.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Banská Štiavnica, Mezinárodní mistrovství Slovenska

... za účastí hráčů DA Praha

Letošní letní turnaj pro hráče DA proběhl druhý červencový týden ve Slovenské republice, přímo v jejím středu, v Bánské Štiavnici. Zúčastnilo se ho několik DA borců, bohužel nepadl absolutní rekord v účasti, protože Miloše Sakaře zadržely v Praze neodkladné pracovní záležitosti a Jirka Matyska sice turnaj rozehrál, avšak po 4. kole se musel vrátit z vážných rodinných důvodů domů.

Obvyklou čtveřici letních šachistů (Radim Pospěch, Ivan Krutina, Martin Nečada, Petr Sýkora) doplnil jako nováček Jirka Bauma.

Po společensko-kulturně-turisticko-gastronomické stránce se jednalo o famózně vydařenou akci, navíc okořeněnou nádherným (možná až moc) počasím. Pokud vám nic neříkají termíny: Sitno, Počúvadlo, Banské múzeum v prírodě, Vtáčník, Pulcárium, Kačacie prsá, Taghliatele dle šéfkuchára, Ríchnovská jazera, Dekýš, zemiakový nákyp, Starý/Nový zámok a brynzové halušky, pak vězte, že jste velmi ochuzeni!

Šachově se však nedařilo. Jediný, kdo po celý turnaj odváděl dobrou práci byl Jirka Bauma, který odehrál skoro všechny partie na předních stolech a ziskem 6 bodů se umístil na 19. místě (114 startujících). Jeho aktuální herní styl je zajímavou směskou tvořivého přístupu, takřka nekonečné trpělivosti a zdravé skepse. Jirka hráče nad 2300 povětšinou přehrával, v obtížných pozicích se udatně držel a jen dvakrát se mu dění na šachovnici vymklo zpod kontroly.

Ostatní se nedobabrali ani k 50% procentům, což je velké překvapení především u Martina Nečady (3%, 89.), který nenavázal na výborný výsledek z letošních družstev a v závěrečných kolech zcela odpadl. Jeho taktika z posledních let (“něco málo vyhrát a zbytek zremizovat”) naprosto zkolabovala, i když se zdálo, že po výhře ve 2. kole fungovat bude. Jenže Martin neudržel takřka žádnou černou pozici, přehlédl i jednotahové vidle a nechal se v závěru porážet jako slepé telátko.

Zbývající hráči (Pospěch, Krutina, Sýkora) se umístili plus mínus u svého startovního čísla, avšak po rozdílných výkonech. Radim Pospěch (4, 77.) odehrál dobrý turnaj, odvezl si macatý a řádně zakrvavený skalp hráče s elem 2328, avšak následné tři nuly se silnými hráči v řadě ho srazili do šedého průměru. Radim nejvíce doplatil na syndrom “roztahaného startovního pole” (v turnaji byli jak hráči 2400, tak i 1800), a hrál povětšionou buď s těmi o cca 200 silnými nebo naopak o 200 slabšími.

Ivan Krutina (3%, 86.) byl několikrát nepříjemně vyrušen a vyvlečen ze své remízové sluje. Po výhře ve 2. kole nastoupil proti dvěma silným hráčům, prvního stačil pečlivou hrou odremizovat, druhého bohužel nejenže po výborném výkonu neporazil, ale “vyhrávající” kombinace nevedla k velkému překvapení obou hráčů a mnoha diváků ani k remíze. Po této nehodě už Ivan raději skoro nic nepodnikal a na výsledku je to znát.

Já (Petr Sýkora) odvrátil ostudu výhrami v posledních dvou kolech. Po očekávané prohře se silným rumunským hráčem jsem (2. kolo) ve vyhrané pozici se slabým hráčem dával dvoutahový mat, který nebyl a zůstal u naprosto rozbitého koryta (mat není a všechno visí…). V sérii 5 partií s dětmi jsem si nevedl jako Herodes. Výsledek 2(5) z této mateřské školky je ještě velmi lichotivý, protože Danielka byla skutečně slaboučká a Andrej se nechal po (ne)šťastné prstové chybě porazit bez odporu.

Jirka Matyska odehrál jen první 4 kola (1,5) a musel odcestovat domů.

V turnaji zvítězil Róbert Tibentský.

Podrobné výsledky.

Oficiální stránky turnaje

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024