.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Sokol Plzeň B - DAP A 4,5 - 3,5

První kolo 1. ligy přineslo lichotivý výsledek se silnějším soupeřem, bohužel bez bodu.

Příborský Ivo - Fajman Petr 1:0
Bauma Jiří - Hagarová Zuzana remis
Česal Jaroslav - Němcová Kateřina 1:0
Orságová Silvie - Folk Petr remis
Jaroš Martin - Muroň Miroslav 0:1
Soukal Rudolf - Příborský Marek remis
Šimůnek Aleš - Krutina Ivan 0:1
Rožumberská Jitka - Svoboda Miloš 0:1

Utkání bylo docela dramatické, na první pohled nebylo ani vidět poměrně velký rozdíl v osobních koeficientech (my jsme byli ten papírový otloukánek). Všechny partie byly poměrně složité, žádné ploché remízy se nekonaly.

Petr prohrál po boji, ještě dlouho po partii se vedly spory, zda mohl lépe využít své útočné protišance.

Jirka sice ze zahájení (podle mne) stál hůře, pak ale ve složité "počítačové" koncovce rozehrál své jezdce a dlouho dřel soupeřku (partie se dohrávala jako poslední za stavu 4:3) v trochu lepší koncovce.

Kateřina měla vzhledem k rozdílu ELO a černým figurám asi nejtěžší situaci, nedocenila možnosti soupeře na sloupci d a dostala se do těžké pozice, kterou zkušený soupeř dokázal využít.

Silvie sehrála bohatou partii, kde pořád visely ve vzduchu taktické obraty, nakonec oběma stranám došly figurky a partie skončila smírně.

Mirek měl kliku, extravagantní zahájení mohlo záhy skončit chytáním černěé dámy, soupeř ale nenašel ten správný postup a tak černý přežil, navíc posléze bílý v časové tísni přehlédl vazbu centrálního pěšce a byl připraven o pěšce f5, pak o pěšce e4 a g5 a nakonec o celý bod. V analýzách po partii se ukázalo, jak málo toho viděl černý a jak mnoho bílý, bohužel pro bílého černý své málo viděl rychle.

Ruda dostal brzo dvojici pěšců (bílých !) na d5 a e6, ale ti sice na jedné straně svazovali černou pozici, na druhé straně byly předmětem útoku. Rudovi se podařilo získat pěšce, pak ale došlo k hromadným výměnám a pozice skončila remízovou koncovkou.

Ivanovi jsem po nepovedeném zahájení nedával velké šance (Sd6 při pěšcích na e5 a d7 není v otevřených hrách vizitkou úspěšné strategie v zahájení), ale bílý reagoval měkce a postupně ztrácel výhodu, až se situace zcela otočila. Ivan už šanci nepustil.

Jitka spadla do teoretické varianty a tak trochu nevěděla co s pozicí. Ve střední hře paksoupř postupněposouval své figurky k lepším zítřkům, zatímco Jitce se nepodařilo najít dostatečně průkazné argumenty (já jsem je v popartiové analýze také neviděl, byť pozice jistě skrývala mnoho možností. Závěrečné přehlídnutí věže na výsledku již nic nezměnilo.

Autor: Mirek


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024