.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - Viktoria A 5,5 - 2,5

Nečekaná výhra nad dosud suverénní Viktorkou!Aktualizováno o pohled Viktorky:

Béčko má takovou tradici, že se vždy jeden zápas v sezóně mimořádně vydaří. Loni to postihlo Lokomotivu (památných 6%-1%), tentokrát to odnesla Viktoria, která po sedmi výhrách v sedmi kolech vévodila spolu s Bohemkou tabulce. Viktorka má silný a zodpovědný tým, ale v zápase s námi “to na ně padlo”.

Pohled Viktorky

Na lichých bílé (zde uhrány všechny 4 body!)

 

DA B

  výsledek  

Viktoria A

 

1

Bauma

2237

1-0

Táborský

2268

2

Šiktanc

2215

%

Burdík

2239

3

Nečada

2145

1-0

Kopecký

2305

4

Soukal

2134

0-1

Jandečka

2164

5

Krasnay

2084

1-0

Soukup

2109

6

Krutina

2076

1-0

Koubek_st.

2139

7

Sýkora

2055

1-0

Koubek_ml.

2091

8

Pospěch

2054

0-1

Kotrba

2131

   

5%:2%

  

Zápas se od počátku naklonil na naší stranu, i když první skončená partie připadla Viktorce, protože Ruda Soukal (4.) opět podlehl v miniaturce. Černými se srdnatě pustil do útoku Maxe Langa, a zdálo se, že zahájení ustál, avšak pak náhle přišel asi jakýsi blesk z čistého nebe, protože ještě tah před vzdáním se (můj náhled) nic nedělo. Nula sice zamrzela, avšak v této době (cca kolem 20. tahu) už většina (!) týmu stojí dobře, nadějně, v nejhorším případě bojovně. Pohleďme, jak zápas klokotá v řežích střední hry:

  1. Jirka Bauma hraje otevřenou sicilku a už cca v 7. tahu má dvě vývinová tempa navíc – jak to ten člověk dělá, je mi záhadou. V zápletce střední hry bere Jirka pěšce a bude se hrát nějaká lepší koncovka, avšak do výhry je ještě daleko.
  2. Petr Šiktanc hraje holandskou, partie bude od pohledu zamotaná, ale Petr má lepší čas (!) a stojí bojovně.
  3. Martin Nečada hraje oblíbenou vyhrávající variantu v králindické. Prostorovou převahu už získal, teď je třeba soupeře obratně žužlat, avšak nic neuspěchat.
  4. Figurky Rudy Soukala už jsou podupány a nepěkně potupeny.
  5. Peter Krasnay rozehrál napínavou velmi otevřenou sicilku, nám laikům se zdá, že černá pozice je před rozpadem, ale to tyto sicilky bývají často, a pak náhle lup! A bílí jsou náhle smeteni.
  6. Ivan Krutina vybruslil z italské s nevelkou, avšak trvalou převahou, lepší pěšci, prostorová převaha na králkřídle, jediný optický nedostatek – jeho bělopolný střelec má přílš malý operační prostor za černými, taktéž bělopolnými pěšci.
  7. Petr Sýkora jsem odebral jednoduchým, avšak účinným trikem (oběť dámy za celoplátnové vidle) soupeři už v zahájení pěšce. A k tomu vyměnil dámy. A protože se hraje varianta, kde bílý zpravidla má lepší hru, a to tak dlouho, než dostane náhle mat, tak jsem spokojen. Dámy jsou pryč, mat nedostanu, poziční výhody mi zůstaly, navíc už mám pěšce a soupeř je po přehlédnutém obratu značně roztrpčen.
  8. Radim Pospěch stojí typicky králindicky – má už prosazeno f4, avšak bílý na dámském křídle také nelení. Tady je to zatím otevřený boj.

Netrvalo dlouho a zápas (chvíli po časové kontrole) jsme překlopili z 0-1 na 3-1. Nejdříve jsem vyhrál já (Petr Sýkora 7.), soupeř si bez pěšce počíná křečovitě, jeho planý atak na králkřídel nikam nevede, zatímco jeho král na d7 je náhle v nedbalkách a nemá po zničujícím mezišachu kam ustoupit, protože všude se nějak ztrácí figura. 30 tahů, a ani jsem se moc nezapotil, avšak výhra potěšila, neboť jsem nevyhrál deset předešlých partií…

