.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B – Kobylisy B 3%-4%

Tato těsná prohra nám důkladně komplikuje závěr soutěže. V sekci Partie naleznete 3 žemčužyny.

Kdybychom, opakuji ten velmi silný kondicionál: KDYBYCHOM BYLY BÝVALY Kobylisy pokořili, pak bychom nejen zaparkovali definitivně v klidném středu tabulky, ale navíc bychom citelně pomohli našemu Céčku, které by se mohlo prát právě s Kobylisami o záchranu. Prohra v tomto zápase znamená, že budeme muset minimálně jeden, spíše však dva zápasy vyhrát, a kdo nás čeká? Silná, odbržděná Lokomotiva a obě dvě o naději bojující Viktorky. Žádná radost: krušný závěr sezóny. Protože sestupovat budou 3 možná dokonce 4 týmy.

Soupeřům šlo o velmi důležité body a tak se dostavili v silném složení. Nás, pod tíhou zimy úpící, opustil dočasně Ivan Krutina, nechť ho egyptské slunce příliš nespálí, aby čil a zdráv narukoval do dalších bojů…!

Na lichých má DA bílé.

1

Bauma

2166

Döring

2250

0-1

3

Soukal

2162

Čihák

2086

1-0

2

Nečada

2138

Janda

2128

%

4

Krasnay

2071

Routner

2114

0-1

5

Sakař

2104

Hoffmann

2104

%

6

Sýkora

2069

Stejskal

2120

%

7

Červenka

2040

Žďánský

1984

%

8

Fikr

1891

Kovář

2015

%

Pro popis tohoto zápasu se prostá próza příliš nehodí, patřičné by bylo elegické distichon, ale ten neumím, tak si ho přimyslete!

Začněme od konce: Zápas vyústil v “nedokončené” deja vú. Loni jsme v Kobylisech remizovali 4-4, když závěrečné dorovnání jsem provedl já (Petr Sýkora) výhrou ve věžové koncovce. Nyní za stavu 3-4 opět zůstala má partie, opět ve vyhrané věžovce (volný a-pěšec s odřízlým králem soupeře), avšak deja vú se nenaplnilo. V závěrečné blicce jsem si počínal (jemně řečeno) nekoordinovaně, nějak jsem nebyl schopen figurky a mysl naladit na vyhrávající postup, a povedlo se mi nastavit věž. “Naštěští” předešlá věžovka byla tak vyhraná, že s věží proti pěšci soupeř musel remizovat. Takže zápas neskončil mou naprostou ostudou, pouze ostudou.

A přitom to začalo tak krásně. Rudovi Soukalovi 2. se partie konečně vydařila, ze střední hry plynule přešel do věžovky, zahlédl jsem jak bere druhého pěšce, a pak už se dlouho nehrálo. Vzápětí remizoval Martin Nečada 3, který sice rozehrál milovanou vyhrávající variantu, avšak pak na něj soupeř nějak obchvatem naskočil a nabídl remis, dlouhé váhaní nenastalo, ostatně zápas vypadá dobře a Martin nechce riskovat. 1%-%.

Jak vyhlíží zbytek v rozehraných středních hrách?

1. Jirka Bauma má pěšce více a jeho figurky stojí od pohledu aktivněji, i když před několika tahy to tak dobře nevypadalo… Jediným zádrhelem by mohl být odkrytý bílý král na vyprázdněném dámském křídle, ale dámy už byly vyměněny, není se čeho bát.

4. Peter Krasnay rozehrál složitou střední hru, hra se mu daří, avšak má horší čas.

5. Miloš Sakař v koncovce V+S mírně trpí, avšak symetrické postavení pěšců nedává černému příliš nadějí na rozhodující výhodu, to by to musel Miloš ještě sem tam pokazit.

6. Petr Sýkora. Podařilo se mi ještě v zahájení soupeři docela názorně vysvětlit, že takto se bílými králindická hrát nemá. Jednoduchá zápletka mi přinesla do koncovky 4V plus nestejní střelci čistého pěšce a k tomu aktivní naprosto pohodlnou hru. Co chtít černými v 20. tahu více?

7. Honza Červenka má volnější, od pohledu příjemnou pozici s prostorovou převahou, jak už to tak bílými umí.

8. Lukáš Fikr černými vyrovnal a proti docela silnému soupeři nemá problém.

Takový zápas přece nelze nevyhrát, říkáte si jistě po této rekapitulaci! Avšak v týmu DA B je i nemožné možným, ponořme se tedy do toku času.

Naprosto nečekaně se rozpadla pozice Jirkovi Baumovi 1. Jeho poloholý král je najednou obklíčen věžemi a střelcem a proti matu není léku, těžká rána našemu sebevědomí. Vzápětí remizuje Lukáš Fikr 8. a stav 2-2 se překulí přes časovou kontrolu, avšak už je zle, nedobře.

Protože já 6. né a né vyhrát… Promarnil jsem očividný průlom a musel jsem sáhnout k nestandardním prostředkům, podařilo se mi nestejné střelce vyměnit, avšak bílý si rafinovaně ponechal obě dvě věže. Čtyřvěžovka je stále s 1-2 pěšci více, ale míra entropie v pozici stoupá.

Navíc Peter Krasnay 4. už nestojí skvěle, protože vzniklá koncovka V+S proti V+J nevypadá dobře, střelec je totiž od pohledu na poměrně zablokované šachovnici k ničemu, zato bílý kůň bude asi rejdit.

A k tomu sehrál Honza Červenka 7. tíseň velmi zle a ve vylíhlé koncovce V+nestejní střelci má náhle čistého pěšce méně.

Jen Miloš Sakař 5. stojí stále stejně, tedy mírně nepříjemně.

Skoro ve stejný okamžik remizovali Miloš a Honza a zdá se, že zápas se zase naklání k nám: 3-3

Peter by možná prohrávat nemusel a moje čtyřvěžovka kandiduje na kuriozitu roku, podařilo se mi dříve tak aktivního bílého krále odříznou na 7. řadě (g8), což mu takhle dát mat? nebo poměnit něco věží a vyhrát triviální věžovku, stále mám pěšce více a cokoli zjednodušeného hravě vítězím. Jenže ouha, bílé věže nepříjemně honí mého krále v centru, a tak musím na sedmou řadu a překrývám věž a bílý král se smeká z klece ven. K tomu se Petrova pozice sype a zanedlouho prohráváme 3-4. S horším časem (5 proti 7) zjednodušuji pozici a přecházím nejdříve do 4V, pěšci: 2 proti 0. A pak za úlevného vydýchnutí DA kolegů měním věže a vzniká relativně triviální koncovka s volným áčkem. Soupeř mne dohání v čase, jeho odřezanost trvá, můj král bude u a-pěšce dříve a pak nastavím věž… Zbytek už víte. 3%-4%.

Pláč a skřípění zubů se rozlehl po kraji a zvěř poplašeně prchla a květy se schoulily a tak podobně…

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024