.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - Oaza A 4-4

Ve třetím kole Pražského přeboru se DA B opět nedočkala výhry...

Mladý team Oasy odložil první dvě kola, a tak proti nám zahajoval soutěž. My jsme potřebovali naplno bodovat, abychom se přimkli ke klidnému středu tabulky. Podle el to neměl být problém, zvláště poté, kdy Jirka Bauma velmi rychle nad svým obávaným protivníkem vyhrál, jenže opět vybouchli někteří hráči (a to, jaká shoda okolností!, zrovinka ti, kteří v poslední době vybuchují příliš často :-)). Na lichých černé.

 

DA B

  

OAZA A

 

e-e

1

Bauma

2237

1:0

Vedral

2238

-1

2

Šiktanc

2215

0:1

Svoboda

2099

116

3

Nečada

2145

%

Čmiko

2100

45

4

Soukal

2134

0:1

Forman

2061

73

5

Sýkora

2055

0:1

Němcová

2037

18

6

Sakař

2095

%

Bílek

1901

194

7

Pospěch

2054

1:0

Grabarczyk

1918

136

8

Světlý

2031

1:0

Němec

1834

197

      

86

Jak z tabulky plyne, tak rozdíl v elech byl místy i propastný, avšak dravé mládí je dravé mládí, a, přiznejme si to otevřeně, my už to dravé mládí nejsme. (A to ani relativně, ledaže bychom narazili na Motorlet…)

Zápas zahájil Jirka Bauma (1.), který vyhrál v cca 18 tazích nějakou na první pohled docela přehlednou sicilku. Z partie mi v hlavě uvázl jen drobný detail – černé figury náhle naskočily na královské křídlo. A to všechny najednou. Pak byl konec. Lepší start do zápasu jsme si nemohli přát, jenže pak se mlýnek na dobré zprávy zasekl. Lepší DA pozici – alespoň nějakou, aby diváci a DA příznivci pohledali, zato potencionálních katastrof se rodí hnedle několik…

Zápas otočili před časovou kontrolou v DA neprospěch dva hráči, kterým se zoufale nedaří… Nejdříve prohrál Ruda Soukal (4.), který stál chvílemi ve střední hře podezřele a chvílemi nejasně (protože bez kvality). Asi měl přejít do nepříjemné, avšak držitelné koncovky S+P proti V, místo toho završil partii hrubou chybou. Následoval jsem ho já, Petr Sýkora (5.), v dobrodružné variantě Pircky jsem popletl plány a po ztrátě pěšce následovala nekorektní oběť (mé) figury. V partii jsem se plácal bez figury a pěšce do 30. tahu, kdy jsem zapomněl na čas a spadl. Ale už to bylo jedno. Velmi slabé, je čas se nad sebou zamyslet :-(.

Po časových kontrolách zápas vyhlížel neradostně. Při zběžném obhlédnutí to vypadalo na prohru, ledaže by se projevila především na zadních šachovnicích markantní elo diference. Zbylé partie po kontrole (stav 1-2):

2: Petr Šiktanc – nepohodlná koncovka V+J proti V+S, zvláště nepříjemný je velký rozdíl v čase, Petr má na dohrávku cca 20 minut a soupeř 50 minut.

3. Martin Nečada – v obvyklé pircce Martin obětoval kvalitu za 1-2 pěšce a partie přešla do koncovky V+S+J proti 2V+S (střelci nestejní). Buď to Martin blbě odhadl, nebo blbě sehrál, těžko říci. Nakonec za kvalitu neměl pěšce žádného.

6. Miloš Sakař – Z velmi otevřené partie v zahájení vyšel Miloš s pěšcem více, avšak soupeř kombinuje a bere 2 figury za věž. Vzniká pro Miloše od pohledu nehezká koncovka V+4P proti 2S+3P. Žádný pěch není volný, avšak naprosto prázdný je střed šachovnice, kde se střelci nepříjemně rojí.

