.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - Bohemians C 1%-6%

Debakl, a ještě k tomu zasloužený!

Po slabém výkonu jsme zopakovali loňský debakl se stejným soupeřem a ve stejném, prvním, kole. Nepomohlo, že jsme letos nastoupili (papírově) silnější, a soupeř byl (papírově) slabší. Rozdíl v kvalitě byl mnohem vyšší než 37 bodů v průměrném elu sestav (my 2138, Bohemka 2175).

 

DA B

 elo výsledek

Bohemians C

 elo

1

Bauma

2278

0-1

Zvára

2398

2

Nečada

2162

0-1

Voříšek

2298

3

Podbrdský

2167

0-1

Erneker

2217

4

Pták

2154

%-%

Pokorný

2162

5

Nečada

2142

%-%

Korsa

2108

6

Sýkora

2070

0-1

Matějka

2063

7

Sakař

2090

%-%

Šišák

2080

8

Světlý

2039

0-1

Vevera

2075

Bylo jasné, že úspěchu v zápase můžeme dosíci především v zadních deskách. Po hodině a půl hry však byly zaknihovány dvě remízy na zadních bílých deskách (nejdříve Miloš Sakař -7, vzápětí Martin Nečada - 5) a “vítězný” plán dostal první trhliny, protože ostatní šachovnice buď stály nejasně, nebo hůře. Jedinou nadějnou pozici třímá Pavel Podbrdský - 3, který drží jasné poziční plus, v otevřené, avšak klidné pozici má černý tržené pěšce, a tedy nevzhledného izolátora na d6. Pak remizuje v komplikované střední hře černým Pavel Pták - 4 a zdá se, že by se mohlo blýskat na obstojné časy.

(Když už víme jak to dopadlo, můžeme s ironickým šklebem konstatovat, že tato šťastná trojka – SakařNečadaPták - včas prchla z torpédovaného křižníku,… křižník, to jsem trochu nadhodnotil, protože se jednalo o vratkou džunku.)

První časové kontrola přinesla rychlé vystřízlivění, protože dvě porážky. Jirka Bauma – 1 se v opačných rošádách dostal pod tlak, i když se hrálo 6 těžkých figur, tak to nebyla koncovka, protože Jirkův král byl od pohledu vachrlatější. Prý se ještě hrála nějaká čtyřvěžovka, ale tu už jsem nezachytil. (1%-2%)

Přibližně ve stejný čas prohrávám i já, Petr Sýkora – 6. Petrovi Matějkovi se povedla odveta za náš duel před dvěma roky. Hrála se královská indická s otevřeným dámským křídlem. V klíčové zápletce jsem dvakrát obětoval (nechal stát) kvalitu za pěšce, kdyby ji Petr Matějka vzal, asi bych měl příjemnou aktivní hru s volným b-pěšcem. Jenže Petr raději koněm z e6 bere místo nějaké věže důležitého střelce na g7 a ovládne dlouho černou diagonálu, a nechává mi pěšce navíc. Ke třetí oběti kvality (za Sb2) se už neodhodlám, a v tísni chybuji a partie se rychle zřítila. Neměl jsem bohužel moc času a především sil v kritické situaci přepnout uvažování z “obětovacího” režimu na režim “úporno-obranný”. (1%-3%)

Časové tísně se podepisují i na ostatních partiích – do doblicávání jdeme se třemi horšími pozicemi: Petr Šiktanc – 2 někde něco prošvihl, protože soupeř nebezpečně pootevřel dámské křídlo, kde má Petr zarochováno. Když to půjde dobře, tak Petra čeká úporná obrana, hraje se 6 těžkých figur + bělopolní střelci, přičemž ten Petrův je chromý až hrůza (Sc8 a pěšci a6 a e6 a krytý bílý pěšec na c6…) : Pavel Podbrdský – 3 někde něco prošvihl, protože soupeř vyměnil, co se dalo a na desce stojí koncovka S+4P proti J+4P, kdy se záhy ukazuje, že Pavlův střelec je k ničemu (když nepočítáme, že na něj černý kůň může nasazovat různé vidle). Nechce se nám věřit, že by tak obyčejná koncovka mohla být tak špatná, ale čas a Erneker ukazují, že je… Pavel dostává vidle, ztrácí pěšce a výsledek je zřejmý… : Jirka Světlý – 8 někde něco prošvihl, původně nepohodlná a pasivní pozice je náhle před naprostým kolapsem. Bílé figury D+V+J si dělají na otevřeném d-sloupci a 7. řadě co chtějí, Jirka sice nedostává mat (a že jich tam asi bylo docela dost), není mu dvoutahově odebrána kvalita, bude se totiž hrát věžovka bez 2-3 pěšců (počet různě kolísá).

Všechny tři partie se hrají až do závěrečných tísní, ale je to k uzoufání smutnej pohled… Petr Šiktanc – 2 ještě obětuje kvalitu za několik šachů, Pavel Podbrdský –3 chvíli chodí svým střelcem po naprosto sterilních bílých polích (děj se odehrává na těch černých). A Jirka Světlý je – 8 zavalován bílými pěšci na e6 a f6. Vzdávají všichni takřka ve stejný okamžik… 1%-6%

Horší vstup do soutěže jsme si nemohli přát, musíme doufat, že se uzdraví Ivan Krutina a nezanedbatelná síla jeho silné osobnosti nás patřičně pozdvihne, nebo že budeme hrát líp!

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024