Chvilku poté vyhrává i Peter Krasnay 5., pravděpodobně černá pozice opravdu nic nevydržela. Příčinu její smrti jsem však nezachytil. Petrův soupeř prohrál letos poprvé, cenný skalp! Po delší pauze připojuje svou hřivnu Ivan Krutina 6., avšak je to perně vybojovaný bod. Na konci střední hry se Ivan rozhodl že bude hrát koncovku V+S+J+7P proti 2V+S+5P, ačkoliv mohl na prahu této koncovky věčnošachovat. Chvilku to vypadá, že to Ivan se svým optimismem trochu přehnal. Bílé věže se začínají nebezpečně rojit, avšak jen do té doby, něž Ivan jednu odchytne. Šokovaný pan Koubek musí kvalitu vrátit a věžovka s dvěma pěšci více se hraje jen chvíli, Ivan si počíná naprosto rutinérsky a bílého nepouští ani k náznaku protihry. Takže sečteno do mezistavu: 3-1

Zbývající partie se hrají až do závěrečných blicek, a tak si nebohá Viktoria musí svůj kalich hořkosti popíjet a usrkávat skoro hodinu. Jak si stojí zbývající partie?

  1. Jirka Bauma hraje dámskou koncovku – dosti otevřenou, a tedy pravděpodobně věčnošachovou – a má pěšce více. Soupeř šachuje. Spíše remis než výhra, ovšem Jirka má výrazně lepší čas. 20 minut proti 7 minutám.
  2. Petr Šiktanc hraje bez kvality pozici V+2S proti 2V+J, avšak pozice je docela nejasná, protože bílý jezdec je velmi senilní, krčí se u krále na h2 a nemá, kam by vyskočil. Pokud se bílému podaří otevřít dámské křídlo pro věže, tak bude s Petrem zle, jenže tak snadné to od pohledu není. Čas mají oba borci přibližně stejný.
  3. Martin Nečada žužlá, posunuje a tlačí; v koncovce V+2J proti V+S+J má určitě mírné plus, avšak do výhry daleko, předaleko. Martin má lepší čas a soupeř je přemýšlivý typ.

    8. Radim Pospěch někde v zápletkách ztratil (obětoval?), avšak má lepší čas a na desce je velmi živo, nebylo by nijak divné, kdyby se poměr materiálu ještě nějak měnil, protože figurky se potácejí v podivných obrazcích…

Zápas je na spadnutí, ke stavu 3-1 máme dvě lepší a dvě blbé, avšak bojovné pozice. Vše skončilo během pěti závěrečných minut, avšak sledovat toto rozuzlení byl (alespoň pro mne) povznášející zážitek! A to především hra Jirky Baumy 1., protože jeho dámská koncovka s pěšcem více měla úžasný průběh. Jirka nejdříve postavil dámu na d5, dal pěšce, aby jeho volný pěšec postoupil co nejdále (hraje se struktura BP: b+g ČP: f+g), pak odešel králem od pěšců na král křídle a nechal si vzít géčko (má sice pěšce méně, ale béčko už je na b6). Soupeř má 1 minutu proti 6, a béčko nejde chytit, protože šachy došly. 4-1

V tomto okamžiku nabízí Martin Nečada 3. “vítěznou” remis, stojí lépe, má pěšce více a lepší čas 4 minuty na 1,5. Soupeř se ujistí, že musí hrát a hraje, jenže partii záhy rozhoduje mezišach po kterém Martin nejen mění černou aktivní věž, ale hlavně dobírá figuru. Skvělý výkon! 5-1.

Mezitím se mele i partie Petra Šiktance 2. Soupeř vrací kvalitu za dotěrné duo S+P nedaleko pole proměny a hraje se koncovka V+P(e) proti V+3P(abc). Jenže bílé dámské křídlo je stavu “noty na buben” a4-b2-c5. Petr má aktivního krále a když postaví pěšce na e3 a krále na d3 (bílý král e1), tak soupeř rezignuje a po výměně věží forsíruje remízovou pěšcovku, hrdinný černý král stačí bílé pěšce právě tak akorát pobrat. Pěkná houžev! 5%-1%

Na závěr Radim Pospěch 8. nevydržel a jeho boj bez figury byl marný. Byl z toho sice smutný, ale my ostatní věříme, že to jen tak hrál!

5%-2%

Po tomto nečekaném, ale zaslouženém úspěchu jsme se zabydleli na třetím místě. Je to lichotivé, avšak odpovídající umístění, protože, kdo porazí dosud neporaženou Viktorku, musí být třetí! Uvidíme, co s námi provede příští týden odvěký rival Pankrác…

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024