.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - Viktoria B 3-5

SOupeř, který měl být snadným soustem, nám i nás zaskočil.

 

DA B

 

výsledek

Viktoria B

 

1

Bauma

2278

1-0

Kopecký

2298

2

Šiktanc

2162

0-1

Jandečka

2202

3

Podbrdský

2167

0-1

Soukup

2137

4

Nečada

2142

1-0

Kalousek

1960

5

Krutina

2119

%

Vohnout

2082

6

Sýkora

2070

0-1

Krutina

1975

7

Sakař

2090

0-1

Batík

1974

8

Pospěch

2039

%

Steimar

1968

  

2133

    3-5 

2075

Na lichých černé

Druhé kolo nám přihrálo výrazně snesitelnějšího soupeře, než byla nabušená, všeho schopná Bohemka – Béčko Viktorie, podle el jednoho z kandidátů sestupu. Hm… šedá je teorie a rudou krví a modrými pohmožděninami je zbarven zdecimovaný, kdysi tak hrdý tým DA B, když se plouží temnou nocí z viktoriánské HrM…

Začněme tím příjemným. Partie se povedli dvěma dlouholetým oporám, Jirkovi Baumovi (1.) a Martinovi Nečadovi (4.). Martin postavil symetrické schéma ze slovanské, pak se soupeř nějak znepřesnil (vyměnili se střelci, kterého Martin nepotřeboval, ale soupeř ano a náhle se přehledná, možná na první pohled tupá střední hra velmi zamotala, Martin obětuje a na konci dlouhé varianty má Martin dámu za dvě věže a lehkou figuru, ale dáma minimálně věčně šachuje holého černého krále na g6-h6. V pozici je ale víc a Martin efektním odtahem sebere nejdříve něco málo materiálu, a po chvilce i něco více materiálu, a když soupeř odevzdá skoro všechno a vznikne pozice koncovka D proti J+S, je čas se vzdát. Povedený kousek!

Napínavou partii (opačné rošády) sehraje Jirka Bauma, který vytěží nejen dynamickou pozici, ale i soupeřovu tíseň, a po 30.tahu hezkou obětí kvality potvrdí svou dominaci na desce, jeho černé figury se houfují u nebohého krále, bílé figury nevědí co dřív, partie končí v dáma + jezdec proti dvěma věžím, která se už nehraje - partii naleznete v sekci partie.

Jenže… v okamžiku Martinova vítězství už prohráváme 0-3. Jirka tedy stahuje na 2-3. A vrací nás kontaktním gólem do zápasu. Tři úvodní porážky byly každá jiná, ale přesto tak stejné… Začal je Miloš Sakař (7.), který v dámském gambitu zahrál velmi brzo b7-b6, pak nechal soupeři centrum, pak zaostal ve vývinu, pak se nějak oslabil a pak už stál tak, že ani nebylo nutné počítat materiál, protože poziční převaha bílého byla strašlivá, příčinu smrti neznám.

Druhou prohru jsem přidal já, Petr Sýkora (6.). Místo starých, vyzkoušených, zažitých, prověřených, přezkoumaných, obehraných a známých schémat jsem v tupé anglii zahrál místo d2-d3 tah jen o něco delší: d2-d4 a hrála se katalánská (soupeř vzal d5xc4). Místo toho, abych tohoto pěšce sice pomalu, avšak neodvratně napadl a sebral, počal jsem hrát tahy, jejichž nesmyslnost byla ohromující. V jednoduché zápletce nevidím očividný soupeřův manéfr a v 16. tahu zůstávám bez 3 pěšců. Komentář si doplní laskavý čtenář sám. Pokus o hurá útok je soupeřem ignorován, je mi sebrána věž a následně překračuji čas. Poučení? Snad toto: Sedáš-li k partii po úmorném dni, hraj zažité šablony, v opačném případě hraj také zažité šablony.

Třetí vajíčko dodal Petr Šiktanc, který postavil bílými rovnou, sterilní a za oba hráče nebojovnou pozici (D+V+J) s krátkými rošádami, jenže pak v tísni zahrál velmi neopatrné f2-f3, oslabil tak přibližně 7-11 černých polí u svého krále, černý na tato pole naskákal koněm, vlétl dámou a když přisunul i věž, bylo po partii.