7. Radim Pospěch – Velmi zajímavá partie, ze šachovnice zmizeli jen pár jezdců a “jen” 4 pěšci na každé straně. Velký prostor pro bohatou figurovou hru. Radim svého odkrytého krále na g8 originálně zabezpečí dvojitým fianchettem (Sg7, Sh7) a má opticky převahu v lepších figurkách.

8. Jirka Světlý – Neméně zajímavá partie. Tady je figurek ve hře méně než u Radima, ale přítomnost dam v odkryté bojové vřavě dává tušit, že se bude hrát na (něčí) mat.

Zápas tedy vypadá mizerně. Avšak není čas se užírat, protože děj se hrne dopředu… Nejdříve cílevědomě remizuje Miloš Sakař (6.), který mění pěšce, jak se dá i nedá a v závěrečné pozici s V+P proti 2S+P už není o co hrát. Po partii se Miloš dovídá od soupeře, jak promeškal uprostřed koncovky nepříliš skrytou cestu k výhře. Stačilo být ve střehu a výhra by Miloše neminula… (1,5-2,5)

Avšak štěstěna k nám natáčí tvář. Jirka Světlý (8.) několik tahů poté, co má kapitánem zakázáno vzít remis (moje jediné kladné vystoupení v tomto večeru), staví soupeře před nekrytelný mat. Sqělé! (2,5-2,5)

A navíc se Martinovi Nečadovi (3.) podařilo své figurky naladit tak, že soupeř při pokusu o únik z věčného šachu musí kvalitu vrátit. Hraje se ještě cca deset tahů koncovka V+S+3P (nestejní), ale na nějakou převahu může myslet už jen Martin. Takže remis, avšak možná nezaškodilo soupeře ještě trochu podusit, protože měl na dohru 5 minut proti Martiným 15… (3-3).

Mezitím Radim Pospěch (7.) definitivně převrátil partii do svého náručí. Sebral klíčového bílého pěšce, a tak uvolnil svou dosud dřímající pěšcovou minifalangu ve středu, navíc bílý král je náhle takřka hol. Radim uvážlivě skáče po jeho hrdle, chvíli koněm, chvíli střelcem a na závěr věží. Těžké ztráty bílé armády jsou zřejmé… Na doblicání už nedojde. Radim hezky vítězí. Sláva mu! (4-3).

Zápas do vítězného konce se otočit nepodařilo. Smutným hrdinou se stal Petr Šiktanc (2.), který doplatil na velký časový deficit. S časem cca 3 minuty proti 15 vznikla věžovka bez pěšce, ale všechno na králkřídle a tedy nikoliv prohrané, nýbrž “jen” horší. Projevilo se však známé pravidlo, že věžovka, kde má jeden hráč 2 plusy, tak je vyhraná. Tím druhým plusem tady byl právě čas… Petr správně nejdříve držel obranu, a pak – když k němu prolezl černý král – se vydal svojí věží na zteč opuštěných černých slabin. Vznikla velmi nejasná koncovka. V+2P. Černý má volné d+e Petr má volné g+h. Každé tempo rozhoduje, každý detail partii převrací. Hlavním “detailem” je ale čas. Petr má minutu proti šesti… A to je strašný rozdíl… Soupeř navíc hraje obezřetně, nenechává se strhnout k rychlému tahání. Nakonec si oba staví dámu a vzniká nejasná koncovka B: D+Ph6 (král poblíž) proti Č: D+V. černý šachuje, Petr, již zcela bez času chvatně ustupuje a soupeř využívá chvilkového momentu, kdy je bílý král od h pěšce daleko, mění dámy a pěšce vzápětí dobírá. Škoda! (4-4)

Oáza asi nebude v soutěži outsiderem, jak by mohlo napovídat její průměrné elo. Mladý tým je schopen potrápit skoro kohokoliv, takže remis nakonec s nimi nebolí, avšak bylo by asi vhodné už nějaký zápas vyhrát. Protože jen tak se dostaneme ke středu tabulky. Příští čtvrtek nás čeká derby s Loko, která nám jistě bude chtít oplatit debakl, který jsme jim loni nadělili…Jenže kdeže loňské sněhy jsou…

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024