.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA C - DA B 5-3

V bratrovražedném derby zvítězila po boji DA C

V předehrávce 5. kola měla DA C pevnější nervy a více štěstí zvítězila nad papírové silnější kolegyní. Pokud někdo ze zúčastněných bude tvrdit, že to bylo zasloužené, pak je třeba tomu věřit. Oba týmy nastoupili v nejsílnějším složení:

1. Kout - Bauma %
2. Doležal - Nečada %
3. Janáček - Krasnay 0-1
4. Matyska - Sýkora 1-0
5. Rada - Krutina %
6. Novotný - Sakař 1-0
7. Pospěch Roman - Mašek %
8. Pospěch Radim - Červenka 1-0

Nejdříve tři rychlé remízy. Na 5. se nehrálo vůbec, na 2. a 7. přešly partie do střední hry, na 7. vlastně až do koncovky. Martin Nečada v oblíbené variantě Král. indické získal jen velmi nepatrné plus, Honza Mašek měl stále po volžském gambitu pěšce méně, avšak s určitou kompenzací.

Na zbývajících 5 šachovnicích se urputně bojovalo, ve středních hrách před časovými tísněmi (*) stojí lépe DA B, a to 4x. Pouze Jarda Novotný s Milošem Sakařem má za obětovaného pěšce značné tlaky a jeho pozice se hraje příjemně a především "snadno aktivně".

Zápas neodvratně ovlivnila neuvěřitelná scénka v zápase kapitánů na 4. desce. Sýkora (tedy já, abych byl adresný) zapomněl udělat včas kontrolní tah, tedy vzpomněl jsem si na něj v "very last second" a čas o jednu sekundu překročil. Na vině byla únava, nerozehranost a jakýsi iracionální strach z digihodin. V závěrečné pozici stačilo během 25 sekund (tolik jsem měl na poslední, 30. tah) zahrát naprosto cokoliv a mít výrazně lepší pozici. V partii Jirka Matyska přehlédl hned po zahájení jednoduchou oběť kvality, po které musel kvalitu ihned (asi) vrátit a zůstal bez pěšce s rozvaleným král. krytem. Pak jsem si počínal nepřesně a Jirka mohl nečekaným náskokem figur přivodit značné problémy mému králi. Zvolil opatrnější a horší možnost, sice dobral pěšce zpět, avšak poziční problémy mu zůstaly. A pak jsem překročil čas.
Od tohoto okamžiku DA C vedla a protože Jirka Bauma v partii se Zdeňkem Koutem jen remizoval (napínavá sicilka) a Jarda Novotný partii svými tlaky vyhrál, zůstaly po 1. časkontrole za stavu 4-2 pro DA C partie na 3. a 8. desce. Peter Krasnay Jardu Janáčka plynule přehrál a v koncovce V proti S snadno materiál uplatnil. (4-3)

Zůstala partie na 8. šachovnici. Honza Červenka ve střední hře pokazil opatrnou hrou velmi dobrou pozici - někdy je třeba do toho prásknou a zahrát tahy jako e4-e5, sice je to možná oběť pěšce, ale pohleďte na ty rozvaliny soupeřovy pozice!. Po 30. tahu vznikla dosti sterilní pozice 6 težkých figur a jezdec na každé straně. Všech 8 figurek stálo tak "optimálně", že se s nimi nedalo moc hýbat. Honza Červenka by partii jistě rád dal za remis (což taky byla), ale bylo mu to kapitánem DA B (tedy mnou, abych byl adresný) výslovně zakázáno. V dohrávce Honza promrhal významný časový náskok (20 minut proti 8) a když se pozice trochu hnula (výměnami) tak už byl stav na hodinách vyrovnanější (5 proti 3,5). Honza však hraje pomalu, až vláčně a Radim brzy získá časovou převahu (1:35 proti 2) na desce je jezdcovka 2 na 2. Honza má volné béčko a zakázáno od kapitána (tedy ode mne, abych byl adresný) přijmout teď nabídnutou remízu. Radim má pěšce 2 proti 1 na král křídle, kde ihned bere koněm předposledního bílého pěšce, avšak nevrací se koněm k béčku správně a Honza míjí vyhrávající mezišach, který by odřízl jak krále, tak koně od už nechytatelného béčka. Je otázka, zda by pak stihl za 30 s dámou černého krále zmatit. Partie končí prozaicky, Radim béčko zachytává a Honza překračuje čas.

DA C se raduje a hlavní padouch večera (tedy já, abych byl adresný) odchází opuštěn všemi do temné noci.

Tož tak

Petr Sýkora

(*) hraje se tempem 90 min na 30 tahů a pak 40 minut na zbytek - tzn. časové tísně jsou brzy a jsou zpravidla krátké.

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024