.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA D - Bohemians D 4%-3%

v zápase "poslední záchrany" na naše nebohé a smůlou pronásledované Déčko zasvitlo Slunce. AKTUALIZOVÁNO!!!! Bohužel bodovala i ostatní ohrožené týmy, tak ani tato výhra neznamená záchranu. Déčko sestupuje... :-(

Zápas se otočil v posledních dvou minutách z 2%-3% na vítězných 4%-3%. Kdo neviděl, težko uvěří. Já jsem to viděl, proto poslyšte jak k tomu došlo!

Bohemians se na zápas, ve kterém ji už o nic nešlo (možná tak o 5. místo), sešla takřka optimálně, my jsme oslabeni o Petra Ptáčníka. Avšak bojový duch z týmu přímo tryská - podaří se ho přetavit v ty správné tahy? Na lichých bílé.

1. Novotný - Pekárek   %

2. Červenka - Modr    0-1

3. Dolínek - Kopička   1-0

4. Mašek - Hruška     0-1

5. Světlý - Axamit     %

6. Naď - Zdeněk        %

7. Štach  - Smrčka   1-0

8. Fikr - Papay     1-0

Prostý pohled na seznam duelantů napovídá, že pomýšlení na úspěch vede přes zadní desky, vepředu má Bohemka těžkou elo-převahu. Začátek zápasu, až za první časovou kontrolu dává papírovým odhadům za pravdu. Bohemka vede 2%-%. Nejdříve bez velkých příhod remizuje Boris Naď 6., avšak pak nevydrží dvě černé pozice - Honza Mašek 4. a Honza Červenka 2. Za tohoto "předdebaklového" stavu  by na Déčko asi málokdo vsadil, avšak žádná ze zbývajících pozic není horší.

Situace po první kontrole (%-2%):

Jarda Novotný 1. drží s Alešem Pekárkem asi dynamickou rovnováhu, a protože se Aleš nepouští do zápletek, tak pozice směřuje do relativně tupých technických vod, avšak právě v nich by mohl Aleš projevit své elo...  

Pan Dolínek 3. hraje s panem Kopičkou docela zapeklitou "koncovku" V+2J proti V+2S a 5pěšců. Ti Kopičkovi jsou o něcoslabší a rozházenější a střelci nějak zvláště nehrají. Asi malinké plus pro pana Dolínka.

Jirka Světlý 5. Symetrická koncovka J proti S, střelec má pěšce na správné barvě, ale je to blokované a na první pohled by se už toho do remízy nemělo moc stát. Jenže Robert Axamit se tváří bojovně, snad nemá něco v rukávu?

Honza Štach 7. má v koncovce D+V čistého volného izolovaného d-pěšce navíc. Je potřeba s ním koordinovaně postupovat, hrozit, nechodit do věžovek, krýt věčné šachy, dávat pozor na maty po 1. řadě a ještě mnoho dalších nezbytných věcí. Honza to nemá lehké, ale pan Smrčka to má ještě těžší.

Pozici Lukáše Fikra 8. Jsem zahlédl jen na chvíli, a než jsem se k ní propracoval k bližšímu zkoumání, tak je od tohoto stolu hlášena výhra. Pozice byla dosti zablokované, ale Lukášovi lehké figury, zvláště opěvněný kůň na d4 byly z lepšího dřeva. To asi rozhodlo.

Stav je tedy 1%-2% a zbyly 4 bílé pozice - všechny s lepším časem, což bude do dalších bojů důležité. Od tohoto okamžiku jde Déčku štěstí na ruku, avšak bylo bylo by nespravedlivé následující dění svádět jen na vyšší moc, protože všichni borci předvedli heroický až oduševnělý výkon.

Nejdříve Jarda Novotný 1 remizuje, pozice je sice početněfigurová, avšak klidná a Aleš Pekárek by se mohl o převahu ucházet jen pod rizikem. To není třeba, protože zápas (zatím) pro Bohemians vypadá dobře... 2-3

V následující dlouhé půlhodince skutečně Robert Axamit na Jirku Světlého 5 vytáhne nepěknou akci, zablokuje pěšce na dámském křídle na linii B: a2-b3, Č: a3-b4 a hrozí obětovat střelce na b3 s pochodem a3-a2-a1D. Jirka to musí držet králem, ten však bude asi chybět, až se černý král prodere na královské křídlo. Stačí to bílý koník všechno uskákat? toť otázka! - Tady se nám objevilo akutní nebezpečí prohry.

Pan Dolínek 3. odebral pěšce, vašak pozice se velmi zjednodušila do koncovky J+2P (gh) proti S+P (c). Opticky to vypadá silně, ale j etřeba velmi opatrně natahovat pěšce dopředu, skákat kolem toho koněm (který musí krýt pole c4, aby se nerozeběhl černý flok) atp. Dřina, ale s výrazně lepším časem (10 minut proti 4 minutám).

 Honza Štach 7. tlačí d-pěšce dopředu, už je na d6. Pan Smrčka pálí mosty a skáče D+V dopředu, když si Honza nedá pozor, bude pan Smrčka matit nebo věčnošachovat. Honza si ale dává pozor a udržuje lepší čas (8 proti 5)

A pak v okamžiku, kdy si diváci (Modr, Novotný, Sýkora, a možná i mnozí další) myslí, že Robert Axamit vymění lehké figury a vyhraje pěšcovku, je na této desce 5. dojednána remis! Po chvilce se ukáže, že oprávněně, protože (asi z dálky) Axamitem plánovaná výměna nefungá (diváci utrpěli kolektivní halucucanici). 2%-3%.

Zbývající dvě partie mají stále lepší čas, zbývá cca 5 minut dohrávky a obě by se mohli vyhrát. Je třeba dbát tří důležitých věcí! Dát si pozor! Dát si pozor! A především si dát pozor! A oba DA borci tak činí... Sice oba přehlédnou, že mohou dávat mat. Pan Dolínek velmi efektní: Motiv: B: Jg4 Ph6-g6. Č: Kh8. Pan Dolínek nezahrál Jf6 s neodvratitelým g7 mat! Nýbrž šel tím koněm sebrat černého pěšce. Honza Štach mohl obětovat dámu, zavléci krále na 8. řadu, postavit druhou dámu se šachem a po několika šachách dát mat. Místo toho rozumně pokryl jednotahový mat a s jasnou převahou si počkal až soupeři dojde čas. Totéž se stalo o cca 6 sekund dříve panu Kopičkovi, taktéž v beznadějné pozici. 4%-3%

Vzpomněl jsem si jak naše basketbalistky cca před 4 lety vyhrály finále ME proti Ruskám, když v zápase vedli jen 17 sekund - shodou okolností posledních 17 sekund v zápase. Tady to bylo podobné... Šach je někdy podívaná k nezaplacení.

Bohužel tento úspěch nestačí. Motorlet i Smíchov bodovali, a v mlýnici tří týmu se 7 body máme nejhorší skore, tedy SESTUP...

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024