.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - ASIX A 4-4

Stejný výsledek jako loni...

ASIX se dostavil v oslabené sestavě, na prvních třech šachovnicích měl sice mírnou převahu, na zbytku jsme měli kralovat spíše my. Avšak šedá je teorie, a strom života se jinak zelená!

 

DA B

  

ASIX A

 

1

Bauma

2237

1:0  

Kubečka

2265

2

Šiktanc

2215

0:1  

Smutný

2225

3

Nečada

2145

%  

Dvořák

2159

4

Soukal

2134

0:1  

Sedláček

2066

5

Krasnay

2084

%  

Pergner

1987

6

Sýkora

2055

%  

Krejbich

1951

7

Sakař

2095

1:0  

Mezovský

1941

8

Pospěch

2054

%  

Poš

1944

Zápas zahájil nešťastně Ruda Soukal (4.), který obětoval nějaký vcelku hodnotný materiál (myslím, že věž), aby se vzápětí vzdal, protože přehlédl nepříliš skrytou obranu soupeře. (0-1) Chvíli poté jsem remizoval já (Petr Sýkora) – 6. a Radim Pospěch – 8. Oba černými a oba v pozici, která byla možná nepohodlná, možná mírně horší. Na mne soupeř vyrukoval s typickým Rétim a dvojitým fianchettem – vůbec jsem nevěděl, co s tím. Soupeř měl 2střelce, pozice byla sice zavřená, ale aktivitu mohl projevovat jen on. Naštěstí neprojevoval… Radimovi stála na desce nějaká zavřená sicilská a musel se zaobírat podobnými problémy jako já. (1-2) Naštěstí chvíli poté vyhrál Miloš Sakař 7. koncovku těžkých figur s 2pěšci více. Soupeř ho po zahájení (opticky) sevřel naskočenými figurkami, Miloš se však nezalekl, něco pobral a zbytek zahnal. A protože dobře zvládl i technickou fázi boje, bez potíží srovnal stav. (2-2)

Zbylé partie před vstupem do časových tísní před 30. tahem:

1: Jirka Bauma – nekontrolovatelný zmatek, figurky náhodně rozházeny po desce, soupeř špatný čas.

2: Petr Šiktanc – pěšec více, soupeř dílčí tlaky na krále, Petr se zdatně brání, oba špatný čas.

3. Martin Nečada – pěšec více, avšak soupeř má v koncovce lepší figurky.

4. Peter Krasnay – napínavá sicilka s opačnými rošádami, Fritz by asi dokázal říci po pečlivém zkoumání rozhodné slovo, ale já si netroufám, soupeř horší čas.

Ještě před kontrolou remizuje Martin Nečada 3, stále pěšec více, ale koncovka se na výhru hrát nedá, to by musela nastat ze strany soupeře značná kooperace… Pak ve velké časové tísni kazí partii Jirky Baumy 1. soupeř a ztrácí věž. Všechny zbylé figurky obou hráčů se ještě zmítají v podivných propletencích, ale Jirka měl čistou věž navíc... 3%-2%.

Máme nakročeno k výhře, protože Petr Šiktanc bere ještě jednoho pěšce, soupeř však nepříjemně hrozí a Petr nemá čas hrozby krýt. Klíčový pokrývací 30. Tah už nestihl zahrát a spadl. Velká škoda! 3%-3%

Tíseň se nepovedla ani Petrovi Krasnayovi. Vyšel z ní s koncovkou D+J proti D+černopolnýS se třemi pěšci méně. Pravda, černá pěšcová struktura je na černých polích a mizerná – převaha 3 na 1 na dámském křídle je díky dvojpěšci soupeři skoro na nic, ale pokud by se vyměnily dámy, pak by výhra černého byla jednoduchá. Naštěstí soupeř dlouhou přemýšlí, Petr naznačí, že by mohl vyskákat koněm z b1 až třeba na d6 a dámou nějak podobně po bílých polích. Soupeř se zalekl a sám nabídl remis, takže se žádné doblicávání nekonalo. 4-4

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024