.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Viktoria Žižkov C - DA C 3,5 : 4,5

Vítězství v prvním kole!

S trochou štěstí, protože zapas nebyl tak jednoznačný jak by papírová ELA předpokládala. Ale např. následné analýzy partií Muroň a Novotný ukázaly, že (potvrzeno Fritzem a Milanem Orságem)  pozice nebyly tak špatné jak se mohlo zdát. V sestavě došlo na poslední chvíli ke změně, omluvil se Igor Němec, otec, kterého 100% zastoupil Igor Němec, syn. K utkání se nedostavil rozhodčí, ale zápas byl vedený korektně (pouze tři vyražené zuby, 1x zlomená ruka a slabý otřes mozku).

 

 

Jednotlivé šachovnice  (na lichých černé):

 

1.

Muroň : Mejzlík   1/2

 

2. Soukal : Stodolová 1/2

 

3. Fikr : Pešek 1:0

 

4. Rožumberská : Táborská  0:1

 

5. Pospěch : Černíková  0:1

 

6. Matyska : Voglová  1:0

 

7. Novotný : Halík  1/2

 

8. Němec ml.: Havlíčková 1:0

 

K jednotlivým partiím uvádím část komentáře z doslechu.

 

 

V partii s Burdíkem se Mirek (1.) dostal ve střední hře pod tlak bez pěšce. Pozice ale nebyla jednoduchá a přesto, že soupeř hrál partii dobře, nejlepší tah vždy nenašel a umožnil Mirkovi přechod do koncovky, ve které dokonce mohl Mirek v jednu chvíli hrát na výhru. (a zřejmě vyhrát). Remíza byla vzhledem k celému průběhu spravedlivá a obě strany by s ní měly být  spokojeny.

 

Ruda na druhé šachovnici stál od počátku velmi dobře, partii chtěl evidentně dovést k vítězství, ale v kombinační zápletce ve střední hře buď něco trošku nedocenil nebo přehlédl a v závěru partie držel remízu.

 

Lukáš (3.) černými sehrál partii od počátku s přehledem, po zjednodušení materiálu ve střední hře získal velkou převahu svého dobrého jezdce proti špatnému soupeřově střelci v kombinaci s útočnými možnostmi na královském křídle. Bohužel nevím jak výhodu proměnil v bod, ale pokud v závěru výrazně nepomohl soupeř, tak to byla asi nejsolidněji vedená partie včerejšího večera z naší strany.

 

Bohužel Jitku (4.) včera soupeřka trošku černými přehrála. Když jsem odcházel tak bylo vidět, že Jitka má v pozici slabiny, na které soupeřka cílevědomě útočí. V tuto chvíli se zdálo, že stejnou výhodu jakou má Lukáš, má i Jitčina soupeřka, což nakonec prokázala.

 

Radim (5.) stál jako černý, možná v zavřené sicilce, ve které se mu moc nelíbilo, řešil víc problémů než soupeřka (za svobodna Koubková), ale partii dotáhl v závěru do situace, kdy byl bez  pěšce, ale na dohrání partie mu zbývalo 5 minut proti jedné. Zde prý soupeřka odmítla remízu, ale Radim bohužel tuto troufalost nedokázal potrestat shozením praporku a partii prohrál.

 

Jirka (6.) hrál se soupeřkou, která se neustále odbíhala někam bavit a stále se hihňala a tak jsem počítal s tím, že Jirkova pracovitost u partie bude odměněna. Jirka stál bílými od počátku lépe a stále zesiloval tlak až do konečného matu, který si soupeřka nechala dát.

 

Černými v sicilce s e5 jsem měl (7.) udělat povinný bod, protože ELO mého soupeře připomínalo datum velké francouzské revoluce (1789). Ale nějak jsem se nedokázal na partii soustředit a když jsem se domníval, že konečně stojím líp (což následně potvrdil Fritz, ale zejména Milan Orság potvrdili) tak jsem dal na sýčkování některých kolegů, vsugeroval si, že bojuji o remízu a partii zremizoval.

 

Na poslední šachovnici Igor ml. udělal pouze to oč jsem ho před partií žádal. Soupeřku udolal, možná jí zmátl svým středověkým ELEM (přes 1500) i když jeho herní síla je naprosto nepoměrně vyšší. Někteří Jazykové tvrdí, že od lepší pozice se dvěma střelci s pěšcem navíc se k výhře prokousal v koncovce přes pozici na pokraji prohry, ale kdoví ...

 

 

 

 

Důležitý je celkový výsledek a my postupujeme do dalšího kola bez ztráty kytičky. Navíc se zdá, že si několik hráčů vybralo volný den a jejich výsledky neodpovídají standardu, na který jsme u nich zvyklí (Rožumberská, Pospěch, Novotný). Takže stále jsme ve hře o postup a v příští kolo se pokusíme uhrát výhru bezpečněji.

 

 

Jarda Novotný

 

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024