.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B – Viktoria B 4-4

Milosrdná a nezasloužená remíza. DA B tak končí soutěž na 8. místě.

V posledním kole a v posledním zápasu soutěže si sestupující, neodvratně poslední Viktoria B chtěla zahrát a my jsme mohli výhrou dosáhnout na superlichotivé 5. místo. Prohra i remíza by nás posadila na místo 8. Na poslední chvíli se omluvil Peter Krasnay, sice obětavě zaskočil Lukáš Fikr, avšak zadní polovina týmu se opět nevýhodně posunula. Ivan Krutina a Honza Červenka opět zasedli k černým kamenům, já (Petr Sýkora) a Miloš Sakař k bílým. Letos opravdu počet pravděpodobnosti u nás čtyřech selhal, a to tak že totálně.

 

 

bílé

černé

Sakař

9

1

Krutina

1

7

Sýkora

9

2

Červenka

2

8

A to ještě Ivan dvakrát černými beze hry kontumoval…

Zápas jsme pojali velmi vlažně, konec sezóny se projevil snad až příliš drasticky. Nedlouho po časové kontrole nám zbyly za stavu 2%-3% dvě koncovky, obě bez pěšce. Takže výsledná remis je spíše zázrak než cokoliv jiného.

Na lichých má DA černé.

1

Bauma

2166

Koubek

2181

%

3

Soukal

2162

Umanec

2136

1*-0*

2

Nečada

2138

Koubek

2153

%

4

Sakař

2104

Kopecký

2284

0-1

5

Krutina

2073

Trnka

1925

%

6

Sýkora

2069

Kalousek

1956

%

7

Červenka

2040

Koubková

2076

0-1

8

Fikr

1891

Krutina

1985

1-0

Rozehrány byly partie povětšinou nudné, ze strany DA B nebojovné, hrané “jakoby” z povinnosti, podle toho to také dopadalo. Paradoxní je, že jediný člověk, který se do partie vrhl s entuziasmem, Miloš Sakař, byl nakonec nepěkně vytrestán.

Ještě před dovršením kontumace pro Rudu Soukala 2. remizuje Martin Nečada 3, který si pod svém vyložil pokyn kapitána, že je možné partii kdykoliv zremizovat. Od remizového rozhodnutí ho neodradila ani dlouhá řádka nul v soupeřově výsledkovnici. 1%-%.

Následovala remis Jirky Baumy 1. Z povzdálí se nám zdálo, že se v partii skoro nic nedělo, možná tam účinkovaly nějaké spodní proudy , možná tam kypěla nějaká dramata, ale velmi záhy stojí na desce střelcovka, jejíž tupost je očividná. 2-1

Tendence zbývajících partií je spíše ve směru: zhoršuje se to. Potvrdil ji ještě před časovou kontrolou Honza Červenka 7., který od své soupeřky dostal strašlivě naloženo, slabá bílá pole u jeho krále si slečna Koubková pronajala jako široké korzo, útěk před matem na pole e6 nepomohl. 2-2.

Po časové kontrole remizoval Ivan Krutina 5, kterému se nechtělo v koncovce V+J riskovat. Z nějakého dámského gambitu povstali bílí volní pěšci ve středu a černí volní pěšci na dámském křídle. Ivanova mírná povaha nedovolila nějaké proměňovací závody, něco se poměnilo a remis je zřejmá. 2%-2%

I když všichni diváci sledující partii Miloše Sakaře 4 tvrdili, že stojí obtížně, protože nebezpečně, tak Miloš hraje optimisticky pozici D+V+J proti D+V+S na výhru, sice chvílemi hrozí soupeři matem zjevným, chvílemi skrytým, avšak katarze je děsivá. Skrytý mat dostává Miloš. 2%-3%

Za tohoto krajně nepříznivého stavu je 5. místo ztraceno. Lukáš Fikr 8 už ztratil poziční výhodu, se kterou šel do koncovky 2V+J. Navíc ztratil i pěšce a pozici by mohla zachránit jen soupeřova chyba (snad ve spolupráci s jeho mizerným časem). Moje partie (Petr Sýkora) 6 byla hrubým násilím mého mladého soupeře zavlečena z Anglické do dámského Tarrasche, což se mi za můj dlouhý život stalo poprvé. Na konci zahájení jsem obětoval dva pěšce se zjevnou kompenzací, která však pouze vyústila v to, že jsem oba pěšce dobral. V asi rovné pozici jsem se mohl spolehnout na jediné plus, špatný soupeřův čas. Už se zdálo, že mi v těžké tísni nastavil figuru. Na poslední chvíli jsem naštěstí prohlédl jeho bídáckou lest, figura je nesebratelná, pro triviální mat. Po tomto krušném okamžiku partii převádím do koncovky V+S+4P s lepším králem. Její remízovost je naprosto zřejmá, zvláště po mých dvou slabých tazích. Obětuji sice ještě pěšce na dámském křídle, bych mohl prolézt králem na g6 a černý král na g8 by mohl dostat mat, jenže soupeř je obezřetný, a pěšce vrací a mého krále nikam nepouští.

Stav je stále 2%-3% a zápas tedy očividně prohraný. Avšak zázraky, v tomto případě z hlediska celkového umístění DA B zcela zbytečné, se dějí. Lukášův soupeř přehlíží naprosto triviální mat, a poté, co vyměním věže do naprosto tupé střelcovky, je knihován výsledek 4-4. Sezóna končí právě včas!

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024