.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B – Viktoria A 3-5

Zasloužená a milosrdná prohra.

Viktoria A je silný a poctivě se scházející tým. Jakousi podivuhodnou shodou náhod prohráli prvních 6 zápasů, pak se vzpamatovali a štěstěna jim ukázala vlídnou tvář. V zápase s DA B vyhráli počtvrté za sebou a udělali (asi) rozhodující krok k záchraně. Zápas vyhlížel napínavě a vyrovnaně jen do prvních tísní. I stav se zdál vyrovnaný –2,5:2,5. Jenže tři zbývající partie už byly buď v naprostých troskách, nebo v troskách a nebo ve značném nepohodlí. Zápas skončil ještě před úderem časové kontroly, takže jsem se naštěstí dlouho netrápili. Výsledek je pro nás docela příznivý, protože některé prohry by si “zasloužily” výživnější skóre než 0-1. Naštěstí šachy nejsou moderní gymnastika nebo skoky do vody, takže i ta nejostudnější prohra je ohodnocena právě jen a jen konstantou “0-1”.

Na lichých má DA bílé.

1

Bauma

2166

Táborský

2224

1-0

3

Soukal

2162

Burdík

2184

0-1

2

Nečada

2138

Soukup

2140

%

4

Krasnay

2071

Jandečka

2173

%

5

Sakař

2104

Klicnar

2170

%

6

Krutina

2073

Pirklová

2139

%

7

Sýkora

2069

Kotrba

2162

0-1

8

Červenka

2040

Vohnout

2012

0-1

Rozehrány byly partie bojovné a oku lahodící, některé se vyznačovaly určitými neuspořádanými rysy a nic nenaznačovalo, že zápas bude vlastně nevzrušivý, až plytký.

Starosti s rovnou pozicí v 8. tahu vyřešil Miloš Sakař 5. tak, že nabídl remis, odvolávaje se na silného soupeře. Klicnar se na hodinu zamyslel a pak remis vzal. V té době už tři DA borci stáli pochybně, až zoufale (trochu předběhněme, jsou to opravdu ti tři nešťastníci s nulou). A tak bylo jasné, cui bono tato remis.

Do remízy partii dovalil i Ivan Krutina 6., který ze zavřené španělské přešel do koncovky V+J proti V+S, jeho koník sice stál aktivně, avšak toto bohatě kompenzovala Ivanova neaktivní, přesněji: bídná věž. Tedy – remíza bez vážných příhod, jak to Ivan umí.

Třetí remis vytryskla z velmi zajímavé partie Martina Nečady 3., po experimentálním zahájení (černý natahal 3 pěšce: b5-c5-f5 a ostatními dlouho nehrál, Martin vystrčil dámu a koně a ostatními figurkami skoro nehrál) se zdálo, že Martin získá po dočasné oběti pěšce vrch, jenže pak se to nějak zvrtlo, zdálo se že má vrch soupeř a pak náhle remis, po soupeřově chybě, kdy mohl možná mít navrch Martin. 1%-1%.

Pak následovala rychlá výměna výher-proher na prvních dvou šachovnicích. Zatímco Jirka Bauma 1. se velmi pochlapil, tuze soupeře svíral a pak se mu vrhl na krále. Skoro nic jsem nezahlédl, ale kuloáry špitaly něco o matu. Pěkný, avšak osamělý úspěch. Oproti tomu Ruda Soukal 2. nenavázal na předešlé výhry a už ze zahájení stál, řekněme, nepohodlně, králem musel přelézt přes f7 na g8, věž na h8 mu uvázla, pozice zprvu vykazovala určitou míru děrovitosti, avšak díry se postupně prohlubovaly, až se to sesulo celé. 2%-2%.

Do časových tísní šly dvě partie bez pěšce a jedna partie s jasnými vyhlídkami na matový útoku (soupeře). Vše skončilo velmi rychle, ještě před 30. tahem. Nejdříve jsem byl odpraven já, Petr Sýkora 7. Tomáš Kotrba sice přemýšlel v zahájení dlouho a úporně, ale vymyslel to správně. Odebral obětovaného pěšce, hrálo se něco mezi slovanskou a Rétiho (já hrál Rétiho, Tomáš slovanskou). Kompenzaci za pěšce jsem velmi rychle promrhal ve vyumělkovaných (rozuměj: nesmyslných) převodech. Místo toho, abych zahrál tah, po kterém bych (stále bez pěšce) alespoň obsadil centrum, tak jsem na sebe nalákal černé figury tak zdařile, že jsem začal všechno ztrácet. 22 tahů, a ani to nebolelo!

Vzápětí po mně zdechává i Honza Červenka 8., asi mat, nebo nějaké těžké ztráty, nebo obojí, nebo možná něco jiného. Pouze vím, že jeho černá pozice už byla nějaký ten tah v rozkladu. 2%-4%.

Za rozhodnutého stavu je dána poslední partie za remis, Peter Krasnay 4. má už dlouho pěšce méně, a kompenzace z rané střední hry se už vypařila. Neviděl jsem závěrečnou pozici, ani děje předtím, ale kuloáry špitaly něco o daru z nebes. Zaokrouhleno: 3-5

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024