.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Prohra na Pankráci

DA A prohrála i ve 3. kole ČNL. Favorizované Pankráci podlehla 2%-5%. Partie naleznete v sekci Partie!

Na jednotlivých šachovnicích jsme (až na 1.) ztráceli přibližně 100 bodů, a to se projevilo v závěru zápasu, kdy soupeři z 2%-2% pohodlně dofinišovali třemi výhrami k jasnému vítězství. (na lichých černé)

1. Orság - Doležal 1-0

2. Fajman - Možný 0-1

3. Bauma - Polášek 0-1

4. Němcová - Pešout 0-1

5. Soukal - Petr %

6. Sakař - Vokoun %

7. Sýkora - Pick 0-1

8. Krutina - Plešek %

Zápas dlouho vyhlížel vyrovnaně, zvláště když se Ivanovi Krutinovi ve zcela beznadějné 4V splašila věž (už to byla 3V...) a Král Jirky Pleška se před ní nemohl schovat. Už si bude pamatovat, že má nechat v podobných koncovkách soupeři alespoň jednoho hýbacího pěšce, není třeba brát úplně všechny, proč mít navíc 4 pěšce, když 3 by taky stačily :-)

Obě zbývající remízy byly relativně pohodlné a v žádné z budoucích proher jsem nestáli zle. Snad jen pozice Jirky Baumy se mohla skoro kdykoliv překlopit v jeho výrazný neprospěch. Navíc Milan Orság sebral v typovém Tarraschovi dámu za nějaký materiál a vyhrál. Jenže pak se síla soupeřů projevila. Nejdříve prohrál napínavou partii Petr Fajman, pak došlo i Jirky Baumy k tomu výše zmíněnému překlopení a za stavu 2%-3% zůstala Kateřina Němcová a Petr Sýkora (já).

Kateřina měla v koncovce 2V+J pěšce více, ale je nepříjemně svírána superaktivním koněm soupeře. Moje partie (král.indická) se vyznačovala celou dobu značnou neuspořádaností. Při opačných rošádách a dosti nezvyklých pěšcových řetězcích jsem sebral figuru, abych ji vzápětí vrátil, abych dal mat, který jsem nenašel. Zbytek partie od 30. tahu sehrál můj soupeř zkušeně, několikrát mi názorně vysvětlil, že je schopen dát mat i samotnou dámou (proč rozmotávat ostatní figurky, když dáma stačí, že!). Moje kdysi tak aktivní, mat chystající figurky byly poměněny nebo zahnány zpět a vznikla dámská koncovka s oběma krály pod matem. Jenže soupeř má dámu výrazně aktivnější. Po chvilce tápání našel vyhranou pěšcovku. To už bylo jedno, protože Kateřina prohrála (pravděpodobně nějakým nehezkým obratem) několik minut předtím.

Zápas jsme nakonec prohráli výrazně, avšak zaslouženě. Snad nám štěstí pomůže příště o něco víc!

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024