.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Viktoria A - DA C 5-3

Zázrak v posledním kole se nekonal a družstvo C opouští po 2 letech Přebor.

Výsledky z posledního kola, které se hrály před naším utkáním, nám dávaly ještě teoretickou naději na záchranu, v podobě výhry 7-1. Protože všem nám bylo jasné, že takový výsledek nelze dosáhnout, nenastoupili k utkání ani P.Pták, který učil, ani M.Muroń, který by hrál jen v případě reálné naděje na záchranu.

Přesto celé družstvo začalo utkání nesmírně bojovně. Např. Martin Doležal svolil Volžský gambit, Jára Novotný hrál královský gambit s obětí figury, ale varianta má "malou díru", můj soupeř v mém oblíbeném e6+b6 zvolil nejostřejší variantu, kdy jeho pěšec v prvních 9 tazích putuje po e2-e4xf5xg6xh7xg8 a staví si druhou dámu v okamžiku, kdy první sebranou figurkou na šachovnici je černý jezdec na g8. Že je to varianta ostrá se ukáže vzápětí, protože Jandečka se vzdává jako první ještě dlouho před první časovou kontrolou. Co se děje v hrací místnosti další půlhodinu nevím, protože odcházíme partii analyzovat a tak se ke mně jen donášejí útržkovité zprávy: Nejprve přijde pomoci s analýzami Soukup a přináší zprávu, že už nemůžeme ztratit ani půlbod:Kout-Soukup 0-1. Potom prchá z budovy Radimův soupeř: Pospěch-Mičánek 1-0 a následně o údělu družstva rozhodují partie Paulovič-Bernášek 0-1 a Novotný-Klicnar 0-1. Járův soupeř asi díru nenašel, nevzal však obětovanou figuru, ale nakonec mu zbyl vzdálený volný pěšec a Jarda za něj musel dát koníčka, to však už v koncovce nelze nazvat obětí.

Zbývající partie se dohrávají jen z povinnosti a tak jen pro úplnost:

Burdík-Doležal 1/2

Pirklová-Rada 1/2

Kotrba-Rada 1-0

Po skončené sezoně bych si dovolil jako odstupující kapitán (po sestupu je potřeba nalézt viníka a vyvodit důsledky, a tak se dobrovolně po asi 20letém kapitánování vzdávám této funkce) malé zhodnocení.

Pavel Pták na 1.desce byl určitě velkým přínosem. Bylo na něj vždy spolehnutí, s naprostou jistotou vyautoval skoro vždy nejsilnější hráče soupeře.

Martin Doležal na 2. desce patří určitě mezi TOP10 hráčů celé soutěže. Jako jediný z nás, kteří jsme odehráli víc partií, neprohrál ani jednu. Škoda jen, že nemůže nastupovat častěji.

Na Igoru Němcovi se projevila dlouhá přestávka v praktickém šachu. Jeho repertoár zahájení však na soupeře platil i černými, kterýnmi odehrál skoro všechny své partie, potom však právě asi malá praxe zapříčinila, že se mu nikdy nepodařilo velmi dobré pozice dotáhnout do vítězného konce. Nejvíc asi mrzela partie na ASIXu, kdy nenašel dvoutahovou výhru.

Zdeňku Koutovi se letos vůbec nedařilo. Oproti loňsku, kdy hrál na první šachovnici a mnoho soupeřů s ním mělo velké problémy, se mi letos zdálo, že partie staví od zahájení špatně a prohrával téměř bez odporu.

Mě (Jiřímu Matyskovi) se docela povedla první polovina soutěže, potom však přišla serie 4 partií černými (dohromady s druhým družstvem USK, kde jsem hostoval, to bylo dokonce 7 partií v řadě černými) se samými nulami, z nichž 2 byly asi zbytečné. Nejvíc mrzí prohra na ASIXu, kde jsme tak ztratili už téměř vyhraný zápas.

Partie Jardy Novotného se mi hodnotí hrozně těžko, protože Jarda hraje naprosto jiným stylem, skoro se mi chce napsat blickařským, nežli já a nedovedu posoudit, jestli nepřekračuje míru rizika příliš (nemám teď na mysli poslední utkání, kdy povinnost bojovat k takovému boji přímo velela).

Honza Rada hrál své typické klidné partie s dobře propracovaným zahájením. Potkala jej stejná šňůra černými jako mne, ale vyšel z ní velmi dobře. Jeho největší slabinou, která byly mnohdy příčinou bolení hlavy i břicha ostatních členů družstva, je dlouhé přemýšlení i v dohrávce partií, kdy má mnohem horší čas nežli soupeř.

Hvězdou družstva byl letos Radim Pospěch, který jako jediný z těch, co odehráli většinu partií, se dostal nad 50%. Má tak dobře rozehraný výpočet prvního FIDE ELA, teď by to ještě chtělo pokračovat v nějakém letním turnaji, aby si FIDE ELO uhrál. Pokud by pokračoval ve svých výkonech, tak lze očekávat, že mu jej spočítají vysoko nad 2100.

Z náhradníků si zaslouží pochvalu ještě Mirek Moroň, který vůbec nechtěl kvůli rodině hrát, nakonec nastoupil v utkáních, kdy jsme hráli s ostatními ohroženými družstvy a kromě utkání s Vršovicemi odvedl to, proč jsme ho družstva napsali.

Ostatní náhradníci odehráli zhruba to, co jsme od nich čekali.

Na závěr chci ještě vyzdvihnout organizační přínos Járy, který na mnoho utkání zajistil sestavu a navrhuji jej na příští léta na funkci kapitána C. Já se snad již konečně odstěhuji za Prahu a co bude se mnou se tak teprve uvidí.

Všechny Vás zdraví Jirka.

Autor: Matyska


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024