.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B pokořena týmem Bohemians

V prvním kole pražského přeboru DA B podle očekávání prohrála na Bohemians C 2-6.

Bohemians je (podle ela) jasně nejlepším týmem letošního pražského přeboru. V zápase jsme tedy papírově neměli mít šanci a skutečně: neměli jsme šanci. Navíc jsme byli oslabeni o nemocné a zaneprázdněné hráče, a i ti nastoupivší zdravím právě nekypěli. Vyzdvihnout je nutné účast Ivana Krutiny, který partii odehrál s velkým sebezapřením (jenže: kdyby zůstal doma v posteli, tak jsme hráli v sedmi…)

Bohemka se sešla optimálně, vyhlížela nabuzeně a již zdálky z ní byla cítit lačnost po naší krvi. Zakousla se do nás dosti vehementně a nepustila. Na lichých jsme měli černé.

 

DA B

  

Bohemians C

 

1

Bauma

2237

0:1  

Zvára

2417

2

Nečada

2145

0:1  

Sodoma

2290

3

Soukal

2134

0:1  

Voříšek

2265

4

Krasnay

2084

1:0  

Cvíčela

2267

5

Krutina

2076

%  

Erneker

2207

6

Sýkora

2055

0:1  

Korsa

2042

7

Pospěch

2054

%  

Vevera

2083

8

Malijevský

1827

0:1  

Ambrož

2114

Po úvodní rychlé remis Radima Pospěcha (ze střední hry se odehrál jen nepatrný kousek) se zápas rychle převrátil na stranu Bohemky. Zasloužili jsme se o to já (Petr Sýkora) a Jirka Bauma. Oběma se nepovedlo zahájení. Jirka byl od cca 10. tahu v otevřené pozice s opačnými rošádami pod silným figurovým tlakem. Já se nechal v zahájení vyprovokovat k nekorektní oběti pěšce. Hledání kompenzace (obětovací útok na oslabeného černého krále) mi sežralo skoro všechen čas, při manévrování v klidné střední hře, která po mé “neoběti” zákonitě nastala, jsem sice držel za pěšce mlhavou minikompenzaci, ale partie vzala rychlý konec – usadil jsem dámu do aktivního posezu, kde mi byla neprodleně jednotahově odchycena. Mizerný výkon! Jitka Bauma (1.) prohrává vzápětí a zápas je tak rozhodnut de facto již před prvními tísněmi.

Za stavu %-2% stojí ostatní pozice po první časové kontrole takto.

2. Martin Nečada – pěšec méně v nějaké budoucím koncovce. Hrála se slovanská, Martin měl sice chvíli majoritu a+b proti a na dámském křídle, ale pak něco přehlédl a dámské křídlo se odpěšcovalo. Sodoma hraje tedy na výhru 5 na 4 na král. křídle. Z mnoha možných koncovek je partie zavlečena do dámské. Martin má navíc velmi špatný čas, a tak to tady nevypadá dobře.

3. Ruda Soukal – napínavá střední hra, zdá se nám, že Ruda stojí velmi dobře, avšak partie směřuje do chaotických vod. Soupeř má při malých rošádách 4 na 2 na králkřídla. Ruda tlačí dopředu centrální pěšce.

4. Peter Krasnay - velmi zapeklitá pozice s 6 těžkými figurami, opačnými rošádami (sicilka) a černým pěšcem na d2 a bílým pěšcem na f7. Naprosto nejasno, avšak Cvíčelova pozice působí (na mne) lépe

5. Ivan Krutina - po zápletce je Ivan nucen odevzdat v “koncovce” 2V proti dámě a nestejní střelci jednu věž za postouplého bílého pěšce. Situace ale není beznadějná, pozice je dost zavřená, bílý bělopolný střelec, jako kdyby nebyl a černý pěšec na b2 musí být držen dámou.

8. Anatol Malijevský ztratil v zápletce střední hry figuru, partii sice dotáhl do koncovky 3 lehkých figur, ale soupeř si ponechal nějaké pěšce, takže odpor byl marný.

Stav %-3% vydržel až do závěrečných blicek, avšak generální zázrak se nekonal…

Nejdříve byl udolán v zajímavé dámské koncovce Martin Nečada, špatný čas s projevil, šachy došly, blokáda pěšce na d2 se udržet nedala a koncovka o třech dámách se hrála jen chvíli… %-4%.

Pak alespoň na chvilku zasvitlo sluníčko, protože Peter Krasnay svého silného a obávaného soupeře udolal, v reji 6 těžkých figur mu zasadil mat. Pravda, tah předtím mohl přijít snadno o věž, ale času bylo málo, a únavy naopak hodně. Cenný skalp! V zápětí následovala remízová dohoda u Ivana Krutiny. Jeho soupeř se neměl s dámou proti věži kudy prosadit. 2-5.

V závěrečné blicce Ruda Soukal nedotáhl k výhře dobře rozehranou partii. S jednoznačně lepším časem (zuřivé blicání odstartovalo v okamžiku, kdy Ruda měl 2 minuty, soupeř 0.5 minuty) se nechal nejdříve zavléci do nevýhodné (avšak hratelné) věžovky. Následně si nechal krále zatlačit zpět na 8. řadu a vzápětí přehlédl na 8. řadě triviální mat. Stačilo si dát pozor a soupeř by musel do cca 15 tahů spadnout. A tak místo korekce na přijatelných 3-5 jsme se museli smířit debaklem.

Bohemka ukázala svou (očekávanou) sílu. A DA B? Nezbývá než doufat, že v dalších zápasech se poučíme z chyb a budeme zdravější na těle i na duchu, a také “šachovější”.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024