jeho král nechal dámské křídlo osudu a zkusil protlačit géčko do dámy. Kateřina Němcová to však spočítala dobře a svým koněm všechno obskákala, nejdříve vybrala pěšce na dámském křídle a pak se jentaktak stačila vrátit sebrat Jirkovu pýchu, koncovka S proti 3 pěšcům se už nehrála.

Ještě zajímavější koncovku bez dvou pěšců (V+nestejní střelci) hraje Pavel Pták (3.). Pěšci navíc jsou pevně blokování a Olda Vedral má problémy s “takřka zmatovaným” králem a především s časem (1,5 minuty proti 10 minutám). Brání se však umně a především rychle, Pavel Pták nenachází mat (protože tam žádný není) a partii převádí do pozice V+nestS proti V+nestS+2P, která je “velmi remízová”, už jenom proto, že černý h-pěšec není pro závěrečnou koncovku kompatibilní s černopolným střelcem. Pavel soupeře dohání v čase, ale stále je to na hodinách dobré: 40 sekund proti 15. Avšak v tomto okamžiku přehlíží Pavel jednotahový mat.

Zápas zakončuje Radim Pospěch (8.), který se dobře popasoval s nestandardní sicilkou (3.Dxd4), získal ve střední hře převahu, avšak první časová tíseň mu ji zredukovala na “kompenzaci za obětovaného/ztraceného pěšce”. Postupem doby i Radim slábne a v závěrečném doblicávání něco poztrácí, něco zoufale obětuje, aby nakonec v koncovce D+S proti D+V nabídl své sympatické soupeřce vlastního krále na stříbrném podnosu.

V pondělí se náš nezlomný tým vydává na dalekou cestu, kamsi na jihovýchod, do skalisek a stepních křovin, autobusy MHD tam jezdí jen velmi občas, ale podle zpráv ze starých kronik se v těch místech nachází jakési mýty a legendami opředené DNO, snad se od něj odrazíme, i když nemohu vyloučit možnost, že se propadneme i pod něj.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024