.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

OAZA A - DA C 4-4

Vystřiženo jak z hororu, bohužel se stejně špatným koncem.

Na nejdůležitější utkání v boji o záchranu se obě družstva dostavila v nejsilnějším složení. OAZA v základní 8, my jsme povolali Mirka a Martina a kdo vypadne ze sestavy trochu nečekaně vyřešil Igor, když jsem se v úterý ve 3 hodiny odpoledne dozvěděl, že je na Moravě, takže jsem musel nastoupit já, i když jsem celý týden s tím nepočítal.

Obě družstva si uvědomovala důležitost zápasu, a tak začátek probíhal v relativním poklidu, nikomu se nechtělo hrát žádné varianty na ostří nože. Ovšem obhlídka po hodině a půl hry se mi příliš nazamlouvala. Pozice s černými figurami vypadaly dost zle: Pavel Pták na 1.desce si nechal udělat v přijatém dámském gambitu izolovaného volného pěšce na c sloupci a brzy o jednoho z těchto pěšců přišel. Zdeněk Kout na 3. stál dost nepohodlně. Járově sicilské na 5. jako obvykle nerozumím, neb sicilka je pro mne spíš španělskou vesnicí, ale od pohledu se mi to taky moc nelíbí. S černými stojí dobře snad jen Radim. Suma sumárum 3x minus 1x plus. Nezdá se mi, že bychom bílými tuto ztrátu docela kompenzovali. Na 2. stojí Martin Doležal vyrovnaně, já jsem na 4. i po brzké výměně dam soupeře silně svázal snad po všech možných sloupcích i diagonálách, ale nic konkrétního není v dohledu, Honza Rada stojí vyrovnaně a Mirek velmi dobře. Mirkova pozice v jednu chvíli by si zasluhovala diagram: otočím se od své šachovnice a mrknu na 8. desku, kde vidím černého koníka na a1. Říkám si, že asi Mirek obětoval kvalitu. Potom vstanu, podívám se na celou šachovnici a ejhle-Mirek je i nadále majitelem obou věží, dokonce v tu chvíli není na šachovnici nic sebráno, ani jediný pěšec. Skutečně kuriozní podívaná.

Zářezy na pažbu svých imaginárních zbraní si borci začnou dělat brzy po té. První ztrácí figuru Zdeněk. Nutno podotknout, že Kateřinu Němcovou jsem viděl za sezonu hrát asi 3x, včetně její výhry s Rudou Soukalem, a zdá se mi, že hraje mnohem silněji nežli je její současné ELO 2136. Když vzápětí vidím podepisovat formulář i na 1. šachovnici, tak se docela leknu, že prohráváme už 2-0. Naštěstí se však ukáže, že se podepisuje smírný výsledek, neboť jak se shodují oba hráči, má černý (Pavel Pták) za ztraceného pěšce zcela postačující kompenzaci. O poměrně rychlé vyrovnání se zaslouží Mirek, který soupeře přesvědčil, že odevzdaný pěšec byl skutečně obětován a před drtivým útokem se černý král neměl kam ukrýt. Nečekaný obrat v zápase nastane za chvíli na 2.šachovnici, kde Volák nastaví figuru. Vedme 2.5-1.5 a blíží se kontrola. Před ní ještě vyrovná stav Jára, který nějak prohraje. Potom dostávám pokyn, že remis bude stačit, neboť je vyhraný Radim a zbývající 2 partie jsou asi vyrovnané. Po zkušenostech z ASIXu tedy hned nabízím remis. Soupeř sice promyslí většinu svého zbývajícího času, ale nakonec se rozhodne pokračovat, možná i proto, že Radim mezitím zaknihuje výhru.

Po kontrolách se tedy hraje jen moje a Honzova partie. Já jsem sice někde soupeře vypustil z vazeb, ale nejhorší bylo, že jsem neviděl jeden obranný tah v okamžilu, kdy jsem si myslel, že si udělám děsného volného pika na d6. Partie přešla do koncovky V+S:V+S v níž jsem stál pasivně a soupeř své aktivity využil k hrozbě brzkého získání pěšce. Naštěstí se mi podařilo všechny jeho pěšce od sebe roztrhnout a v okamžiku, kdy partie spěla nezadržitelně k materiálu V+P:V+P konečně souhlasil s remisou. Vedeme 4-3 a nezdá se, že by Honza měl prohrát. Na šachovnici mají obě strany dámu a věž plus 6pěšců, Honza má navíc volného krytého Pf5 a jasný pokyn, že stačí remiska třeba i opakováním tahů.Jedniná nepříjemnost je čas: 4 minuty proti soupeřčině 17 minutám. Po chvíli se ještě vymění věže, takže hrozba matu se silně změnšila Bohužel v pozicích, kdy všichni čumilové se shodují, že je úplně jedno, kam po šachu ustoupí bílý král, protože černá nemůže kvůli hrozbě věčného šachu udělat nějaký neutrální tak, Honza zbytečně dlouho přemýšlí a čas na jeho hodinách dál mizí neuvěřitelně rychle. Nakonec si černá jde opakováním šachů po 1.a 2.řadě pro pěšce a2.Kdyby bílý po jakémkoliv šachu po 2.řadě v tu chvíli ustoupil králem z g2 na h3, tak by černá nemohla v dalším tahu šachovat a partie by asi skončila toužebným věčňákem. Tragické rozuzlení přijde v okamžiku, kdy čarná sebrala Pa2 se šachem. Honza uchopí svou dámu a chystá se začít s ní šachovat. Soupeři oprávněně protestují, že je bílý v šachu, navíc musí hrát dotknutou figurou, tj. dámou, kterou musí představit a po výměně dam zůstane černé v pěšcovce jeden píšek navíc, což pohodlně stačí k výhře.

Docela si dokážu představit, co Honza asi cítil, protože něco podobného se mi stalo na ASIXu. Bohužel ty 4 zápasové body ztracené v těchto dvou zápasech, nás skoro jistě odsoudí do role sestupujícího. Zároveň je si však třeba uvědomit, že za družstvo hraje 8 hráčů a nikdy nejde prohru svalovat jen na jednoho, vždy se o ni "zaslouží" všichni, kteří ten večer prohrají nebo třeba i remizují "vyhranou" pozici.

Pro úplnost ještě přehled výsledků:

1.Pták 2130  - Vedral 2265       1/2

2. Doležal 2283 - Volák 2173    1-0

3. Kout 2080 - Němcová Kateřina 0-1

4. Matyska 2076 - Čmiko 2106  1/2

5. Novotný 2020 - Strnad 2080   0-1

6. Rada 2033 - Němcová Kristýna 0-1

7. Pospěch 2022 - Forman Miroslav 1-0

8. Muroň 2207 - Tyle 2040         1-0

Autor: Matyska


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024