.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA D - Loko D 2%-5%

Marný boj o důležité a potřebné body - viděno divákem

Byl jsem se podívat, jak naše Déčko bojuje proti nepřízni osudu a těžkému soupeři. A viděl jsem urputnou bitvu se smutným a příliš hořkým koncem. Po sedmi kolech a má Déčko jen tři remízy, avšak bitva jestě není ztracena!

(na lichých bílé kameny)

1. Ptáčník - Pavelka 2169 0-1

2. Novotný - Rozkovec 2139 %-%

3. Mašek - Mazoch 2121 0-1

4. Světlý - Kojetský 2122 0-1

5. Naď - Novák 2061  1-0

6. Štach - Němec 2037  0-1

7. Fikr - Tejkal  1989  1-0

8. Haase - Kalvach 1831 0-1

Dvě prohry ještě dlouho před první časovou kontrolou nahnuly zápas výrazně směrem k Lokomotivě. Honza Mašek (3.) a Jirka Světlý (4.) byli smeteni ze šachovnice ještě v rané střední hře. Navíc první dvě šachovnice stojí hůře a čeká je (přinejlepším) horší koncovka. Zadní půlka týmu však nabízí optimistický náhled. Především Boris Naď (5.) a Lukáš Fikr (7.) stojí nadějně, protože aktivně. Honza Štach (6.) to má zamotané, ostatně jeho soupeř taky. Pavel Haase (8.) by neměl mít vznikající koncovku horší.

V rychlém sledu remizuje Jarda Novotný (2.). který vyměnil co se dalo, za předposledního bílého pěšce dal koně a postavil triviální remis s falešným střelcem. Pak vyhrávají Boris Naď a Lukáš Fikr. Oba soupeře převálcují. Boris na královském křídle, kde se děje opravdu nepěkný masakr černého krále a i jiných černých figur. Lukáš vítězí na křídle dámském, po oběti kvality se jeho pěšec zaráží na b7 o černou věž, kterou stačí z tohoto políčka odehnat střelcem a je po partii. Pěkné, pamětihodné, avšak ojedinělé výkony!

za stavu 2%:2% se zdá být všechno otevřeno. Avšak diváci a spoluhráči mohou jen se vrůstajícím znepokojením sledovat, jak se tři zbývající partie hroutí. Petr Ptáčník (1.) neudržel zajímavou, avšak obtížnou střelcovku. Soupeř obětoval pěšce a prolezl do bílé pozice králem. Pavel Haase (8.) ztratil v koncovce S proti J důležitého pěšce a ani dlouhonohý střelec nemá šanci všechno pochytat, i když bílý hraje partii s přístupem: "jak bych si nohl cestu k výhře ještě zkomplikovat? Třeba takhle!" Zápas se dvěma horšími koncovkami může zachránit jen Honza Štach (6.), pokud zapeklitou pozici D+2J+2 proti D+2S+J bude hrát odvážně na výhru. Což se děje, avšak příliš pomalu.

Nejdříve prohrál Petr Ptáčník - Byla to koncovka, kdy král je mnohem silnější než střelec, když se tyto figury utkají tváří v tvář. Pak následoval Pavel Haase - bílý přece jen prosadil dva spojené volné pěšce. Na úplný závěr s minimem času Honza Štach nastavil koně a pak spadl.

Trudný závěr, avšak mohu říci, že hoši bojovali jako lvi, až se k nim trochu přikloní štěstí, tak se úspěchy a výhry a jiné radostě jistě dostaví!

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024