.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Lokomotiva A – DA B 2-6

Tato drtivá výhra nám zajistila udržení.

Tedy přesněji, jen shoda mnoha nepříznivých událostí by nás mohla uvěznit na sestupové příčce. V zápase se silnou Lokomotivou, která se až do tohoto debaklu prala o postup, nám vyšlo skoro vše. Smůlu, tedy přesněji tzv. “smůlu”, kterou jsme trousili v předešlých zápasech, jsme nechali nalepenou na soupeřových figurkách.

Na lichých má DA černé.

1

Bauma

2166

Větrovský

2240

0-1

3

Soukal

2162

Blümel

2252

1-0

2

Nečada

2138

Benda

2166

1-0

4

Sakař

2104

Rozkovec

2184

1-0

5

Krutina

2073

Růžička

2145

%

6

Sýkora

2069

Bechyně

2127

%

7

Červenka

2040

Kamlach

2123

1-0

8

Fikr

1891

Pavlíček

2134

1-0

Pro popis tohoto zápasu se prostá próza příliš nehodí, patřičné by bylo zhudebnění v Molto Vivace, ale to nedokážu, tak si to přimyslete!

Zápas od začátku nabral nečekaný a pro nás velmi vítaný lineární průběh, ostatně v malé, leč útulné lokomotiví hrací místnosti se nám vždy dařilo. Po hodině nikdo nestál špatně, pokud někdo postavil něco nejasného, tak měl alespoň lepší čas. Dvě partie stály už po zahájení nadějně, až velmi nadějně: Martina Nečady 3. a moje (Petr Sýkora) 6.

Pircka Martina Nečady 3. se povedla, v jedné ze základních variant má Martin připraveno nečekané překvapení, které soupeře vždy zavaří, tentokrát ještě na konci zahájení Martin odebral čistého pěšce a mohl optimisticky hledět do koncovky. Na tu nedošlo, protože soupeř, už v tísni neustoupil napadenou figurou, napadl figuru Martinovi, ten s ní uhnul se šachem a soupeř se vzdal. Takto to vyhlíží jednoduše, ale je za tím dost velká porce poctivé Martinovi dřiny, který se touto výhrou neodvratně postavil do pozice “sluníčko týmu”. 1-0.

Pak nastali časové tísně, tito jsme přežili v mnohem lepším rozpoložení než Loko a hnedle po překonání bariéry 30. tahu byly zaknihovány další příznivé výsledky.

Nejdříve vyhrál Honza Červenka 7., který nacpal v zavřené španělce do soupeřova chřtánu dosti otrávené pěšce, který stál soupeře figur. Pozice i poté byla docela dynamická, Honza asi mohl hrát “tak trochu na mat”, ale zvolil si koncovku s figurou za 2 pěšce. Soupeř záhy po 30. tahu uznal zbytečnost svého snažení. 2-0

Vzápětí triumfuje Lukáš Fikr 8., který v napínavé a zamotané partii přežil dost děsivou tíseň a po částečném uklidnění měl 2 figury za věž a ještě k tomu něco pěšců. I zde se dlouho nehrálo 3-0.

Pak se stroj na body trochu zasekl… Remízkou jsem přispěl já, Petr Sýkora 6. V zahájení jsem soupeře mírně přehrál, a po chvilkové oběti figury dosáhl v 16. tahu velmi nadějné otevřené pozice s 6 těžkými figurami, černopolnými střelci a černým králem uvízlým v centru. Soupeř však předvedl úpornou obranu a vyměnil dámy (i když i pak nebyl jeho král příliš v dbalkách, na nějaký třeskutý mat už to nevypadá). Sebral jsem pěšce a těšil se, co bude soupeř v tísni hrát za tahy, když skoro žádné nemá… Bohužel jsem neviděl zákeřné uzavření své do té doby tak aktivní věže a nastala panika. Naštěstí se mi podařilo rozehrát krále a přejít v oboustranné značné tísni do naprosto nejasné koncovky S+4P (efgh) proti V+2P(b-h). Jarda Bechyně se ukázal jako praktik a bezodkladně nabídl remis, kterou bylo nutné vzhledem k vývoji zápasu přijmout. 3,5-0,5

Nastává úporné čekání na rozhodující gól.

Jirka Bauma 1. stojí asi vyrovnaně, možná mrně nepohodlně a bude se hrát nějaká koncovka.

Ruda Soukal 2. rozehrál (tedy spíše jeho soupeř) velmi nestandardní zahájení, figurky se od prvních tahů uhnizďují na velmi netradičních polích, a po 30. tahu není příliš jasno, těžké figury, nestejní střelci a opačné rošády v poměrně zavřené pozici.

Miloš Sakař 4. několikrát nutí soupeři remis, ale hraje se dále, a po 30. tahu není příliš jasno, těžké figury, stejní střelci a dynamické pěšcové řetězce.

Ivan Krutina 5. udržel zavřenou španělku, vše směřuje do nějaké koncovky se symetrickými pěšci, podle všeho bezpečná remíza.

Rozhodujícím šutérem byl tentokrát Ruda Soukal 2. Partii rozhodl pěkný odtažný šach, který stojí za popis. Motiv: černý král na b8, dáma h7 kryje střelce d3, který je “planě napaden” bílou dámou z d1. Bílý má střelce na g3 a pěšce na f4. Tahem f4-f5!! Dostává černý král šach střelcem, je překryta diagonála d3-h7 a po ústupu krále z b8 by bylá dáma dobrala nekrytého střelce d3. A tak Ruda potvrdil stoupající formu a završil zápas: 4,5-0,5

Zanedlouho zremizoval Ivan Krutina 5. v rovné střelcovce není o co hrát. 5-1

Snaha o korekci debaklu vyšla našim soupeřům jen napůl. Jirkovi Baumovi 1. se na prahu koncovky pozice zhoršila, soupeř pohlídal sice pěkné, avšak průhledné triky a přešel do dámské koncovky s pěšcem více, a protože bílá dáma byla dost drze aktivní, asi nebyl pro Michala Větrovského problém si vyhlédnout nějakou pěšcovku. 5-2

Zápas završil Miloš Sakař 4., který skvěle využil (tak trochu) křečovité hry Hynka Rozkovce, zamotanou věžovku s několika volnými pěšci po soupeřově průlomu dobře spočítal a na závěr byli jeho pěšci o půltah rychlejší, což stačilo k vyhrané pěšcovce. 6-2

Nečekané a navíc drtivé vítězství. Jak hojivá náplast na předešlá bebí.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024