Po časové kontrole prohráváme 2-3 a zápas ještě není ztracen. Pavel Podbrdský (3.) hraje s lepším časem koncovku V+S proti V+J. Ivan Krutina (6.) se ve střední hře neodvážil sebrat figuru (bílý by pak po Dxf7+ mohl být u černého krále velmi dotěrný), a tak se bude hrát koncovka V+S proti V+J, Ivan stojí od pohledu o fous lépe. Radim Pospěch (8.) soupeře ve střední hře přehrál a v “koncovce” 2V+S na každé straně stojí znatelně lépe. Stačí nějak šikovně zavřenou pozici otevřít, třeba i za cenu pěšce a vrhnout se na krále, protože černé figury jsou dosti upozaděné.

Jenže zápas se nám zvrátit nepodaří… Ivan (5.) drží stále to lepší plusíčko a přejde do věžovky 3 na 3 (fgh), kdy jeho král zalezl na h3 za bílé pěšce a bílý s mizerným časem to musí opatrně držet a hlídat různé přechody do pěšcovek. Pavlovi (3.) se pozice zhoršila, asi to chtělo nějakou razantní akci, protože se ukazuje, že bílý kůň je mnohem účinnější, než černý “nemá-do-čeho-by-píchl” střelec. Radim pozici prolomil, hraje se 4V a Radim má pěšce více, lepší věže, lepšího krále a soupeř ho dohnal v čase.

Ještě před závěrečným doblicáním Pavel Podbrdský podléhá. Jeho pozice byla mnohem vachrlatější, než se nám zdálo. Kůň je někdy ještě více než kůň. (2-4)

Ivan postavil pozici asi nejlépe, jak to šlo. Jenže do pěšcovky (na první pohled vyhrané) jít nelze, protože bílý král (dosud trpně stojící odřízlý po e-sloupci se právě včas zapojí a doprovodí svého pěšce do dámy v okamžiku, kdy si dámu staví i Ivan. Ivan ještě zkouší soupeře umnými manévry vymanévrovat, aby nějak ztratil tempo a pak už by ta pěšcovka zafungovala, jenže soupeř je obezřetnost sama.

Mezitím Radim Pospěch dosáhl naprosto vyhrané pozice (2 pěšci víc, dominující věže, holý černý král). Způsobů jak soupeře dorazit je asi 148. Jmenujme například tyto: Vyměnit jeden pár věží a vyhrát věžovku obyč. Jít králem dopředu a dát mat. Sebrat zbylé černé pěšce věží. Sebrat zbylé černé pěšce králem. Tahat králem sem a tam a soupeře shodit (Radim má tři minuty proti dvěma). Dále je možné tyto způsoby kombinovat a plynule, nebo i trhaně mezi nimi přecházet. Jenže se děje něco jiného. Radim zpanikaří a nechá rozehrát do té doby naprosto bezvýznamnou černou věž. V následné zápletce Radim ztratí během 5 tahů 4 pěšce a veškerý čas. Zmatek vrcholí, protože se hraje na analogových hodinách, nevíme, kdo padne dříve. Steimar raději v totálně vyhrané pozici (Věžovka 3 na 1) nabízí remis (ta jistí Viktorce výhru v zápase). Radim nebere - hrdinské, avšak zoufalé gesto. Steimar věčně šachuje a ještě jednou nabídne remis, Radim nebere, Steimar opakuje asi o 7x pozici. Radim padá a když se přesvědčí, že je dole, tak přijme nabídku remízy. Viktorka se chvilku radí jestli přijmout toto pozdní přijmutí remízy a pak se usnáší, že jo. (Podrobnosti tohoto aktu nevím, protože jsem se zrovna snažil v koutě místnosti vyřešit některá náhle se zjevivší existencionální traumata.)

Někdy před kulminací Radimovy partie se remízově dohodl Ivan Krutina, takže zápas skončil zaslouženou porážkou 3-5.

Po dvou kolech jsme na sestupové příčce (sestoupí skoro určitě 2 týmy) a máme před sebou dva silné soupeře. Loňská úspěšná sezóna je zapomenuta a je třeba se zmátořit, jinak nám problémy přerostou přes hlavu a už se z nich nevybabráme.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024